вівторок, 23 липня 2019 07:55

У Верховну Раду проходять п'ять партій

 

На позачергових виборах до Верховної Ради 21 липня проголосували 49,84% ви­борців — це понад 14 млн українців.

П'ять партій проходять до Верховної Ради IX скликання. Про це свідчать дані Національного екзит-полу. 5% бар'єр долають "Слуга народу" — 44,2%, "Опозиційна платформа — За життя" — 11,4%, "Європейська солідарність" — 8,8%, "Батьківщина" — 7,4% і "Голос" — 6,5%. Опитали 11 629 респондентів на 300 виборчих дільницях.

У бюлетені були 22 політсили. 199 нардепів-мажоритарників обирали в одномандатних округах. Станом на 13:55 понеділка ЦВК опрацювала 62,48% протоколів.

— У парламент проходить велика кількість представників партії президента. "Слуга народу" самі шоковані, скількох їхніх депутатів люди підтримали на округах (за попередніми даними представники "Слуги народу" перемагають у 128 округах із 199. — ГПУ), — каже політолог Богдан Бондаренко, 24 роки.

— 2014-го між парламентськими та президентськими виборами було півроку різниці. Цього часу вистачило, щоб довести до населення думку, що концентрація влади в руках однієї особи шкідлива (в першому турі президентських виборів 54% українців підтримали Петра Порошенка, але на виборах у Раду найбільше набрав "Народний фронт" — понад 22%. — ГПУ). Сьогодні ця ситуація особливо нікого не хвилює.

Прогнозували явку 45–50 відсотків. Так і сталося. Люди у відпустках, за кордоном. Але це далеко не найнижчий показник.

Людям усе набридло. Суспільство стомлене й легко піддається на маніпуляції. На цих виборах вдалося мобілізувати анти-елітарний електорат. Сильних мажоритарників партія президента майже не мала. Люди на округах голосували за бренд.

Парламент оновиться. Але кількість нових депутатів не обов'язково перейде в якість.

— Маємо два рекорди. Результат по партійних списках у партії Зеленського. І величезна кількість мандатів по мажоритарних округах. Можливо, матимемо монопартійну більшість, — говорить політолог 60-річний Володимир Фесенко.

— Міні-сенсація — результат партії Анатолія Шарія (прокремлівський блогер. Перебуває в розшуку МВС із 2012 року. Отримав притулок у Литві. Відомий антиукраїнськими висловами. За даними Національного екзит-полу "Партія Шарія" набирає 3,1%. — ГПУ).

Є величезна недовіра до старих політичних еліт. Попит на нові обличчя сконцентрований на Зеленському. Активність президента в липні спрацювала на користь партії. Більшість виборців позитивно оцінили його дії на посаді. Це перемога Зеленського, а не людей зі списку "Слуги народу".

По мажоритарці позитивна новина в тому, що голосування за Зеленського перемогло гречку в багатьох регіонах. Старі не подобаються, нових не знають. Тому голосують за кандидата від партії.

Ці вибори — виклик для націоналістів. "Свобода" торік зробила величезну помилку — лягли під Порошенка. І частина її голосів зараз пішла "Європейській солідарності". Націоналісти звузилися до ядра.

Питання в тому, наскільки стабільним буде цей парламент. Присутність "Голосу" дає можливість утворити коаліцію.

Парламент утратив деяких активних і ефективних депутатів як Єгор Соболєв і Борислав Береза.

Зараз ви читаєте новину «У Верховну Раду проходять п'ять партій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути