неділя, 10 грудня 2017 20:23

Трамп визнає окупацію Східного Єрусалиму - експерт

Трамп визнає окупацію Східного Єрусалиму - експерт
Фото: peace.in.ua

- Трамп вирішив, що настав час виконати обіцянку, яку дав єврейській спільноті США перед виборами. Але не допоміг Ізраїлю, а тільки консолідував усіх проти країни, - вважає директор Центру близькосхідних досліджень 51-річний Ігор Семиволос.

6 грудня президент США Дональд Трамп наказав перенести посольство США з Тель-Авіву до Єрусалиму. Таким чином визнав місто столицею Ізраїлю.

Унаслідок першої Арабо-ізраїльської війни 1947-1949 років Східний Єрусалим відійшов до Йорданії, а західні райони - Ізраїлю. У Шестиденній війні 1967-го ізраїльська армія захопила східну частину. Там домінує арабське населення. Палестинці вважають його столицею своєї майбутньої держави. Рада безпеки ООН визнала анексію території неправомірною. З 1947-го за містом закріплений особливий статус. Жодна держава не визнала Єрусалим ані ізраїльською, ані палестинською столицею. Всі іноземні посольства розташовані у Тель-Авіві.

У 1989-му США орендували в Єрусалимі на 99 років ділянку під американське посольство. У 1995-му Конгрес вирішив перенести його з Тель-Авіву. Проте кожен наступний американський президент відтерміновував це, щоб не загострювати ситуацію на Близькому Сході.

У містах Віфлієм і Хеврон спалахнули масові сутички між палестинцями і ізраїльськими військовими. Станом на 8 грудня 31 чоловіка поранили гумовими кулями. Лідер палестинського руху ХАМАС Ісмаїл Ханія закликає до збройної боротьби.

7 грудня Ізраїль завдав авіаудару по позиціях ХАМАСу у Секторі Гази у відповідь на ракетний обстріл. Інформації про загиблих і постраждалих немає.

- Трамп багато чого обіцяв виборцям. Це рішення не обов'язково було виконувати, - продовжує Ігор Семиволос. - Очевидно, у цієї ідеї багато лобістів. Можливо, з його найближчого оточення. Саме тому єврейська спільнота голосувала за нього. Американці відчули, що можуть трохи розслабитися. Бо вже немає тієї небезпеки, яка впродовж чотирьох років домінувала на Близькому Сході з боку терористичної Ісламської держави. Вирішили, що настав час виконати обіцянку.

Єрусалим є столицею трьох світових релігій. Неодноразово з міркувань безпеки мусульманам обмежувався вхід до Храмової гори (на ній розташовані мусульманські святині. - ГПУ). Це сприймалося категорично негативно в арабському світі. Єрусалим дуже глибоко вплетений в ісламську ідентичність.

З іншого боку Єрусалим - частина політичного процесу. Символізує для арабів Ізраїлю незалежність, розвиток та боротьбу. Визнаючи Єрусалим столицею єврейської держави, Трамп визнає окупацію східної частини міста. Це суперечить резолюціям Ради безпеки ООН.

Знову в арабів з'явився чіткий ворог. Може початися велике насильство. Єрусалим буде одним з ключових питань цієї хутби (частина мусульманського богослужіння по п'ятницях, святкових днях і з урочистих нагод. - ГПУ). Після проповіді люди можуть набратися агресії. Це може призвести до повстання, якщо відбудеться консолідація всіх ісламських груп. Насильство має всі шанси вийти з-під контролю. У конфлікт можуть втрутитися інші гравці. У першу чергу - Іран.

Трамп з цим рішенням опинився в ізоляції. Його ніхто не підтримав. Серйозно критикуватимуть опоненти. Реакція всіх ключових гравців поміркована або вкрай негативна. Всі чудово розуміють, які виникають перешкоди на шляху до регулювання близькосхідного конфлікту. Цим рішенням Трамп фактично зашкодив просуванню дипломатичних методів у цьому процесі.

Вісім із 15 членів Ради Безпеки ООН зажадали провести 8 грудня екстрене засідання через рішення Дональда Трампа. Про це попросили Франція, Болівія, Єгипет, Італія, Сенегал, Швеція, Великобританія і Уругвай. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш вважає, що статус Єрусалиму має бути визначеним під час двосторонніх переговорів.

У Євросоюзі висловили стурбованість.

- Сторони повинні домовитися про статус Єрусалима як столиці обох держав, - заявила верховний представник Євросоюзу із питань закордонних справ Федеріка Могеріні, 44 роки. - Ухвала Трампа може відкинути нас назад у темні часи. ЄС і його держави-члени продовжують поважати міжнародний консенсус щодо Єрусалиму поки остаточний статус Святого Міста не буде вирішено шляхом прямих переговорів між сторонами.

Представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт теж засудив те, що сталося.

Утім президент Ізраїлю Реувен Рівлін назвав визнання Єрусалима столицею "найкращим подарунком до майбутнього 70-річчя єврейської держави".

Зараз ви читаєте новину «Трамп визнає окупацію Східного Єрусалиму - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути