Ексклюзиви
понеділок, 28 травня 2007 16:15

Вибори відбудуться 30 вересня

Автор: фото: reuters/Гліб ГАРАНІЧ
  Солдати внутрішніх військ відпочивають на узбіччі дороги при в’їзді у Київ
Солдати внутрішніх військ відпочивають на узбіччі дороги при в’їзді у Київ

Дострокові вибори відбудуться 30 вересня. У ніч із суботи на неділю про це повідомили президент Віктор Ющенко, прем"єр Віктор Янукович і голова Верховної Ради Олександр Мороз.

Протягом 13 годин журналісти чекали під вікнами Секретаріату президента. Близько четвертої ранку центральні двері відчиняються — виходять Ющенко, Янукович і Мороз. Надворі ще темно і дуже тихо. Тому стомлені голоси лідерів країни лунають дзвінко. Їх супроводжує лише спів ранніх пташок.

Президент і прем"єр — без краваток. У Януковича трохи стирчить чуб. Ніхто не усміхається.

— У нас є достойна новина для цього дня Святої Трійці — політична криза в Україні завершилася, — говорить президент. — Ми знайшли вихід із досить довгих, не можу сказати, що легких, переговорів.

Каже, що протягом двох днів Верховна Рада повинна зібратися у повному складі й ухвалити три пакети документів. Вони стосуються власне проведення виборів, рішень, ухвалених парламентом з часу першого указу президента про розпуск Верховної Ради, і вступу до Світової організації торгівлі. За чотири місяці планують скласти реєстр виборців.

Мороз і Янукович говорять, що погоджуються на перевибори заради завершення кризи.

— Ми домовились, що не будемо займатися ревізіонізмом. Таке слово є, — ледь посміхається прем"єр.

Коли президент починає говорити про корупцію в Конституційному суді, Янукович роздратовано робить йому зауваження:

У Януковича трохи стирчить чуб

— Ми ж домовились, що не повертаємося, пане президент!

Ющенко продовжує і критикує Цушка. Обличчя Мороза вкривається червоними плямами. Він бере слово і виправдовує свого міністра. Насамкінець лідери країни обіцяють піти на футбол. Ющенко одночасно тисне руки Морозу і Януковичу.

Досягнутими домовленостями завершилися напружені події, які відбувалися в країні протягом двох попередніх днів. Їх хронологія така.


П"ятниця, 25 травня

13.00 — президент Віктор Ющенко виводить внутрішні війська з підпорядкування міністра внутрішніх справ і перепідпорядковує їх собі.

13.10 — Віктор Ющенко своїм указом виводить зі складу Ради національної безпеки і оборони Святослава Піскуна. Замість нього вводить виконувача обов"язків генерального прокурора Віктора Шемчука. Іншим указом президент вводить до складу РНБО голів облдержадміністрацій.

13.30 — у Секретаріаті президента розпочинається нарада з керівниками силових відомств.

13.40 — Верховна Рада звільняє Володимира Радченка з посади віце-прем"єр-міністра за його власним бажанням. За кілька хвилин потому призначає на цю посаду  Олександра Кузьмука, який раніше двічі був міністром оборони.

14.00 — Вища рада юстиції визнає незаконним указ президента про звільнення Святослава Піскуна з посади генпрокурора.

16.00 — на зустрічі з дипломатами прем"єр Віктор Янукович повідомляє, що пропонував президентові зустрітися разом зі спікером Верховної Ради Олександром Морозом.

16.30 — в "Офіційному віснику президента" опубліковано укази про звільнення Святослава Піскуна з посади генпрокурора, підпорядкування внутрішніх військ президентові, введення до складу РНБО голів облдержадміністрацій та призначення виконувачем обов"язків генпрокурора Віктора Шемчука.

17.45 — голова Верховної Ради заявляє про нібито плани захоплення Верховної Ради

18.30 — починається зустріч Віктора Ющенка з Олександром Морозом. На ній присутні лідерка БЮТу Юлія Тимошенко і секретар РНБО Іван Плющ. Через дві з половиною години до них приєднується прем"єр Віктор Янукович.

21.40 — Святослав Піскун оголошує, що він поновлений на посаді генпрокурора Солом"янським районним судом Києва.

23.50 — завершується шестигодинна зустріч президента, прем"єра та голови Верховної Ради. Жодних коментарів вони не дають.


Субота, 26 травня

14.30 — продовжуються переговори щодо виходу з кризи між Віктором Ющенком, Віктором Януковичем та Олександром Морозом. На них присутні лідерка БЮТу Юлія Тимошенко та голова партії "Наша Україна" В"ячеслав Кириленко.

15.00 — перший заступник міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко заявляє, що до Києва рухаються 80 транспортних засобів, у яких перебуває близько 2 тис. військовослужбовців внутрішніх військ.

16.30 — у переговорах оголошена перерва до 19.00.

20.00 — до Секретаріату президента приїжджають Віктор Янукович та Олександр Мороз. З цього часу і майже до четвертої ранку немає жодної інформації про перебіг переговорів. Журналісти тільки бачать, як на четвертому поверсі час від часу біля вікна ходять то Ющенко, то Янукович. Обидва познімали піджаки.

3.50 — Віктор Ющенко, Віктор Янукович та Олександр Мороз виходять до преси.

Зараз ви читаєте новину «Вибори відбудуться 30 вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути