вівторок, 23 квітня 2019 07:56

Володимир Зеленський стане шостим президентом України

21 квітня українці обирали президента України. У другому турі змагалися глава держави Петро Порошенко і шоумен Володимир Зеленський. На 14:15 понеділка Центральна виборча комісія опрацювала 98,98% протоколів. За Зеленського проголосували 73,21% виборців — 13,4 млн громадян. За Порошенка — 24,46%, або 4,4 млн голосів. 2,31% бюлетенів визнані недійсними. Участь у голосуванні взяли 18 310 808 українців.

— Мужчина, бейджик оденьте, чтобы все видели, — каже охоронець у конгресно-виставковому центрі "Парковий" на столичному Печерську 21 квітня. Тут працює передвиборчий штаб кандидата у президенти Володимира Зеленського.

Будівля відома вертолітним майданчиком, що належав президентові-втікачу Віктору Януковичу. На третьому поверсі — дві рамки металошукачів.

О 16:00 журналісти стоять у черзі. Їхні сумки ретельно оглядають із ліхтариками. У штабі Зеленського акредитувалися 600 представників мас-медіа з України та з-за кордону, зокрема Китаю, Японії і США.

Біля входу великий зелений екран "День Зе! Виборів". Звучить електронна музика. Присутні бавляться у настільні ігри — теніс, футбол, баскетбол. Навколо стоять м'які дивани. Працюють два бари. Безкоштовно наливають каву, сік, є мінеральна вода у пляшках. Люди ходять із келихами червоного вина. На столах печиво. Є курилка.

Окремо — зона, куди пускають лише гостей і працівників штабу.

Журналісти обступають актора "95 кварталу" 43-річного Олександра Пікалова.

— Він такий дурний до роботи, — каже про Зеленського. — Працює 24 години, все хватає, робить сам. Я його навіть побоююсь. У політику не піду. У разі перемоги Володимира вітатиму півлітрами. А завтра прийду в офіс о 10:00 і писатиму жарти. Що сказав би зараз Порошенку? Зливай воду.

На сцені виступає головний юрист штабу 48-річний Вадим Галайчук:

— Переживали за роботу комісій, наші опоненти не змогли надати своїх представників. Але всім миром взялися і вирішили проблему.

Ближче до 18:00 сходяться представники команди кандидата.

На тлі банера "Зе!" фотографується із журналістами колишній міністр фінансів 43-річний Олександр Данилюк.

— Не бачу серйозних підстав стрибків курсу гривні, — говорить. — Людей лякають. Політично намагатимуться розхитати ситуацію, але не вдасться. Якщо Зеленського оберуть, він приступить до повноважень у червні. Будемо вигравати парламентські вибори, приводити сильний уряд до влади, що забезпечить стабільність й ефективні зміни. Ми підтримуємо співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Бізнес хоче бачити результати боротьби з коруп­цією. І зменшити втручання держави у його діяльність.

Людей більшає, у приміщенні стає душно. Фотографи та відеооператори займають місця ближче до сцени. Зеленський має з'явитися о 20:00.

— Ставили на те, що в Україні люди спраглі за справедливістю, новими обличчями та ідеями, за змінами, — каже ідеолог виборчої програми кандидата Руслан Стефанчук, 43 роки. — За всю кампанію ми нікого з конкурентів не образили. Мабуть, і це знайшло відгук у душах людей. Потрібно зшивати націю, а з держави зробити сервіс. Тоді матимемо толк. Праця буде важкою. Один президент нічого не вирішує. Маємо мінятися у голові, кожен працювати на своєму місці. Президент — як король у шахах. Важлива фігура, але ходить на одну клітинку. Про яку політику можна говорити, якщо за 28 років в Україні сформувалася одна партія — "любителів влади", тільки в різних обличчях.

— Тут такий аншлаг, як у маршрутці. Зробіть коридор, щоб всі могли побачити Зеленського, — звертається до журналістів ведучий.

О 19:55 на сцену піднімається Володимир Зеленський під пісню Дмитра Шурова "Слуга народу" з однойменного телесеріалу.

Він у синьому піджаку. Верхні ґудзики блакитної сорочки розстібнуті. Поряд з ним дружина Олена у брючному костюмі молочного кольору. Робить з усіма фото. Перед великим екраном рахує секунди до 20:00, коли оголосять результати екзит-полу. З'являється цифра. Зеленський має 73%, Порошенко — 25%. Усі аплодують. Володимир стрибає, цілує дружину в губи. Стріляють хлопавки.

— I'm feeling good. Thank you everybody (з англійської: Я почуваюся добре. Дякую всім. — ГПУ). Дякую нашим військовим і волонтерам, що бережете Україну. Дякую українцям, — каже Зеленський. — Я обіцяю, що не підведу вас. Можу сказати як громадянин України всім країнам пострадянського союзу: подивіться на нас — усе можливо.

— Слава Україні! — чути у залі.

Зеленський показує кадр із ролика на стадіоні національного спорткомплексу "Олімпійський", де він запрошує президента Петра Порошенка на дебати. За шоуменом напис на секторі — 73.

— Це не монтаж. Дякую Богу, — говорить він.

Журналістам у барі безкоштовно наливають вино і бельгійське пиво. Подають шашлик із курки та фрукти. З келихом червоного проходить колишній депутат російської Держдуми Ілля Пономарьов. У штаб прийшла і донька покійного російського опозиціонера Бориса Нємцова Жанна.

— Это выборы в полном смысле этого слова. Я говорю это как россиянка, — каже вона на камеру німецького видання "Дойче велле", де працює. — У нас такого не было уже 19 лет. Многие в российских соцсетях пишут: "Мы завидуем украинцам".

Зеленський ще раз виходить до журналістів о 21:18. Біля сцени стоїть народний депутат Сергій Лещенко.

— Вдячний президентові України Петру Порошенку. Він привітав мене з перемогою. Сказав, що я можу розраховувати на його допомогу в будь-який час, — говорить Володимир Зеленський.

Ведучий обіцяє, що переможець виборів дасть велику прес-конференцію після оголошення результатів.

— Це нищівна поразка чинного президента, — каже директор інформаційної агенції "Інтерфакс-Україна" Олександр Мартиненко, 58 років.

— Суспільство не довіряє всій команді у владі. Ні Порошенкові, ні його людям у парламенті. Тож це недовіра і до парламентської коаліції. Чого, у Раді поки що не розуміють. Люди побачили велику різницю між словами і справами.

22 чи 25 квітня нічого не зміниться. Все залежить від того, чи буде розпущений парламент. Якщо так — то у липні нас чекають нові вибори. Тоді у серпні буде повністю сформована нова влада. І зміни можуть відбутися швидкі.

Будемо вести потужну інформаційну війну

Володимир Зеленський після оголошення екзит-полів у штабі 14 хв. відповідав на 11 запитань журналістів.

Про генпрокурора Юрія Луценка:

— Луценко — це стара команда. Ми призначатимемо нових людей. І це стосується не тільки генпрокурора.

Про відносини з Росію:

— Діятимемо в Нормандському форматі (зустрічі представників України, Німеччини, Франції і Росії для вирішення проблеми російської агресії на Донбасі. — ГПУ), перезавантажувати Мінський процес. Йтимемо до кінця, щоб припинити вогонь. Завдання номер один — повернути наших ув'язнених, полонених, військовополонених. Будемо вести потужну інформаційну війну.

Про мову:

— Ми "за" закон про українську мову. Але він у Верховній Раді. До нього є питання. Я повинен захищати українську мову як гарант Конституції, я це робитиму.

Про Порошенка:

— Порошенко сказав, що завжди готовий допомогти порадою. Мені здається, це серйозна допомога. І я готовий звернутися до Петра Олексійовича, коли вона мені знадобиться.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Зеленський стане шостим президентом України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути