четвер, 19 квітня 2007 17:22

У Страсбурзі Морозові дозволили сказати два речення

Автор: фото: Анатолій МАРЦИНОВСЬКИЙ
  Спікера Верховної Ради Олександра Мороза (у центрі) у Страсбурзі зустрічали Раїса Богатирьова (праворуч) та керівник протоколу президента Парламентської Асамблеї Ради Європи
Спікера Верховної Ради Олександра Мороза (у центрі) у Страсбурзі зустрічали Раїса Богатирьова (праворуч) та керівник протоколу президента Парламентської Асамблеї Ради Європи

Учора вранці до Ради Європи приїхав голова Верховної Ради України Олександр Мороз, 62 роки. Перед входом його зустрічають лише керівник протоколу президента ПАРЄ та члени делегації Верховної Ради в Асамблеї від правлячої коаліції.

Мороз з усіма вітається, запитує про щось Раїсу Богатирьову.

— З ким поведешся, від того й завагітнієш! — весело відповідає вона.

Мороз іде на зустріч із президентом ПАРЄ Рене ван дер Лінденом. Проходить повз заступника голови Секретаріату президента Олександра Чалого. Той приїхав напередодні ввечері.

— Президент вважає, що проект резолюції ПАРЄ є конструктивним і збалансованим, — каже Чалий журналістам. — Більшість його рекомендацій співпадають з планом президента з урегулювання кризи, який він запропонував Віктору Януковичу ще 10 квітня.

Розпочинається дискусія з функціонування демократичних інститутів в Україні. Мороз сідає у першому ряді, слова йому не дають.

— Те, що відбувається в Києві, — це не демократія, яка переживає кризу, — каже доповідач по Україні Ханне Северінсен. — Це криза в рамках демократії.

"Регіонал" Іван Попеску в своєму виступі запевняє, що справа може закінчитися громадянською війною. "Бютівець" Григорій Немиря звинувачує Януковича в узурпації влади.

З ким поведешся, від того й завагітнієш!

Під час ухвалення поправок доповідачі Ханне Северінсен і Ренате Вольвенд намагаються вставити в текст резолюції параграф, що називає перехід нардепів з опозиції до коаліції спотворенням результатів парламентських виборів. Проти цього виступає Сергій Головатий. ПАРЄ поправку відкидає.

Асамблея ухвалює резолюцію, у якій називає конституційну реформу однією з причин нинішньої кризи, засуджує імперативний мандат, називає дострокові вибори демократичним інструментом та закликає обидві сторони виконувати майбутнє рішення Конституційного суду.

Президент ван дер Лінден вирішує надати слово Морозові. Проти цього протестує Григорій Немиря. Посилається на регламент Асамблеї і нагадує, що і прем"єр-міністр Янукович, і спікер Мороз представляють одну сторону конфлікту.

— Лише кілька речень! — попереджає Мороза ван дер Лінден.

— Я задоволений прийнятим рішенням, — каже спікер про резолюцію. — Ми будемо його виконувати. Політичну кризу в Україні локалізуємо самі. Базуючись на основі Конституції і спираючись на рішення Конституційного суду?

Рене ван дер Лінден перебиває:

— Вам же було дозволено лише кілька речень!

Мороз зупиняється.

— Я хочу вам подякувати і запросити на чемпіонат Європи з футболу, який пройде у нас 2012 року, — каже президентові ПАРЄ.

Той дякує і закриває дебати.

Зараз ви читаєте новину «У Страсбурзі Морозові дозволили сказати два речення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути