вівторок, 20 грудня 2011 08:03

Україна завершила переговори про асоціацію з ЄС

Автор: фото надане прес-службою президента україни
  Київ, 19 грудня, Адміністрація президента, саміт Україна-Євросоюз. Голова Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу (ліворуч на передньому плані), голова Європейської Ради Герман ван Ромпей (другий ліворуч), президент України Віктор Янукович (другий праворуч)
Київ, 19 грудня, Адміністрація президента, саміт Україна-Євросоюз. Голова Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу (ліворуч на передньому плані), голова Європейської Ради Герман ван Ромпей (другий ліворуч), президент України Віктор Янукович (другий праворуч)

Зранку в понеділок перед початком саміту Україна — Євросоюз правоохоронці не пускають пішоходів на центральні вулиці Києва — Банкову та частину Лютеранської. Тротуари й дороги перекривають залізними червоними парканами. Пропускають місцевих жителів із пропискою в паспорті або робітників — зі спецперепустками.

О 10.23 перекривають і рух машин. Порожньою дорогою їде кортеж президента Віктора Януковича з 12 автомобілів.

За годину до Адміністрації президента підходять сотня членів київської "Батьківщини". Розгортають плакати "Свободу Тимошенко!", "Європа без Януковича". Частина написів англійською — "FREEDOM FOR TYMOSHENKO".

— Зека — геть! Януковича на нари! — скандують упівголоса. Здалеку чути голоси постійних прихильниць екс-прем'єрки. Вони завсідниці мітингів за неї:

— Ю-лі во-лю! Ю-лі во-лю! — кричать вони у ритм і пританцьовують. Міліції майже нема. Це незвично для заходів за участю опозиції.

Зранку мітингувальниці були біля слідчого ізолятора, де утримують Тимошенко. Там кожна з жінок відламала з дерев по лозині.

— Це я придумала, — каже 60-річна Галина Стріха з Києва. — Сьогодні Миколая. Хорошим діткам Миколай дарує пряничка, а поганим — різочку. Ми цим хлопцям приготували, — киває на міліціонерів, — які зека охороняють.

Жінки стають серед Банкової й тицяють проїжджим у машинах портрети Тимошенко. Зупиняють чорну "шкоду".

— Депутат? А-ну, виходь! — луплять по багажнику різками. — Або кричи "Юлі волю!", і ми пропустимо.

— Да вы что, женщины! Какой я депутат? Я снабженец, — виходить чоловік у розхристаній чорній куртці.

Його кілька разів б'ють по плечах різками. Жінки навалюються на машину й відкочують її на кілька метрів. Чоловік швидко сідає за кермо, "шкода" їде.

— Пішки треба ходити. Приїхав тут барон! — задоволено сплескує одна з жінок.

У прес-центрі президентської адміністрації зібралися близько двох сотень українських та закордонних журналістів. Віктор Янукович наближається до входу Адміністрації зустріти голову Європейської Ради Германа ван Ромпея та голову Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу. Вони зупинилися перед пресою на кілька секунд. Янукович бере за руки Баррозу і ван Ромпея, складає долоні докупи. Так усміхаючись позують перед об'єктивами та йдуть на переговори.

Працівники прес-служби президента пропонують журналістам ставити по два запитання від українських та іноземних медіа.

— Вирішуйте між собою, хто питатиме, — кажуть.

— Ми сюди їхали для того, щоб поспілкуватися з головою комісії, а не подивитися на нього. Чому ви обмежуєте нас та змушуєте сваритися, кому що питати? — каже один із європейських кореспондентів.

— Мало часу, тому такий формат, — відповідають працівники прес-служби, але погоджуються збільшити кількість питань до чотирьох.

Журналісти півтори години чекають початку трансляції вступного слова із засідання. На плазмових панелях замість цього крутять Перший національний. Показують чорно-білий радянський фільм про німецьку окупацію в часи Другої світової. Журналісти з Німеччини сміються, показуючи на екран.

Кілька московських журналістів підходять до вікна. З нього відкривається краєвид на Будинок із химерами, дзвіницю Софії.

— Ну, смотри, где в Киеве еще такой пейзаж увидишь? Чувствую, здесь не жизнь, а сказка, — чи то про Україну, чи то про Адміністрацію президента каже москвич.

О 14.20 представник організаторів повідомляє, що учасники переговорів до преси затримуються. Янукович, Баррозу і ван Ромпей досі говорять без свідків. Розмова триває довше, ніж планували.

Журналісти зауважують на даху Будинку з химерами двох чоловіків — очевидно, снайперів. Внизу, біля Театру ім. Франка, видно кілька автобусів з міліціонерами.

15

мітингувальників затримала міліція на вул. Банковій у понеділок, 19 грудня. Ті тримали прапори Євросоюзу й державні українські. Кричали "Ми — в Європу, Яника — в ж...у!". Після цих слів "беркутівці" навалилися на учасників акції, били їх по ногах, кидали в автозаки

Зараз ви читаєте новину «Україна завершила переговори про асоціацію з ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути