четвер, 08 липня 2021 06:05

"Зеленського суспільство терпить, але вже не хоче"

Автор: NOVA.TE.UA
  Лідер партії ”Батьківщина” Юлія Тимошенко 2 липня йде вітати випускників шкіл у Тернополі на центральному стадіоні міста. Одягнена в сукню та жакет кремового кольору. Позаду неї — голова Тернопільської обласної організації партії Степан Горуц. За ”Батьківщину” готові голосувати 14,7 відсотка виборців. На виборах до Верховної Ради 2019-го партія набрала 8,18 процента голосів та посіла третє місце
Лідер партії ”Батьківщина” Юлія Тимошенко 2 липня йде вітати випускників шкіл у Тернополі на центральному стадіоні міста. Одягнена в сукню та жакет кремового кольору. Позаду неї — голова Тернопільської обласної організації партії Степан Горуц. За ”Батьківщину” готові голосувати 14,7 відсотка виборців. На виборах до Верховної Ради 2019-го партія набрала 8,18 процента голосів та посіла третє місце

64% українців вважають, що справи в країні йдуть у неправильному напрямку. 20% думають, що у правильному. Ще 16% не змогли або відмовилися відповісти. Такі результати опитування Київського міжнародного інституту соціо­логії. Його провели з 22 по 29 червня.

Не схвалюють дії президента Володимира Зеленського 52,7% громадян, а підтримують — 34,1. Ще 13,2% не визначилися або відмовилися відповідати. У жовтні 2019-го — 64% опитаних підтримували дії глави держави, 22 — мали протилежну думку.

— Команда президента намагається піаритися на 30-річчі Незалежності, на законі про олігархів. Але справжня підтримка Зеленського стане зрозумілою восени, коли прийдуть платіжки, — говорить політолог 55-річний Віталій Бала.

— Українці віддають перевагу Зеленському, бо немає альтернативи. Він часто говорить про "старих політиків", і це їх дискредитує. Однак підтримка влади падає. На Банковій живуть у передвиборчій атмосфері — роблять те, що на їхню думку, сподобається електорату. А не те, що має піти на користь країні й економіці. Ведуть Україну до руйнування. Доки інші держави допомагають своїм підприємцям під час пандемії, українська влада підвищує податки. Це б'є по бізнесу та громадянах.

— Нічого не змінюється. Лідером рейтингу залишається Зеленський і його партія "Слуга народу". За ними йдуть "Європейська солідарність" та "Опозиційна платформа — За життя". Після заборони каналів Медведчука його рейтинги дещо впали. Але частка виборців, які могли би голосувати за цю політсилу, залишається така ж. Спроби поміняти щось у партії "Голос" не спрацювали. Він узагалі вибув, — розповідає політичний оглядач 56-річний Леонід Швець.

— Треба шукати нових лідерів і нові політичні сили. Змінювати тематику, яку піднімають партії. Зеленського ніким замінити, тому що опозиція зосередилася на його критиці. Пропонують усе старе, що не купили 2019-го.

В опитуванні було моделювання другого туру. Зеленський перемагає без сумнівів. Різниця практично удвічі з усіма нинішніми ймовірними кандидатами. Він узяв тим, що за ним було цікаво спостерігати. Для багатьох здавався непевним, випадковим. Але й досі цікавіший за Юлію Тимошенко. Та щойно з'явиться сучасніша кандидатура, Зеленський почне втрачати. Він уже зараз, як політик із початку ­2010-х. Не відповідає порядку денному, відстає років на 5–10. Але модерніший за конкурентів.

Суспільство чекає нового лідера. Та це погано. Чекати не можна, треба щось робити. Виявляти громадську активність. І вона не може весь час зводитися лише до протестних акцій проти влади. Треба шукати сучасні організаційні форми. Багато дискутувати, де ми й куди йдемо. Зеленського суспільство терпить, але вже не хоче.

Влада може створити нову політичну партію

До парламенту потрапили б сім партій, якби вибори відбулися наприкінці червня.

За "Слугу народу" проголосували би 20,6% серед тих, хто визначився з вибором. За "Опозиційну платформу — За життя" — 16,9%, за "Європейську солідарність" — 15, за "Батьківщину" — 14,7. У партії "Сила й честь" — 7%, у Радикальної партії Олега Ляшка — 5,7%, в "Української стратегії Гройсмана" — 5,1. За "Голос", що зараз представлений у парламенті, готові голосувати 1,9%, повідомив Київський міжнародний інститут соціології. 15,9% не визначилися. Майже 15 — не підуть на вибори.

— У партій Олега Ляшка, Володимира Гройсмана й Ігоря Смешка сьогодні є рейтинг. Але, як показали парламентські перегони 2019-го, ці цифри на виборах не перетворюються на голоси. Олег Ляшко потім пробував висуватися в мажоритарному окрузі. Програв. "Слуга народу" залишається лідером політичних уподобань українців, — говорить політолог 34-річний Андрій Вігірінський.

— За голоси виборців, які не визначилися, можуть поборотися молоді політичні проєкти. Українці, які розчарувалися у "слугах", не готові голосувати за "Європейську солідарність", ОПЗЖ чи "Батьківщину". Офіс президента може створити нову партію. Туди відберуть відомих "слуг", які мають підтримку українців. У подальшому зможуть об'єднатися з монобільшістю в парламенті.

Зараз ви читаєте новину «"Зеленського суспільство терпить, але вже не хоче"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути