вівторок, 05 червня 2007 18:13

У ЦВК сім "опозиціонерів" проти восьми "коаліціантів"

Автор: фото: phl
  Колишня заступниця голови Центральної виборчої комісії Марина Ставнійчук (ліворуч) та екс-голова ЦВК Ярослав Давидович після офіційного оголошення результатів виборів до Верховної Ради 10 квітня 2006 року
Колишня заступниця голови Центральної виборчої комісії Марина Ставнійчук (ліворуч) та екс-голова ЦВК Ярослав Давидович після офіційного оголошення результатів виборів до Верховної Ради 10 квітня 2006 року

Знову змінили склад Центральної виборчої комісії. Тепер у ЦВК чисельно переважають люди прем"єра Януковича — їх восьмеро. У президента й опозиції — семеро. Але голова комісії Володимир Шаповал, 59 років, — людина Ющенка. Саме Шаповал захищав у Конституційному суді перший указ президента про розпуск парламенту.

1996 року президент Леонід Кучма призначив Шаповала суддею Конституційного суду. Там він пропрацював дев"ять років. Але був одним із трьох суддів, які під час голосування за третій президентський термін Кучми визнали це рішення помилковим.

49-річний "бютівець" Сергій Сас каже, що такий принцип формування Центральної виборчої комісії визначили президент і прем"єр.

— Там мало бути сім від коаліції і сім від опозиції, а голова повинен бути незаангажований політично, — каже він. — Проте, мабуть, у процесі усіх цих перемовин з"ясувалося, що в Україні вже не залишилося політично незаангажованих людей. Тому опозиція має голову і шість чоловік, а коаліція має вісім чоловік.

Відповідно до такої розстановки сил представники коаліції та опозиції мають певні переваги. Через голову Центрвиборчкому йде фінансування, а сім чоловік опозиції мають можливість заблокувати роботу через відсутність кворуму, який становить десять членів.

Представники коаліції також можуть заблокувати засідання комісії.

За квотою опозиції в ЦВК опинилися Ігор Жиденко, Юлія Швець та Жанна Усенко-Чорна. Їх вважають близькими до БЮТу.

41-річний Ігор Жиденко досі був народним депутатом від БЮТу. Раніше був юридичним консультантом ТОВ "Беютага" в Дніпропетровську. Співвласниками цього підприємства є тітка і донька Тимошенко. Жиденка вважають їх сімейним юристом.

Юлія Швець — донька народного депутата від БЮТу Віктора Швеця, який нещодавно займав посаду начальника одного з управлінь Генпрокуратури. За словами Святослава Піскуна, він призначав Швеця на цю посаду за пропозицією Віктора Ющенка. А президента про цю послугу просила тодішній прем"єр Юлія Тимошенко. Юлія Швець близько п"яти років працює юристом штабу БЮТ.

34-річна Жанна Усенко-Чорна до ЦВК потрапила 2004 року за квотою фракції "Єдина Україна" Богдана Губського, який зараз є "бютівцем".

В Україні вже не залишилося політично незаангажованих людей

Андрій Магера та Анатолій Писаренко в ЦВК працюють теж за квотою опозиції, але вони є близькими до "Нашої України".

33-річний Андрій Магера до 2004 року був помічником-консультантом нардепа Давида Жванії. Потім Магеру призначили членом ЦВК. Під час президентських виборів саме він і Руслан Князевич відмовилися підписувати протокол, згідно з яким переможцем президентської гонки визнавався Віктор Янукович. 2006 року Князевич став нардепом за списком "Нашої України". Таку саму пропозицію отримував і Магера, але відмовився.

63-річний Анатолій Писаренко 1998 року став народним депутатом від Компартії. До ЦВК потрапив за квотою "Нашої України". Його вважають близьким до Петра Порошенка.

45-річний Валерій Шелудько з 1997-го по 1999 рік був помічником прем"єр-міністра Валерія Пустовойтенка. До ЦВК потрапив 2004-го за квотою фракції Народно-демократичної партії.

За відбір кандидатів до ЦВК від коаліції відповідали координатор парламентської більшості Раїса Богатирьова, 54 роки, та заступник міністра Кабінету Міністрів Олена Лукаш, 30 років. Її молодша сестра Тетяна стала одним із членів ЦВК і секретарем комісії. Тепер без підпису молодшої Лукаш засідання ЦВК вважатимуться недійсними.

"ГПУ" спробувала поговорити з Оленою Лукаш, але та розмовляти не захотіла.

— Я не испытываю желания и удовольствия от общения со средствами массовой информации, особенно в последнее время. Поэтому никаких комментариев ближайший год давать, наверное, не буду, — відрізала Лукаш.

За рекомендацією Раїси Богатирьової членом ЦВК стала 30-річна Тамара Астахова. Досі вона очолювала "Юридичну компанію Ей.Бі.Ейч.", співзасновником якої є син Богатирьової Олександр. Перші дві літери у назви компанії англійською: "А" та "В" — означають перші літери їхніх прізвищ — "Astakhova" та "Bogatirev".

51-річний Юрій Данилевський був начальником слідчого управління прокуратури. А в ЦВК працює ще з президентських виборів 1999 року.

На минулих виборах Олександр Шелестов, 32 роки, йшов до Верховної Ради за списками Партії регіонів. Коли пройшов до парламенту, то чомусь відмовився бути депутатом. Шелестов працював у юридичному департаменті Партії регіонів.

33-річний Михайло Охендовський з 1993 року працював у фірмі "Проксен", яка мала відношення до колишнього представника Кучми в парламенті Олександра Задорожнього. 2004 року став членом ЦВК. Саме його "регіонали" пропонували на посаду голови ЦВК.

53-річний Юрій Донченко і 50-річний Броніслав Райковський протягом 1994–2002 років були нардепами від Компартії. 2004-го увійшли до складу ЦВК.

52-річний Олександр Чупахін 1994 року був нардепом від Соцпартії. У ЦВК — також із 2004 року.

Зараз ви читаєте новину «У ЦВК сім "опозиціонерів" проти восьми "коаліціантів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути