вівторок, 28 березня 2017 06:55

"За волосся тягли жінку. У неї був пакет із хлібом і молоком"

Автор: REUTERS
  Спецавтомобілі ОМОНу стоять на вулицях Мінська в Білорусі під час розгону акції протесту проти податку на 25 березня на День волі
Спецавтомобілі ОМОНу стоять на вулицях Мінська в Білорусі під час розгону акції протесту проти податку на 25 березня на День волі

25 березня у День волі (неофіційне свято націоналістів. — ГПУ) в білоруській столиці Мінську затримали й побили понад 400 людей. Вони вийшли на мітинг. Влада його не дозволила.

Раніше країною прокотилися протести проти запровадження так званого податку на дармоїдство — $250 на рік для тих, хто не працює офіційно.

— Ми розуміли, що пройти нам не дозволять, — каже журналіст із Мінська Олег Каратник. — Дівчат попросили не приходити. Передали, щоб і ультрас (футбольні вболівальники. — ГПУ) утрималися від акції, аби не було провокацій. Їх потім найважче витягати. Вішають і адміністративку, і дрібний кримінал. Домовилися, що одне одного відбиватимемо. Ті, хто скраю, за першим сигналом мали втікати.

Вийшли з гаслами: "Ганьба!" і "Досить!". Не готові були, що поліція й ОМОН почнуть хапати всіх ще до початку ходи.

Протестувальників було небагато. Чимало учасників встигли втекти. Омонівці тягли випадкових перехожих. Кричали: "Гребите всех, там разберутся!" Якийсь старий бурмотів, що він — за Лукашенка, а його все одно лупили кийком. Вибили зуб, розбили брову. Ми потім його везли в лікарню. У мене було журналістське посвідчення на шиї. То відтягли за волосся на бордюр. Сказали забиратися.

Кілька сотень людей вийшли на протести у Бресті і Гродні. Їх теж розігнали.

— Більшість людей не підтримує протестувальників, — каже власник магазину з Гродна Юрій Ковальов. — Щодо податку, то влада в деяких випадках має рацію. Чимало хто заробляє на товарах з України, Росії й Європи. Працюють програмістами чи журналістами вдома. Доходи не вказують. Ще й отримують допомогу від держави.

Але в суботу відбувалося неприпустиме. Я з вікна бачив, як за волосся тягли жінку в "бобик". У неї був пакет із хлібом і молоком. Усе впало, по ньому ходять. Чоловік прикрив собою старого. Обох лупили кийками. Я вибіг, щоб зупинити цей жах. Мене теж спробували скрутити. Та я майстер спорту з боксу, не дався. Податки мене не хвилюють. Однак якщо будуть протести проти Лукашенка, вийду. Те, що відбувалося в нас і в Мінську, страшно.

— Європейські медіа, які зовсім недавно мляво реагували на масові протести в Білорусі, сьогодні на перших шпальтах повідомляють про порушення владою базових демократичних цінностей, — каже дипломат Олег Бєлоколос, 50 років.

— І Євросоюз, і США засудили жорстокі дії силовиків у Мінську. А Київ досі мовчить. Хіба так має діяти країна, яка заявляє, що прагне стати частиною Європи?

Олександр Лукашенко є президентом Білорусі з 1994 року.

Зараз ви читаєте новину «"За волосся тягли жінку. У неї був пакет із хлібом і молоком"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути