вівторок, 18 грудня 2007 17:43

Юлія Тимошенко стала прем"єр-міністром удруге

18 грудня одразу після початку голосування за призначення Юлії Тимошенко прем"єром до неї підходить "нашоукраїнець" Юрій Єхануров. Щось каже, заперечливо хитає головою й показує рукою у бік В"ячеслава Кириленка. Юлія Володимирівна бере Єханурова за лікоть й починає в чомусь переконувати.

Незадовго до початку засідання він публічно повідомив, що не голосуватиме за лідерку БЮТу. Мовляв, частина його колег по фракції не підтримують кандидатури Юрія Мельника та Василя Креміня на посади міністрів агрополітики та освіти. Шукати компроміс між депутатами фракції "Наша Україна — Народна самооборона" довелося вже під час голосування.

Голова лічильної комісії Микола Шершун із Блоку Литвина в алфавітному порядку зачитує прізвища "бютівців". Ті кажуть у мікрофон "за" й підіймають руку. Тим часом до Тимошенко та Єханурова підходять Кириленко і Луценко. Учотирьох вони емоційно спілкуються біля виходу із сесійної зали. Зрештою, Тимошенко іде на своє місце, дістає з сумочки мобільний і набирає номер. Дає слухавку Луценкові. Той  щось пояснює співрозмовнику і махає рукою. Тоді дає телефон Єханурову. Поки той слухає, Луценко переказує суть розмови Кириленкові. Тимошенко чекає на місці. Луценко повертає їй мобільний, Тимошенко прикладає його до вуха й слухає. Починає усміхатися й кивати. Підходить Єхануров і тисне руку лідерці БЮТу.

Юлія Тимошенко нервує до кінця голосування. У коаліції рівно 226 голосів — мінімум із потрібних за результативне голосування. Утримався Іван Плющ, немає Івана Сподаренка — він у реанімації. За ним їздив Давид Жванія, але привезти хворого в парламент заборонили лікарі.

У своєму виступі перед голосуванням Тимошенко припустила, що її можуть вдруге, після невдалого голосування 11 грудня, не затвердять на посаді прем"єр-міністра:

— Я прекрасно знаю з ким вчора і сьогодні зустрічалися, щоб цього голосування не було. Ну ще кілька місяців побудете при владі й щось увірвете, — звертається до "регіоналів" і комуністів. — Але все одно потім до останнього повернете. Запам"ятайте мої слова.

Після "бютівців" голосує фракція НУ-НС. Тимошенко особисто аплодує, коли "за" каже Єхануров. Але найбільше оплесків отримує Олександр Омельченко, у якого тиждень тому не спрацювала картка. Коли ж її кандидатуру підтримує Ігор Кріль, права рука голови Секретаріату президента Віктора Балоги, Тимошенко нахиляє голову і сміється так, що у неї здригаються плечі.

Останнім голосує голова Верховної Ради Арсеній Яценюк. Він робить паузу і майже вигукує: "за!". Ліва частина зали підстрибує й аплодує, права сидить мовчки. Депутати з БЮТу підбігають до лідерки, цілують її.

Тимошенко довго вітають. Фотографи й оператори гукають, щоб повернулася до ложі преси. Вона не реагує. Тоді хтось голосно свистить. Юлія Володимирівна повертається.

— Ну що таке, — каже тихо, а тоді голосно гукає з усмішкою: — Дякую вам!

Із сесійної зали виходять депутати. 58-річний "нашоукраїнець" Юрій Ключковський витирає з чола піт.

— Оце інтрига! Це ж треба, щоб голова Верховної Ради дав вирішальний голос, — говорить.

Нардеп від блоку Литвина Василь Шпак каже, що хоча фракція й не голосувала за Тимошенко, та це не означає, що вони не співпрацюватимуть.

У туалеті депутати курять. Один із них запитує в "нашоукраїнця" Юрія Павленка: якщо лічильна комісія оголосить Тимошенко прем"єром, то ким в ту хвилину буде Віктор Янукович?

 — Виконуючим обов"язки прем"єр-міністра, — відказує Павленко.

"Регіонал" Михайло Чечетов, 54 роки, в кулуарах говорить, що Партія регіонів нормально сприймає призначення Тимошенко.

— Але в них немає підтримки парламенту. Скільки їм довелося докласти зусиль, аби прийшли 226 депутатів. Більше такого не буде, — каже він.

За півгодини лічильна комісія оголошує результат: Тимошенко — прем"єр. Їй дарують букети з білих та рожевих троянд.

— Юля! Юля! — скандують депутати-"бютівці".

Яценюк запрошує Тимошенко в урядову ложу. Теж дарує їй квіти, а тоді надає слово виконуючому обов"язки прем"єр-міністра Віктору Януковичу, 57 років.

— Помаранчева команда, яка зараз знову прийшла до влади,  бере на себе відповідальність і ви, шановні колеги, повинні про це пам"ятати. Як це було у 2005 році, ми всі пам"ятаємо. І добре пам"ятаємо, чим закінчилось. Я бажаю, щоб зараз закінчилось краще, — каже лідер Партії регіонів.

Тимошенко аплодує, коли "за" каже Єхануров

Янукович удвічі перебирає час, відведений для виступу регламентом. Його переривають "бютівці". Сміються і горланять ледь не на кожне слово Януковича. Тимошенко слухає зі скептичною посмішкою, відкинувшись у кріслі.

— Не треба сміятися над горем людей, — говорить лідер "Регіонів".

Оголошує про перехід Партії регіонів в опозицію. Бажає успішно подолати кризу, яку створили завдяки достроковим виборам.

— Ці побажання від мене, як від народного депутата і прем"єр-міністра, який буде ще кілька хвилин, — каже Віктор Федорович.

Тимошенко просить слово на репліку, але Яценюк не дає. Після виступу Януковича спікер тисне йому руку і дякує за цивілізовану передачу влади. Але "бютівці" та "нашоукраїнці" говорять, що він повівся негідно, коли почав критикувати "помаранчевих". "Регіонали" виходять у коридор. Чечетов каже, що вони образилися.

Після цього коаліція відправляє у відставку Януковича та його уряд. Затверджують склад нового Кабінету Міністрів.

Зараз ви читаєте новину «Юлія Тимошенко стала прем"єр-міністром удруге». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути