вівторок, 03 березня 2009 17:55

Володимир Стельмах залишається головою Нацбанку

— Ми трошки зняли голову Нацбанку, — так пояснювала прем"єр-міністр Юлія Тимошенко, 48 років, відсторонення від посади Володимира Стельмаха у січні 2009-го.

За це проголосували 227 народних депутатів. Вони скасували постанову 2004 року про призначення Стельмаха.

Президент Віктор Ющенко звернувся до Конституційного суду в день відсторонення головного банкіра країни. Попросив, аби судді пояснили, як призначають і звільняють голову Нацбанку. Ті дали відповідь учора.

— Верховна Рада призначає та звільняє голову Національного банку тільки за поданням президента, — зачитує голова Конституційного суду Андрій Стрижак, 61 рік. — 13 суддів проголосували "за", три — "проти", двоє мали свою точку зору. Рішення є обов"язковим до виконання і не підлягає перегляду.

Стрижак запрошує журналістів спуститися поверхом нижче до прес-центру. Але ті чекають біля виходу із зали на представника президента в Конституційному суді Марину Ставнійчук, 43 роки. Запитують, чи задоволений глава держави таким рішенням.

— Так, — каже вона. — Це рішення показало, що рушити правову систему держави нікому не дано. Треба державі й політикуму зробити висновки.

Працівник прес-служби Конституційного суду підходить до журналістів:

— Вас чекає голова суду! Ви в нього стільки часу забрали, стоячи тут!

Ставнійчук закінчує говорити. Журналісти йдуть до Стрижака. Він говорить, що доповідач у цій справі суддя Юрій Баулін зле почувається. Тож він відповідатиме на запитання замість Бауліна. Одягає окуляри і розповідає, що рішення про відсторонення Стельмаха було політичним:

— Якщо Верховна Рада виконуватиме наше сьогоднішнє рішення, як і по регламенту, то в державі порядку не буде.

Стрижак натякає, що Конституційний суд двічі визнавав регламент Верховної Ради неконституційним. Але депутати тривалий час на це не зважали і працювали за старим регламентом.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Стельмах залишається головою Нацбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути