Ексклюзиви
середа, 19 грудня 2007 17:47

В уряді Тимошенко два мільйонери

Автор: фото:REUTERS/ Гліб Гараніч
  18 грудня після голосування за склад Кабміну нові міністри зайняли свої місця в урядовій ложі Верховної Ради. У першому ряду справа наліво: Юлія Тимошенко, Олександр Турчинов, Іван Васюник, Григорій Немиря, Юрій Павленко, Василь Куйбіда, Микола Оніщук і Л
18 грудня після голосування за склад Кабміну нові міністри зайняли свої місця в урядовій ложі Верховної Ради. У першому ряду справа наліво: Юлія Тимошенко, Олександр Турчинов, Іван Васюник, Григорій Немиря, Юрій Павленко, Василь Куйбіда, Микола Оніщук і Л

У вівторок 18 грудня новий уряд було затверджено Верховною Радою. Крім прем"єра, в ньому — перший віце-прем"єр, два віце-прем"єри та 21 міністр. Із них усіх у попередньому, 2005 року, уряді Юлії Тимошенко працювали лише п"ятеро — Юрій Луценко, Віктор Пинзеник, Юрій Павленко, Володимир Шандра та Петро Крупко.


Прем"єр-міністр

Юлія Тимошенко, 47 років.

Із 1991-го до 1994 року була  комерційним, а потім генеральним директором корпорації "Український бензин". Із 1995-го очолювала корпорацію "Єдині енергетичні системи", якою опікувався тодішній перший віце-прем"єр, а потім прем"єр-міністр Павло Лазаренко. Була віце-прем"єром з питань паливно-енергетичного комплексу в уряді Віктора Ющенка.

У лютому 2001-го її заарештували — звинуватили у розкраданні $1 млрд, що були призначені на оплату російського газу. Ув"язнили в Лук"янівскому СІЗО. Через два тижні звільнили через відсутність доказів.

4 лютого 2005 року Тимошенко призначили прем"єр-міністром. 8 вересня того ж року Віктор Ющенко відправив її у відставку. Їй інкримінували списання 8 млрд боргу корпорації "Єдині енергетичні системи України", до якої прем"єр мала стосунок. Згідно з декларацією про доходи, за 2006 рік Юлія Тимошенко заробила 160 275 грн.

У вівторок на святкуванні з нагоди затвердження прем"єром вона виголосила три тости. Перший — за Віктора Ющенка, другий — за коаліцію, а під час третього сказала: "Перевага в один голос вимагає таких кроків... Ви маєте попросити пробачення одне в одного. І я хочу зробити це першою, якщо десь діяла неправильно". За що саме вибачається, Юлія Володимирівна не сказала.


Перший віце-прем"єр-міністр (квота БЮТ)

Олександр Турчинов, 43 роки.

Найближчий соратник Тимошенко. 1993-го перебрався із Дніпропетровська до Києва і став радником прем"єра Кучми. З 1998-го — народний депутат України. Того ж року разом із Тимошенко створив партію "Батьківщина". Із 4 лютого до 8 вересня 2005-го — голова СБУ. Звільнився за власним бажанням після відставки уряду Тимошенко. Останній рік очолював виборчий штаб БЮТу. Пише книжки. За однією з них під назвою "Ілюзія страху" нині знімають фільм. Турчинов баптист.

Торік заробив 185 900 грн.


Віце-прем"єр-міністр з гуманітарних питань (квота НУ-НС)

Іван Васюник, 48 років.

2000–2001 років був радником прем"єр-міністра Віктора Ющенка. 2002-го став народним депутатом від "Нашої України". Після перемоги Віктора Ющенка на президентських виборах працював першим заступником глави його Секретаріату.

За 2006 рік задекларував доходів на суму 865 566,3 грн.


Віце-прем"єр з питань євроінтеграції (квота БЮТ)

Григорій Немиря, 47 років.

Останніми роками зробив карколомну кар"єру. Раніше працював проректором Києво-Могилянської академії, очолював правління Міжнародного фонду "Відродження". 2005-го став радником прем"єра Юлії Тимошенко, наступного року — народним депутатом. Займався організацією закордонних візитів лідерки БЮТу, влаштовував інтерв"ю із західними журналістами. У вересні цьогоріч після зустрічі Тимошенко з представником Євросоюзу Хав"єром Соланою перекладав журналістам їхню прес-конференцію. Солана тоді сказав, що радий зустрічатися з усіма лідерами країни й готовий спілкуватися з ними й надалі. "Пан Солана сказав, що одразу після виборів налаштований на нову зустріч із Юлією Тимошенко як лідером цієї країни", — переклав Немиря.

За минулий рік заробив 196 798 грн.


Міністр фінансів (квота БЮТ)

Віктор Пинзеник, 53 роки.

З 1992-го по1997 рокі працював міністром і віце-прем"єром в урядах Леоніда Кучми, Юхима Звягільського, Євгена Марчука і Павла Лазаренка. Міністр фінансів у попередньому уряді Тимошенко. Голова партії "Реформи і порядок", що входить до БЮТ. Дев"ять місяців тому друга дружина Пинзеника народила йому сина. Це вже четверта дитина міністра.

Торік заробив 265 188 грн.


Міністр економіки (квота БЮТ)

Богдан Данилишин, 42 роки.

Одна з "темних конячок" в уряді. Не має ані досвіду практичного керівництва економічними структурами, ані досвіду державного управління. Відомо лише, що очолює Раду з вивчення продуктивних сил Національної академії наук. Був науковим консультантом у власника "Індустріального союзу Донбасу" Віталія Гайдука. Доктор економічних наук, професор.


Міністр внутрішніх справ  (квота НУ-НС)

Юрій Луценко, 43 роки.

1998–1999 років працював помічником прем"єр-міністра Валерія Пустовойтенка. Був одним із лідерів акції "Україна без Кучми". 2002-го став народним депутатом від Соцпартії. 2005–2006 років очолював Міністерство внутрішніх справ в урядах Тимошенко, Єханурова та Януковича. Торік у липні  вийшов із СПУ на знак протесту проти входження партії в коаліцію з Партією регіонів і комуністами. 15 квітня цього року створив рух "Народна самооборона". На останніх парламентських виборах очолював список блоку НУ-НС.

"Якось опівночі прем"єр Тимошенко запросила мене на бесіду, — розповідав журналістам Луценко про події 2005 року. — Завела у напівтемний величезний зал засідань Кабміну, взяла мене за руку і каже: "Юра, ти мене не любиш". Я кажу: "Юля, я одружений, просто боюся, що буде далі". Тимошенко зондувала можливість нашого максимально можливого політичного зближення".

2006 року заробив 53 382,62 грн.


Міністр надзвичайних ситуацій  (квота НУ-НС)

Володимир Шандра, 44 роки.

П"ять років тому був обраний народним депутатом від "Нашої України". У минулому уряді Тимошенко працював міністром промислової політики. Був головою правління Славутського рубероїдного заводу, який тепер очолює Олексій Хахльов, зять Віктора Ющенка.

За минулий рік заробив 1 131 732 грн.


Міністр палива та енергетики  (квота НУ-НС)

Юрій Продан, 48 років.

До останнього часу був заступником секретаря Ради нацбезпеки й оборони. Раніше працював головою Національної комісії регулювання електроенергетики, очолював "Енергетичну компанію України".

Заробіток за 2006 рік — 196 085 грн.


Міністр транспорту та зв"язку (квота БЮТ)

Йосип Вінський, 51 рік.

З 1994-го — народний депутат від Соцпартії. Торік у липні вийшов із партії на знак протесту проти входження СПУ в коаліцію з Партією регіонів і КПУ.  Перейшов до Блоку Юлії Тимошенко і став заступником голови партії "Батьківщина". Один із найзапекліших політичних ворогів попереднього міністра транспорту соціаліста Миколи Рудьковського.

Торішній заробіток — 254 655 грн.


Міністр аграрної політики  (квота НУ-НС)

Юрій Мельник, 45 років.

Колишній член Української народної партії, нині — безпартійний. Був віце-прем"єром в уряді Єханурова. Торік балотувався до парламенту за списком Блоку Костенка — Плюща. Із серпня 2006-го — міністр аграрної політики в уряді Януковича за квотою Компартії.

За минулий рік заробив 198 011 грн.


Міністр промислової політики (квота БЮТ)

Володимир Новицький, 60 років.

До останнього часу був заступником міністра промислової політики. Свого часу працював радником президента Кучми.


Міністр з питань житлово-комунального господарства  (квота НУ-НС)

Олексій Кучеренко, 46 років.

Народний депутат України трьох скликань. У вересні 2007-го пройшов до Верховної Ради за списком блоку "Наша Україна — Народна самооборона". 2000 року очолював Запорізьку облдержадміністрацію, був головою Держкомітету з питань житлово-комунального господарства.

Торік заробив 176 021 грн.


Міністр регіонального розвитку і будівництва  (квота НУ-НС)

Василь Куйбіда, 49 років.

Двічі обирався мером Львова. Заступник голови Народного руху. Народний депутат України від НУ-НС.

Заробіток за 2006 рік — 252 090 грн.


Міністр екології (квота БЮТ)

Георгій Філіпчук, 56 років.

Депутат від БЮТ. У 1990-х був губернатором Чернівецької області. Колишній "рухівець". 2004 року був довіреною особою Віктора Ющенка на президентських виборах.

Міністр Денисова торік заробила понад 10 мільйонів гривень


Міністр вугільної промисловості (квота БЮТ)

Віктор Полтавець, 70 років.

Очолював об"єднання "Лисичанськвугілля". 1994-1995 років був міністром вугільної галузі. Із 1999-го — директор інституту "Луганськдніпрошахт".

За минулий рік заробив 154 349 грн.


Міністр закордонних справ (квота президента)

Володимир Огризко, 51 рік.

У міністерстві закордонних справ — з 1978 року. Був послом у Австрії, працював в адміністрації президента Кучми. Із 2005-го — перший заступник міністра закордонних справ. Після відставки Бориса Тарасюка президент двічі робив до Верховної Ради подання на призначення Огризка міністром, але "регіонали", комуністи і соціалісти за нього не проголосували. У Кремлі його вважають антиросійським дипломатом.

Торік заробив 226 822 грн.


Міністр культури (квота НУ-НС)

Василь Вовкун, 50 років.

Режисер і сценарист. Координував мистецькі програми під час президентської передвиборчої кампанії Віктора Ющенка. Був режисером його інавгурації. Із грудня 2005-го — художній керівник підприємства "Державне концертне агентство "Україна".


Міністр оборони (квота президента)

Юрій Єхануров, 59 років.

Очолював Фонд держмайна, Міністерство економіки, був першим віце-прем"єром в уряді Ющенка, заступником голови адміністрації президента Кучми. 2005 року — голова Дніпропетровської облдержадміністрації. Нардеп чотирьох скликань. Із 8 вересня 2005-го до 4 серпня 2006-го очолював Кабінет Міністрів. На початку листопада цього року в інтерв"ю "ГПУ" заявив: "В уряді Юлії Тимошенко я не працюватиму за жодних обставин".

За минулий рік заробив 426 251,72 грн.


Міністр освіти (квота ну-нс)

Іван Вакарчук, 60 років.

Професор фізики, з 1990 року — ректор Львівського національного університету ім. І. Франка. Батько народного депутата України і лідера гурту "Океан Ельзи" Святослава Вакарчука.


Міністр охорони здоров"я (квота ну-нс)

Василь Князевич, 51 рік.

Дядько нардепа від НУ-НС Руслана Князевича. Керівник медичного департаменту Державного управління справами.

Торік заробив 102 819,99 грн.


Міністр праці та соціальної політики (квота БЮТ)

Людмила Денисова, 47 років.

Депутат від БЮТ. Очолювала міністерство фінансів Криму. 2000-го була затримана прокуратурою за зловживання службовим становищем. Незабаром справу закрили.

За минулий рік заробила 10 626 330,47 грн.


Міністр молоді та спорту (квота ну-нс)

Юрій Павленко, 32 роки.

1999-го створив Молодіжну партію, через три роки обраний нардепом від "Нашої України". Позаторік став міністром молоді та спорту, потім очолював Житомирську облдержадміністрацію. Щодня їздив на роботу з Києва до Житомира.

Заробив 2006 року 75 148,22 грн.


Міністр юстиції (квота ну-нс)

Микола Оніщук, 50 років.

Із 2002 року — народний депутат трьох скликань: спочатку від Партії промисловців і підприємців, потім — НУ-НС. Навесні 2006-го став одним із тих нардепів від ПППУ, які не перейшли на бік антикризової коаліції. Минулого місяця не хотів підписувати коаліційну угоду з БЮТ. Його кандидатура на посаду міністра викликала багато суперечок всередині фракції НУ-НС. Найбільше протестували члени "Народної самооборони".

За минулий рік заробив 263 529,98 грн.


Міністр Кабінету Міністрів (квота БЮТ)

Петро Крупко, 49 років.

Працював на цій посаді в уряді Тимошенко позаторік. Народний депутат від БЮТ. На останніх виборах представляв блок у Центрвиборчкомі. Голова ЦВК Володимир Шаповал назвав його одним із найбільш дисциплінованих представників: Крупко був присутнім майже на всіх засіданнях.

Торік заробив 575 258 грн.

Зараз ви читаєте новину «В уряді Тимошенко два мільйонери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути