вівторок, 09 вересня 2008 17:51

Верховна Рада хоче забрати у президента внутрішні війська

Наступного тижня Верховна Рада планує позбавити президента Віктора Ющенка контролю над внутрішніми військами. Автором відповідного законопроекту є депутат із "Народної самооборони" 57-річний Геннадій Москаль.

Він пропонує перейменувати війська на Національну гвардію та підпорядкувати міністрові внутрішніх справ — нині це лідер "Самооборони" Юрій Луценко. За задумом Москаля Нацгвардія МВС захищатиме владу від силового захоплення. Якщо закон ухвалять, Ющенко без згоди Луценка не зможе ні призначити, ні звільнити командувача цих 40-тисячних військ.

— Ми не виключаємо використання президентом силового сценарію, — пояснює необхідність прийняття такого закону Москаль. — При такій гарячкуватості Секретаріату президента не можна, щоб йому підпорядковувалися внутрішні війська. Бо тоді нам треба емігрувати до Парагваю.

Про можливість силового сценарію напередодні говорила і прем"єр-міністр Юлія Тимошенко. Переконувала, що главу держави на це вже підштовхують.

— Дурні вони або провокатори! — каже про заяви Москаля і Тимошенко нардеп-"нашоукраїнець" Юрій Ключковський, 59 років. — Силовий варіант пропагує той, хто його готує. Президент не схильний до диктатури та силових дій. Якщо "регіонали" і "бютівці" проголосують за цей законопроект, то треба задуматися: для чого вони хочуть підпорядкувати собі внутрішні війська?

Дурні вони або провокатори!

Із початку парламентської кризи Віктор Ющенко про жодне застосування сили не говорив. У своїх останніх інтерв"ю кілька разів наголошував, що "танків на вулицях не буде". Пообіцяв лише розпустити парламент, якщо протягом 30 днів після розпаду коаліції не сформується нова. Таке право йому надає Конституція.

У січні цього року президент вносив свій законопроект про Національну гвардію України. Пропонував перевести внутрішні війська із системи МВС у пряме підпорядкування глави держави.

Під час загострення політичної кризи торік Віктор Ющенко своїм указом  підпорядковував собі цю структуру. Тодішній міністр оборони Анатолій Гриценко проти не виступав. Однак у січні 2008-го він не пропустив законопроект через парламентський комітет нацбезпеки й оборони, який очолює. Кажуть, що через образу — президент не подав його кандидатури на посаду міністра оборони.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада хоче забрати у президента внутрішні війська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути