Ексклюзиви
пʼятниця, 24 вересня 2010 06:18

"У Януковича найслабша команда"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Сергій Головатий: ”СБУ Хорошковського за суттю вже радянський КГБ або російська ФСБ”
Сергій Головатий: ”СБУ Хорошковського за суттю вже радянський КГБ або російська ФСБ”

У четвер Конституційний суд почав розглядати подання народних депутатів, за яким можуть скасувати політреформу 2004 року — посилити повноваження президента. Напередодні про необхідність цього заявив лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

— Якщо це вписується в особисті інтереси депутата, лідера партії, корпоративні інтереси тих, хто косить бабло чи вирішує питання і тому йде у владу, — тоді це логічно. Але цього не можна робити, — так відреагував на заяву лідера своєї фракції 56-річний Сергій Головатий.

Зустрічаємося з ним напередодні засідання Конституційного суду у бібліотеці правничої літератури на столичній вул. Костьольній. Тут останні кілька років Головатий винаймав офіс. Але вже спакував деякі речі й навіть познімав люстри. Куди перебирається — не говорить.

— Єфремов не є фахівцем із конституційної юриспруденції. Мабуть, хтось із президентських "райців" нарадив, — Сергій Петрович сідає за стіл навпроти шаф із книжками. — У всі часи біля всіх перших осіб є почет, який радить королю. Бо головний керманич, природно, не може бути фахівцем з усіх питань. Як свідчить український досвід, команди, що були біля Кучми, Ющенка і зараз біля Януковича, — малофахові. Але у відносному вимірі в Кучми була краща команда. Найслабша зараз у президента Януковича.

Через керівника його адміністрації Сергія Льовочкіна?

— Персонально не називатиму. Йдеться про команду. Я б її назвав "молодий антураж". Якщо брати юридичну команду чинного президента, то я не певен, що вони працюють на державу та її главу.

Чим це загрожує Януковичу?

— Тим, чим і Кучмі. Янукович наступає на ті самі граблі. Чому свого часу прибрали Дмитра Табачника? Бо пішов анекдотичний вислів, що Кучма працює президентом в адміністрації Табачника. Тому що брутальніші будуть дії Адміністрації президента, то швидше вириють яму для Януковича.

Президент не допрацює п"ятирічного терміну?

— А хто його знає. Україна — це ж уже не 1990-ті. У мене таке враження, що люди з нової влади були у летаргійному сні: заснули десь на початку 1990-х і ось зараз прокинулися. Почали рухатися, але суспільство пішло набагато далі від них. Нові покоління, інші знання.

Що нова влада робить не так?

— Не можна пропонувати речі, які не вкладаються в норми Конституції та європейські стандарти. Зокрема, говорити про подовження терміну депутатських повноважень.

Біля президента немає кваліфікованих юристів?

— Є люди з дипломами про юридичну освіту. Я не бачу, щоб у них були знання. Але найгірше — немає бажання розуміти та вчитися.

Це Льовочкін, Хорошковський?

— Що стосується Хорошковського, то категорично неприйнятним є перебування на чолі Служби безпеки людини, яка є медіамагнатом (сім"я голови СБУ володіє групою телеканалів "Інтер". — "ГПУ"). Хорошковський не може бути у складі Вищої ради юстиції як органу суддівського самоврядування, бо ніколи не був суддею, не довів, що має юридичну освіту чи термін юридичної практики. СБУ Хорошковського за суттю вже радянський КГБ або російська ФСБ. От це все є на відповідальності президента, бо він вносить кандидатуру голови Служби безпеки на призначення та в нього є право звільняти.

Таке враження, що люди з нової влади заснули десь на початку 1990-х і ось зараз прокинулися

Чому на дії Хорошковського із відбиранням частот у телеканалів немає реакції президента?

— Не розумію чому. Але Янукович мав би взагалі не призначати Хорошковського. Держслужбовець і медіамагнат — це ж неможливо.

Незалежній Україні вже майже 20 років. Міняються президенти, уряди, а досі тупцяємо на місці. Чому?

— А чого люди не вимітають килимків біля дверей, чого смітять, чого платять хабарі за своїх дітей-студентів? Чого Табачник відкрив нові шлюзи для хабарництва в Україні? Річ у культурі суспільства. Оскільки ми є постсовкове суспільство, суспільство рабів, стада, яке звикло до того, що хтось за нас має щось зробити. Але я не говорю, що таким чином знімається відповідальність із політиків.

Нової еліти немає?

— Не тільки нової, а й старої. Це не еліта, а політичний клас. Українська еліта була знищена за радянських часів. Частина еліти залишилася, але вона поза політикою. Ліна Костенко — це еліта, майстри, художники. У політичному класі я таких не бачу.

Коли вона може з"явитися? Через п"ять, десять років?

— Якщо суспільство ще повністю не згнило і є здорові клітини, то, може, щось народить. Адже з"явився рух опору "Україна без Кучми", "помаранчеві" події. В основі це був суспільний протест, який політики використали на свою користь. Хто знає, яка потрібна подія, що перевищила би критичну масу терпіння.

Чи може стати приводом те, що Янукович поверне собі повноваження Кучми?

— Важко передбачити, як Конституційний суд прийматиме рішення. Враховуючи, кого минулого четверга вибрав з"їзд суддів. Ті чотири судді (Олег Сергейчук, Михайло Запорожець, Михайло Гультай і Наталія Шаптала. — "ГПУ") працювали в адміністративних обласних судах. Справа не в тому — з Донецька вони чи Львова. Я б їм улаштував тестування з питань конституційної теорії, й вони склали б його на "двійку". В нас жодного суддю адміністративного суду спеціально не вчили теорії конституційного права. У Конституційному суді мають сидіти теоретики права, доктори юридичних наук, які працювали в сфері конституційної теорії. Або не менш ніж судді Верховного суду, які там пропрацювали хоча б років 10–15.

Як скасування політреформи 2004 року може вплинути на життя країни?

— Для держави це знищення власне сутності Конституційного суду. Він із будинком і вивіскою є, а по суті його немає.

У наc хороша Конституція. Виписана на ідеях і цінностях лібералізму, доктрині природного права. Але українська практика знищила інститути влади, які там прописані. Немає незалежної судової влади. Інституту прокуратури 2004 року завдяки неконституційним змінам повернули функції сталінської прокуратури. Інститут Уповноваженого з прав людини у нас глухонімий, не чує і не говорить. Рахункова палата — інститут, який від імені народу рахував би народні гроші — хоч одну кримінальну справу ініціював за розбазарювання? Ні. У політиків є мета — йти у владу, щоб ці гроші перекласти собі в кишеню.

Віце-прем"єр Борис Колесніков прогнозує зміни в уряді. Кого там звільнятимуть, адже посад уже позбулися Володимир Семиноженко та Нестор Шуфрич?

— Звільнили Семиноженка, але для нього добре, що його не посадили. Цій людині давно треба бути за ґратами. Я знаю це за реальними фактами.

Якби сьогодні винесли на розгляд постанови про звільнення Хорошковського, Табачника і Могильова, проголосував би. Коли міністр внутрішніх справ каже, що демонстрації порушують громадський спокій — йому самому час на відпочинок, ловити рибу. Бо демонстрації — це і є реалізація громадянських прав та свобод людини. І слід затямити: "громадський спокій" — такого поняття в юридичній мові не існує! Є поняття "публічний порядок" чи "громадський порядок". За авторитарних режимів не існує демонстрацій. Бо це порушує спокій влади.

Президент Леонід Кравчук на дострокових виборах 1994 року своїм указом закрив студію "Гравіс", бо тільки туди мав доступ Леонід Кучма. Доводилося протестувати проти авторитарних дій Кравчука, захищати канал. Це була війна. Кучма ж на другому терміні президентства почав робити те саме. Зараз є ситуація з "П"ятим каналом" та ТВі. У судових процесах обставляється так, що це ніби питання власності. Але всім зрозуміло, що то тільки обгортка. По суті, це питання утиску свободи слова, бо на цих каналах є вільний ефір.



Не спілкується з хрещеним батьком


У лютому цього року колишній політв"язень Богдан Горинь написав листа своєму хрещенику Сергієві Головатому. Просив схаменутися, бо той "потрапив у погану компанію" — парламентську фракцію Партії регіонів.

— Я давно із Горинем не спілкуюся, — каже Головатий. — Востаннє бачилися років 10 тому. Похрестився я 1989 року. Я тоді жив у нього. Попросив, щоб він став моїм хрещеним батьком. Я завжди вважав, що таїнство хрещення — це Божа справа, інтимна, а не публічна. Питання хрещення й політичні справи не перемішуються. У кожного християнина можуть бути свої погляди. Вони можуть не збігатися із поглядами хрещених, батьків чи дітей.



Був двічі міністром юстиції


Сергій Головатий прийшов у політику 1989 року. Був одним із засновників Народного руху, двічі міністром юстиції, депутатом усіх скликань. Проходив за списками Блоку Юлії Тимошенко, "Нашої України" та Партії регіонів.

З 1995-го Головатий — член Постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи.

Розлучений, дітей не має.

Зараз ви читаєте новину «"У Януковича найслабша команда"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути