понеділок, 22 жовтня 2007 18:05

"Тимошенко сама відповідатиме за свої передвиборчі обіцянки"

Автор: фото: УНІАН
  Лідерка БЮТу Юлія Тимошенко, чільники ”Пори” Владислав Каськів та ”Народної самооборони” Юрій Луценко під час першого засідання Комітету національного порятунку 30 березня 2007 року
Лідерка БЮТу Юлія Тимошенко, чільники ”Пори” Владислав Каськів та ”Народної самооборони” Юрій Луценко під час першого засідання Комітету національного порятунку 30 березня 2007 року

Останніми днями лідер "Пори" Владислав Каськів, 33 роки, дещо збурив досить рутинну атмосферу української політики. Заявив, що вже парафована коаліційна угода між БЮТ та "Нашою Україною — Народною самообороною" може бути переглянута.

— Текст угоди і її програмна частина потребують доопрацювання, — підтверджує він "ГПУ". — Але там принципових питань немає. Якщо не рахувати прохідний бар"єр і таке інше, вона досить прогресивна по своїй суті.

Найсуперечливішим Каськів вважає питання запровадження імперативного мандату. Відповідний законопроект є серед дванадцяти, які планується ухвалити пакетним голосуванням відразу ж після початку роботи нового парламенту.

— Запровадження норми імперативного мандату в демократичній європейській країні є дуже великою загрозою політичним свободам, — пояснює . — Моя пропозиція — зняти його з пакетного голосування. Хоча воно саме по собі є не найкращим способом. Але обговорення цієї проблеми жодним чином не несе загрозу створенню демократичної коаліції.

Багато членів НУ-НС не підтримують ідею впровадження імперативного мандату?

— Це питання обговорювалося на останній політраді блоку. Більшість її членів не сприймають цю ідею. Але всі підтримають будь-яке обов"язкове рішення фракції. Водночас це не означає, що ми не будемо відстоювати свої принципи.

Якщо більшість не підтримує, то чому його просто не вилучити з пакета?

— Ми якраз і переконані, що так і має бути зроблено шляхом політичних переговорів. Треба провести спільне засідання політрад двох блоків для обговорення цієї проблеми. І там відмовитися від ідеї законопроекту з імперативного мандату.

Ви особисто підтримуєте кандидатуру Тимошенко на посаду прем"єр-міністра?

— Усім, чим можу, підтримаю її у парламенті. Щиро бажаю їй успіхів у виконанні даних нею виборцям обіцянок.

Але ж НУ-НС як частина коаліції так само нестиме відповідальність за виконання обіцянок про скасування призову в армію і повернення заощаджень?

— НУ-НС відповідатиме насамперед за соціальну політику і національну безпеку. А економіка — це прерогатива Юлії Тимошенко, так само як і її політичні зобов"язання. Це стосується і переходу з 1 січня 2008 року на професійну армію, і виплати заощаджень колишнього Ощадбанку. Ми всіляко сприятимемо цьому, але відповідальність — за автором.

Це не означає, що в нашому блоці представлені барани

Часто кажуть, що принаймні 15 депутатів-"нашоукраїнців" на чолі з Юрієм Єхануровим не готові підтримати кандидатуру Тимошенко на посаді прем"єра...

— Є різниця між "підтримати" і "проголосувати". Всі, в тому числі і Юрій Іванович, проголосують за Юлію Тимошенко. Це наше політичне зобов"язання, яке ми протягом виборчої кампанії давали виборцю і під яким поставили підпис. Ми — відповідальна політична сила. Для мене тут взагалі інтриги немає. Я особисто говорив з Єхануровим на цю тему і знаю його позицію. Він підтримує обов"язкове рішення фракції.

Але це не означає, що в нашому блоці представлені барани, яких можна в загоні тримати. Це самодостатні люди з політичною позицією.

Ви розраховуєте на посаду у виконавчій владі?

— Категорично ні. Наш час ще не прийшов. Ми — коло людей, яке представляє нову політичну хвилю. Інше бачення, інші підходи до реалізації політики. Дамо можливість вичерпати свій потенціал попередньому політичному поколінню. Це не наша війна і не наша битва. Але це початок, який дозволяє твердо дивитися у перспективу.

Яке майбутнє у "Пори"?

— Я не належу до тих людей, які хочуть бути вождями своїх партій. Тому думаю, що дійсно прийшов час створити потужну реформаторську політичну силу, яка б не страждала популізмом і не обіцяла людям нездійсненні речі. А прагматично й відповідально почала будувати наймодернішу державу у Європі.

Місія "Пори" була провести у велику політику і на місцевий рівень нових людей. Нам це вдалося. Тому "Пора" проіснує і буде розвиватися у своєму форматі доти, доки не виникне політична основа для створення об"єднаної політичної сили. Але не заради вождя чи в угоду якимось тактичним рішенням, а на дуже твердій ідеологічні базі. "Пора" буде в авангарді цього процесу.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко сама відповідатиме за свої передвиборчі обіцянки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути