пʼятниця, 15 грудня 2017 05:05

Вакарчук дав зрозуміти, що готовий іти в президенти

— Не так важливо те, хто має очолювати нашу державу. Важливо, якою вона має бути, — каже лідер гурту "Океан Ельзи" 42-річний Святослав Вакарчук.

Лідер країни має бути незалежний від бізнесу

10 грудня у відеозверненні заявив, що не збирається йти у президенти. Натомість назвав 10 кроків, які, на його думку, треба зробити в реформуванні країни. Серед них — створити незалежний Антикорупційний суд, змінити виборче законодавство, реформувати держслужбу, розпочати дієву приватизацію, припинити політичний лобізм. Новий склад Центральної виборчої комісії треба сформувати з експертів. Службу безпеки з інструменту впливу на бізнес потрібно перетворити на зброю боротьби з тими, хто підриває безпеку й незалежність України. Політики повинні стати простішими, відкритішими й доступнішими. Мають навчитися виконувати обіцянки.

Вакарчук посідає третє місце в рейтингу кандидатів у президенти. За нього готові проголосувати майже 12% українців. Свято­слава випереджають нинішній глава держави Петро Порошенко й лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко. У них, відповідно, на 4 і 2% більше. Чергові вибори президента відбудуться у березні 2019-го.

У вересні Святослав на півроку полетів до Стенфорда, Сполучені Штати Америки. Вивчає там політику, державотворення, економіку й право.

— Якщо Вакарчук заявить про президентські амбіції, то проти нього почне боротися Порошенко. Святослав зараз не хоче встрявати у політичну бійку, — говорить політолог Олександр Кочетков, 62 роки.

— Він має громадянське сумління, харизму. Але політика — це професія, її треба навчатися.

Вакарчук заявив, що не працює з політтехнологами. Але з ними, зокрема із закордонними, працюють люди його команди. Вони бачать у Святославі майбутнього президента. Заміряли рейтинги популярності, почали обговорювати варіанти ведення виборчої кампанії. Далі з'явилося звернення Вакарчука. Він каже: не маю амбіцій очолити країну. Але за цими словами проглядається думка — якщо суспільство попросить, то змушений буду балотуватися.

Україні потрібен президент із чітким планом реформування всієї системи влади. Вакарчук запропонував нагальні, але тактичні рішення. Він не сказав про місце України у світі, який стрімко змінюється. По-друге — треба пред'явити команду професіоналів, що зможе реалізувати такий план. По-третє — лідер країни має бути незалежний від великого бізнесу.

Зараз ви читаєте новину «Вакарчук дав зрозуміти, що готовий іти в президенти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути