вівторок, 28 березня 2017 06:45

У Росії протестували під гаслом "Димон ответит"

Автор: ФОТО З САЙТА www.meduza.io
  Акція ­протесту проти ­корупції в Росії у Санкт-­Петербурзі на Дворцовій площі
Акція ­протесту проти ­корупції в Росії у Санкт-­Петербурзі на Дворцовій площі

26 березня в Росії пройшли наймасштабніші акції протесту за останні п'ять років. На вулиці вийшло понад 80 тис. людей у 82 містах. Вимагали розслідувати факти корупції вищих посадових осіб.

Приводом стало розслідування Фонду боротьби з корупцією опозиціонера Олексія Навального. У фільмі "Он вам не Димон" розповіли про корупційні схеми та елітну нерухомість прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва. У нього знайшли яхти, палаци й виноградники за кордоном на мільярди рублів.

Люди протестували під гаслом "Димон ответит". Найбільше в Москві — до 30 тис. осіб, у Санкт-Петербурзі — близько 8 тис. Закликали до відставки президента Володимира Путіна та Дмитра Медведєва. Скандували: "Позор", "Россия без Путина", "Импичмент", "Правительство в отставку", "Путин — вор". Тримали плакати "Мы не зарабатываем, сколько вы воруете", "Продай дачи, построй дороги", "Жалкий трусливый вор".

На мітинги принесли символи розслідування — кросівки "Найк" і гумову качечку. Для качки Медведєв в одному з маєтків виділив окремий будинок на озері. А дорогі кросівки прем'єр замовив собі через інших осіб.

У Москві затримали щонайменше 1030 людей. ОМОН застосував кийки та сльозогінний газ. Протестувальників вихоплювали з натовпу. На вік не зважали. П'ятьох неповнолітніх кілька годин протримали в автозаку. Потім відвели у відділок поліції.

Затримували й непричетних до акції. Студентка Ольга Лозіна з матір'ю та сестрою приїхала в центр Москви прогулятися. Ішли до метро, щоб повернутися додому. Поліцейські заблокували дорогу. Заламали руки молодому чоловікові.

— Мама запитала: "За що ви його хапаєте?" Після чого взяли її. А потім — сестру. Їх повели — я пішла слідом, не розуміючи, що мене теж затримають, — розповіла Ольга. Натовп відтіснив її. Однак вона знову підійшла до поліцейських. — І мене понесли. Не сказала б, що грубо затримували — несли акуратно. Кинули в автозак. Усього — 32 людини. Було душно. Коли приїхали, нас не випускали близько години.

Декого з активістів протримали у відділках усю ніч. Близько 120 людей досі під вартою. Затримали Олексія Навального. В офіс його фонду увірвалась поліція, винесли техніку.

Для розгону акції в Санкт-Петербурзі застосували електрошокери, у Краснодарі — димові шашки та петарди.

У цей день головні телеканали Росії транслювали серіали та мелодрами. Не дали жодної інформації про мітинги й затримання. Дмитро Медведєв катався на лижах.

Востаннє масові політичні акції в РФ були 2011 року. Тоді на Болотну площу в Москві вийшли десятки тисяч людей. Протестували проти порушень і фальсифікацій на парламентських виборах.

Росія може піти на Маріуполь

— Ця акція протесту в Росії не віщує нічого хорошого для України, — каже політолог 60-річний Вадим Карасьов. — Боротьба з корупцією — це привід. Так само, як і скандальний фільм про прем'єра Дмитра Медведєва. Справжньою причиною є, з одного боку, розкол у правлячих елітах Росії. З іншого — незадоволеність людей тим, що 18 років країною править та сама група, а життя погіршується.

Чому влада так жорстко поводиться з мітингувальниками? Боїться того, що відбулося в Україні. Януковича вважають слабаком, бо не зміг розігнати учасників Майдану.

У разі нових мітингів Кремль діятиме ще жорстокіше. Об'єднуватиме суспільство за рахунок зовнішнього ворога. Напевне збільшать обстріли на Донбасі. Припускаю, що можуть піти на Маріуполь.

Зараз ви читаєте новину «У Росії протестували під гаслом "Димон ответит"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути