вівторок, 22 жовтня 2019 05:30

За Олега Гладковського внесли понад 10 мільйонів застави

Автор: hromadske.ua
  Олег Гладковський, колишній перший заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони слухає свого адвоката Руслана Волинця у залі Вищого антикорупційного суду 19 жовтня. Там розглядали клопотання прокуратури арештувати його на 60 діб із можливістю внесення 100 мільйонів гривень застави. Захист наполягав відпустити свого клієнта на поруки. Суд дозволив арештувати Гладковського із заставою 10 623 130 гривень. Також він має носити електронний браслет стеження. Кошти за Гладковського внесли родичі
Олег Гладковський, колишній перший заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони слухає свого адвоката Руслана Волинця у залі Вищого антикорупційного суду 19 жовтня. Там розглядали клопотання прокуратури арештувати його на 60 діб із можливістю внесення 100 мільйонів гривень застави. Захист наполягав відпустити свого клієнта на поруки. Суд дозволив арештувати Гладковського із заставою 10 623 130 гривень. Також він має носити електронний браслет стеження. Кошти за Гладковського внесли родичі

49-річного Олега Гладковського, колишнього заступника секретаря Ради національної безпеки й оборони, Вищий антикорупційний суд 19 жовтня відправив у слідчий ізолятор на два місяці з правом вийти під 10 623 130 грн застави. За два дні до цього правоохоронці не випустили екс-чиновника з аеропорту "Бориспіль". А детективи Національного антикорупційного бюро згодом затримали в ресторані. Заставу 21 жовтня внесла сім'я. Того ж дня він вийшов із СІЗО.

Олег Гладковський летів на виставку автобусної техніки у Брюссель і не намагався втекти з України, заявили в автокорпорації "Богдан". Він — її президент.

Гладковський сприяв, щоб вантажівки МАЗ 3617, які виготовляє дочірнє підприємство його компанії "Богдан Моторс", потрапило в державне замовлення, за версією слідства. Їх купили за завищеними цінами. Держава втратила понад 10,6 млн грн. А також у деклараціях за 2016–2018 роки не вказав доходи дружини від оренди нерухомості в центрі Києва. Сукупно — понад 4 млн грн.

Гладковський звинувачення заперечує. Справу вважає політичною.

— Ми оскаржуватимемо рішення суду. Він не мав підстав обирати такий запобіжний захід, — говорить на суді 19 жовтня Руслан Волинець, адвокат Гладковського.

У лютому 2019-го Олег Гладковський із сином Ігорем стали фігурантами журналістського розслідування про розкрадання в оборонному комплексі.

Нібито 2015 року Гладковський-молодший із бізнес-партнерами Андрієм Рогозою та Віталієм Жуковим організували схему контрабанди запчастин із Росії. За них українські державні оборонні підприємства переплачували у два-чотири рази. А учасники схеми заробили щонайменше 250 млн грн. 4 березня президент Петро Порошенко звільнив Гладковського з РНБО. Той повернувся на посаду президента "Богдана", де працював до державної служби.

— Операції Олега Гладковського антикорупційні органи викрили ще 2016 року. Але тоді історію згорнули, бо він — товариш і бізнес-партнер Петра Порошенка, — каже колишній нардеп 42-річний Єгор Соболєв. У Раді восьмого скликання був головою парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції.

— Тепер починають оживати справи, які гальмувалися. Новий президент ішов на вибори з обіцянками "покарати корумпованих папєрєдніков". Має виконувати. І це добре. Бо безкарність залишається головним прокляттям України. Якщо, переступаючи закон, високопосадовець знатиме, що його чекає ув'язнення, конфіскація майна, обмеження права на держслужбу — це буде тільки на користь країні. Покарання топ-корупціонерів змінить поведінку наступних.

— Затримання Гладковського — це спроба покращити імідж влади. А з боку керівництва НАБУ — пом'якшити негативне ставлення влади до себе, — розповідає політолог 63-річний Олександр Кочетков.

— Для справедливого обвинувального вироку з конфіскацією зазвичай беруть когось "маленького" із системи. Хто щось підписував, кого можна "взяти за зябра". Тоді він свідчить проти "вищих". Але Гладковський нічого не підписував, не наказував. Діяв через посередників, через сина, який, за Конституцією, має право не свідчити проти батька. Доказів не буде. А їх відсутність — свідчення політичного затримання.

Із Сергієм Пашинським (нардеп восьмого скликання від "Народного фронту". 4 жовтня йому повідомили про підозру в завданні тяжкого тілесного ушкодження В'ячеславу Хімікусу. Пашинський вистрілив йому в ногу 2016-го. 7 жовтня екс-нардепа взяли під варту на два місяці без права застави. — ГПУ) була така ж ситуація. Затримали за перевищення самооборони, хоча обвинувачувати треба у значно більшому. Однак топові фігури не залазять у сейф і не залишають відбитків пальців на грошах.

Влада квапиться. Хочуть відвернути увагу від проблем "нормандського формату" і "формули Штайнмаєра". Міркують так: "Зараз затримаємо знакову фігуру, а далі воно якось розсмокчеться".

Зараз ви читаєте новину «За Олега Гладковського внесли понад 10 мільйонів застави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути