вівторок, 25 січня 2011 10:30

"Юля, так хочу твій телефон. Треба по душам пообщаться"

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Зліва направо: Патріарх Філарет, Анатолій Гриценко, Зорян Шкіряк, Олександр Данилюк, Михайло Ратушний на сцені на столичній Софійській площі. Юлія Тимошенко виступає біля мікрофона
Зліва направо: Патріарх Філарет, Анатолій Гриценко, Зорян Шкіряк, Олександр Данилюк, Михайло Ратушний на сцені на столичній Софійській площі. Юлія Тимошенко виступає біля мікрофона

Молебень на пл. Софійській почався о 14.00. Над натовпом майорять прапори "Батьківщини", "Свободи", Народного руху, "Народної самооборони".

— Добиралися нелегко, — каже голова житомирської "Свободи" Сидір Кізін, 35 років. — Спочатку домовилися з підприємцями, що завезуть нас автобусами. Але, видно, за вказівкою обласної влади нам відмовили. І ми пересіли на рейсові автобуси. Туди і назад — 70 гривень із власної кишені.

Поряд четверо чоловіків натягують на вудки партійні прапори. Підходять ближче до натовпу.

— Ще не вмерла України ні слава, ні воля, — підспівує стиха львів'янин 33-річний Василь. Стоїть із розмальованим у синьо-жовті кольори обличчям. На голові — оселедець.

— Влада нині узурпувала все, рейдерським способом змінила Конституцію. І через це втрачає довіру в очах людей, — каже він. — Ми покірні, як дівчата в невістках. Але маємо зрозуміти: як не ми, то хто інший? Народ дуже терплячий. Пружина довго стискається. Але думаю, що як дасть назад, то всім, хто біля корита, мало не здасться.

Біля сцени збираються політики: Анатолій Гриценко, В'ячеслав Кириленко, Микола Катеринчук, Борис Тарасюк, Тарас Стецьків, Андрій Шкіль, Володимир Бондаренко, Олександр Турчинов, Наталія Королевська. Від людей їх відділяє металевий паркан.

— Я виступати не буду. Прийшов лише послухати молитву, — каже В'ячеслав Кириленко.

— Юля! Юля! — вигукує натовп.

У супроводі трьох охоронців прямує екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, 50 років. Місце біля огорожі зайняли десяток її прихильників, які ходять за Тимошенко по всіх акціях. Тримають плакати з її фото.

Лідерка "Батьківщини" на сцену виходить усміхнена. На ній — бежеве пальто із золотистими вставками спереду на комірці. Узута в бежеві туфлі. Посилає людям повітряні поцілунки.

Слово бере письменник Дмитро Павличко, 81 рік:

— Один із великих наших чиновників від Московського патріархату одержав 50 тисяч євро (ідеться про президента Віктора Януковича. — "ГПУ"). Ну, точно, як Іуда за 30 серебряників здав Христа. Україна коштує більше. Ми не продамо і нікому не дозволимо продавати Україну.

У Тимошенко від холоду червоніють руки. Вона стискає їх у кулаки. Стає біля мікрофона. Натовп вигукує "Юля! Юля!"

— Єднанням і протидією ми мусимо зупиняти те, що нам сьогодні не подобається, — каже Тимошенко. — Підприємці добилися перемоги, бо діяли спільно. До них прийшли президент, прем'єр, міністри і на четвереньках заповзали в намети. І в нас є шанс на чергових парламентських виборах цю владу поміняти.

Тимошенко виступає 15 хв. Спускається зі сцени. Охоронці відтискають людей, щоб дати можливість їй пройти до машини. Дорогою вітається з людьми. Дехто цілує їй руки.

— Юля, хочу твій телефон. Треба по душам пообщаться, — пробивається крізь охоронців огрядна жінка.

— Саша, — киває охоронцю Тимошенко. — Розберешся.

Але до жінки ніхто не підходить. Після того, як зникає Тимошенко, починають розходитися і "бютівці".

За різними оцінками, на мітинг прийшли від 3 до 10 тис. людей. Лідера "Свободи" Олега Тягнибока не було. Замість нього виступала Ірина Фаріон.

Зараз ви читаєте новину «"Юля, так хочу твій телефон. Треба по душам пообщаться"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути