Ексклюзиви
четвер, 21 травня 2020 07:21

Зеленському потрібен генпрокурор‑камікадзе

Два місяці Ірина Венедіктова працює генеральним прокурором. 17 березня її призначила Верховна Рада, кандидатуру вніс президент Володимир Зеленський.

За цей час прокуратура ­направила до суду обвинувачення проти двох колишніх керівників управління Міністерства внутрішніх справ у Києві за силовий розгін "беркутівцями" учасників Євромайдану 30 листопада 2013 року. Завершила розслідування справи про вбивство активістки Катерини Гандзюк, двох росіян посадили за тероризм — підрив автомобіля українського розвідника. Заочно ареш­тували експрезидента Віктора Януковича у справі про розстріли учасників Майдану й узурпацію влади.

— Що зробили? Перед­усім продовжили реформу прокуратури. У взаємодії з міжнародними партнерами визначили її подальші кроки, — говорить 41-річна Ірина Венедіктова у звіті. — Взяла на особистий контроль майже три десятки кримінальних проваджень, до яких прикута особлива увага суспільства.

Торік у вересні парламент ухвалив закон про реформу прокуратури. Її планують завершити за два роки. Передбачає атестацію працівників. Прокуратура тепер не веде розслідувань, тільки координує їх. Підтримує державне обвинувачення у суді. Генеральний прокурор дає "добро" на затримання, обшук чи прослуховування народних депутатів. Тільки він може відкривати провадження проти них. Нардепа можуть затримати, арештувати і притягати до кримінальної відповідальності без згоди Верховної Ради.

Ірина Венедіктова до цього виконувала обов'язки директора Державного бюро розслідувань. На позачергових парламентських виборах у липні 2019-го йшла третьою у списку партії "Слуга народу". Її попередника Руслана Рябошапку парламент звільнив після шести місяців роботи. Він почав реформу відомства.

— Кадрова політика Ірини Венедіктової хибна. Призначає заступників, які пов'язані з фінансово-промисловими групами. Радниками — кого Рябошапка звільнив, бо не пройшли тестування, — каже антикорупційний експерт 30-річний Олександр Лємєнов.

— Реформа відкочується. Венедіктова її переробляє під себе і забаганки політичних патронів. У комісії, яка призначає на адміністративні посади, збільшила кількість представників Офісу генпрокурора. Іншими словами, кого вкаже, того і поставлять. Дає наперед сигнал суддям, що можна компенсувати гроші неправомірно звільненим прокурорам. Є випадки, коли один такий не пропрацював і трьох місяців в Офісі генпрокурора, а отримує компенсацію 650 тисяч гривень. Він за весь попередній рік не отримав такої зарплати.

Є речі, які вказують на непрофесійність або заангажованість. Ірина Венедіктова заявляє журналістам, що колишньому керівникові одеського "Правого сектора" Сергієві Стерненку в будь-якому випадку вручать підозру. Бо той не дав себе вбити під час нападу на нього (2018 року на Сергія Стерненка тричі напали. Під час останнього замаху 24 травня смертельно поранив ножем нападника Івана Кузнєцова. Другого Олександра Ісайкула поліція відпустила, він утік з України. Справу про замахи передали до СБУ. За два роки слідство не встановило замовників, вироків немає. — ГПУ). Справу Катерини Гандзюк передчасно передали до суду. Невідомо, чи притягнуть до відповідальності замовників убивства (на херсонську активістку, радницю міського голови напали 31 липня 2018-го. Біля будинку чоловік вилив на голову Катерини Гандзюк концентровану сірчану кислоту. Отримала майже 35% опіків шкіри. Перенесла понад 10 операцій. Померла 4 листопада. Ймовірний замовник нападу — голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер, організатор — помічник депутата Херсонської облради Олексій Левін. — ГПУ).

Прокуратура не може бути політичним скальпелем президента. Має стати незалежною інституцією. На жаль, такою не є. Колишній генпрокурор Руслан Рябошапка спробував вийти з-під впливу Банкової. Бачимо, чим це закінчилося.

Венедіктова — політик. У неї величезні амбіції. Але не підкріплені професійністю й досвідом. Вона могла би управляти комітетом чи бути у керівництві парламенту. Але в прокуратурі треба хоча б розуміти, про що йдеться. Не плутати обвинувальний акт і вирок.

— Особливих успіхів у роботі Ірини Венедіктової не видно, — говорить колишній народний депутат 41-річний Ігор Луценко.

— Вона продовжує традицію висловлювань Юрія Луценка (генеральний прокурор у 2016–2019 роках. — ГПУ), які недопустимі для такої посади. Дає політичні оцінки: що треба, а що не треба робити слідству. Не має права, якщо не є членом групи прокурорів у провадженні. Чуємо оцінки, які потенційні обвинувачені можуть використати для оскарження в Європейському суді з прав людини.

Не зрозуміле бачення генпрокурора щодо розслідування справ Майдану. Але весь час дає сигнали, які примушують нервувати, що процес можуть розвалити.

Венедіктова не відкрила якихось гучних політичних справ. Намагається подобатися всім, у результаті — виходить стояння на місці. Щоб реалізувати слова зі слогану "Весна прийде — саджати будемо", Зеленському потрібна не вона, а прокурор-камікадзе. Такі у правоохоронній системі є. Вони готові йти на великі ризики, жити під охороною — щоб добиватися результатів по високопоставлених і впливових злочинцях.

Зараз ви читаєте новину «Зеленському потрібен генпрокурор‑камікадзе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути