вівторок, 20 грудня 2011 09:02

Тарасюк: те, що влада вважає саміт Україна-ЄС перемогою, викликає у європейців посмішки

Тарасюк: те, що влада вважає саміт Україна-ЄС перемогою, викликає у європейців посмішки

Керівництво ЄС дало чіткий сигнал президенту Віктору Януковичу — треба змінити ситуацію з демократією і правами людини в Україні. Та президент не дав чітких гарантій Євросоюзу, що буде щось змінювати у цьому напрямку.

Про це в ефірі каналу ТВі розповів народний депутат від НУ-НС, екс-міністр МЗС Борис Тарасюк.

Він переконаний, що "не можна так позиціювати Україну, як країну, яка вже втратила шанс на європейську інтеграцію".

Тарасюк розповів, що на зустрічі керівництва ЄС з представниками української опозиції, перше, про що заявили лідери Євросоюзу, що "вони дали президенту Януковичу чіткий сигнал: ЄС зацікавлений у поглибленні взаємин з Україною, що в ЄС надають велику вагу шансу, який має Україна і ЄС з укладанням Угоди про асоціацію".

У той же час, подальші кроки ЄС залежать від української влади виключно, переконаний політик.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Ван Ромпей не поспішав тиснути руку Януковичу: в Києві завершився саміт

"Було чітко наголошено на тому, що доля підписання Угоди про асоціацію та її ратифікацію залежить від ставлення української влади до демократії, прав людини, верховенства права у наші державі. Вони також проінформували, що чітко і однозначно дали зрозуміти президенту України, що політично вмотивовані суди які відбуваються в Україні проти лідерів української опозиції, зокрема Юлії Тимошенко, є дуже серйозним тривожним сигналом для ЄС", - розповів Тарасюк.

Він підкреслив: "Було однозначно заявлено, що Україна має змінити своє ставлення до судової системи. Має бути проведена судова реформа, про яку нинішня влада вже заявила, що вона нібито ще в минулому році провела цю реформу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європа оголосила "холодну війну" українській політичній верхівці - експерт

Тарасюк також наголосив, що керівництво ЄС не отримали чіткої однозначної відповіді від Януковича щодо його бажання і намірів змінити цю ситуацію.

"Нинішня влада намагається подати саміт як свою перемогу. Коли я сказав про це представникам ЄС, у відповідь побачив посмішки на їхніх обличчях, що свідчить про видання бажаного за дійсне з боку української влади", - підсумував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Льовочкін похвалився "безвізовим" прогресом у стосунках з ЄС

У той же час, Тарасюк не сумнівається, що Угоду про асоціацію буде парафована: "Це технічна процедура. Вона відбудеться у найближчі тиждень-два".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європа не поспішає - Україні дають 30 років на повну європеїзацію

На його думку, справжньою причиною відтягування підписання Угоди про асоціацію є не технічні проблеми, як було заявлено, а саме політичні, тобто через "справу Тимошенко".

Зараз ви читаєте новину «Тарасюк: те, що влада вважає саміт Україна-ЄС перемогою, викликає у європейців посмішки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

45

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути