четвер, 26 липня 2012 19:44

"Владі треба спікер, готовий піти на будь-які порушення"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Олександр Палій: ”Партія регіонів — це зібрання кількох впливових об’єднань. Їм усередині нелегко погодити якусь кандидатуру”
Олександр Палій: ”Партія регіонів — це зібрання кількох впливових об’єднань. Їм усередині нелегко погодити якусь кандидатуру”

Наступного тижня парламентська більшість збирається скликати позачергову сесію Ради. Для партії влади необхідно вирішити кілька питань, каже політолог Олександр Палій, 37 років.

— Це питання майбутнього мовного закону, усунення нинішнього й обрання нового голови парламенту та його заступника. Також говорять про необхідність термінових економічних антикризових заходів. Але все це будуть популістські речі до виборів.

Сесія збігається зі з'їздами провідних політичних сил і початком виборчої кампанії. Як це пояснити?

— З'їзди, оприлюднення списків — це викличе інформаційний вибух. Акцент буде на різних суперечках, переважно всередині опозиції. Телеефір заповниться людьми, яких образили. Буде спроба цим відволікти увагу від сесії.

Опозиція дискутує, чи варто брати участь у цій сесії.

— Варто, бо вона під час першого і другого читання мовного законопроекту не продемонструвала чіткої принциповості. Треба донести до виборців, що голосування було антиконституційне. Наголошувати на цьому, у тому числі й у фізичний спосіб, якщо деякі люди не розуміють слів.

Що вигідно Володимиру Литвину — відставка, залишитися на посаді чи перебувати в підвішеному стані?

— Литвину важливо зміцнити свій імідж, а точніше, його відновити. Навіть після заяви про відставку він підписав закон про скасування тендерів, чим зробив фактично все, що потрібно Партії регіонів. Обсяги цих закупівель — це сотні мільярдів гривень.

Литвину найвигідніше показати себе як людину, яка не допустила паплюження Конституції під час мовного голосування. Це можна робити як на посаді, так і поза нею. Усе одно за кілька місяців до виборів спікер мало що значитиме.

Опозиції не вигідна відставка віце-спікера Миколи Томенка. Із ним були хоч якісь крихти впливу на роботу парламенту. Цим складом депутатів намагатимуться зробити ще багато капостей власній країні. Треба якось опиратися цьому.

Кого призначать новим спікером?

— Владі треба така людина, яка готова піти на будь-які порушення. Бажано обрати її зараз, бо в наступному парламенті з депутатами-мажоритарниками говоритимуть зі значно більшою повагою. За Кучми були спікіріади й по кілька місяців. І йому було нелегко з опозиційним головою Ради. Влада боїться цієї історії, тому хоче зафіксувати місце спікера вже зараз. Але Партія регіонів — це зібрання кількох впливових об'єднань. Їм усередині нелегко погодити кандидатуру.

Серед претендентів називають Сергія Гриневецького з Народної партії, представника президента в парламенті Юрія Мірошниченка. Для Януковича непоганий варіант Мірошниченко. Молодий, повністю керований. А для суспільства головне на виборах змінити парламент кардинально, бо в цій Раді скільки стільці не переставляй, толку не буде.

Яке майбутнє мовного закону?

— Вони вже жалкують, що влізли в цю історію. Хочуть довести її до якогось закінчення, яке б не підрубувало коріння влади. Ідеться про компроміс із громадськістю. У країні 67,5 відсотка населення вважають українську рідною, але цією мовою друкують лише 13 відсотків книжок, 10 — журналів і 30 — газет. Закріплювати дискримінацію більшості — це треба бути несповна розуму. Янукович знайде якийсь компромісний варіант для переголосування.

Зараз ви читаєте новину «"Владі треба спікер, готовий піти на будь-які порушення"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути