середа, 01 серпня 2012 05:30

Тимошенко очолила список Об'єднаної опозиції

Об'єднана опозиція "Батьківщина" на своєму з'їзді 30 липня затвердила список кандидатів у депутати Верховної Ради за пропорційною частиною, кандидатів-мажоритарників та передвиборну програму.

До першої п'ятірки опозиції ввійшли Юлія Тимошенко, попри її статус ув'язненої, Арсеній Яценюк, Анатолій Гриценко, Олександр Турчинов та ще один політв'язень — Юрій Луценко.

— Дуже важливо, що Об'єднана опозиція включила до першої п'ятірки Юлію Тимошенко та Юрія Луценка. Так вона показала спадковість принципів опозиції. За це й будуть голосувати виборці, — говорить 59-річний Віктор Небоженко, директор соціологічної служби "Український барометр".

До першої частини списку Об'єднаної опозиції також потрапили нардепи-"нунсівці" В'ячеслав Кириленко та Андрій Парубій, відомі як активні захисники української мови в парламенті. Також — досвідчені дипломати Григорій Немиря й Борис Тарасюк, лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв, громадська діячка Олександра Кужель, адвокат Юлії Тимошенко — Сергій Власенко.

Аналітики звертають увагу на те, що в списку не виявилося так званих "помаранчевих олігархів" — наприклад, Давида Жванії. Отже, зазначають вони, опозиція дотримала обіцянки не висувати як кандидатів людей, що голосували в парламенті за антиукраїнські рішення. Водночас, вважають експерти, фактична відсутність у списку опозиції бізнес-складової позбавляє її "груп ризику" в майбутній Верховній Раді.

— Коли я подивився список, то зрозумів, що опозиція зуміла усвідомити та врахувати свої помилки, — говорить 44-річний Ігор Жданов, президент Аналітичного центру "Відкрита політика" .— Очевидно, не останню роль тут зіграв громадський контроль: як відомо, формування списку відбувалося за участі руху "Чесно". З його допомогою провели аудит, завдяки чому до списку не потрапили одіозні особистості та родичі партійних лідерів.

Основну частину списку Об'єднаної опозиції становлять люди, перевірені часом та різного роду спокусами, вважає Жданов:

— Крім того, список суттєво доповнений новими обличчями: багато з тих, хто потрапив до нього за квотою "Фронту змін", є представниками громадських організацій. Таке поєднання досвіду та свіжої крові дуже корисне.

Певною несподіванкою стала поява у списку Об'єднаної опозиції генерального директора телеканалу ТВі — Миколи Княжицького. Відомий журналіст у своєму блозі запевнив, що звільниться з посади після обрання депутатом, і додав, що його балотування жодним чином не позначиться на редакційній політиці каналу.

Нещодавно, попри оголошений на час виборчої кампанії мораторій на перевірку засобів масової інформації, податківці вилучили документи телеканалу ТВі, а щодо Миколи Княжицького порушили кримінальну справу, що її він розцінював як спробу приборкати незалежний канал.

За списком опозиції до парламенту балотуватиметься дружина екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка — Ірина. Це єдиний прояв родинних зв'язків. Але з огляду на те, що сам Луценко тривалий час перебуває в тюрмі, такого роду зауваження є недоречним, вважає голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

— Об'єднана опозиція і повинна висувати таких людей, як Ірина Луценко, що готові битися з першого дня роботи нового парламенту, — запевняє Віктор Небоженко.

Також політичні аналітики відзначають доволі сильний склад кандидатів, яких Об'єднана опозиція "Батьківщина" висуватиме в мажоритарних округах, зокрема у Києві: Володимир Ар'єв, Сергій Терьохін.

З'їзд Об'єднаної опозиції проводили в нетрадиційному для української політики стилі. Місцем зібрання стало подвір'я партійного офісу "Батьківщини" у Києві, яке, втім, не змогло вмістити всіх запрошених та журналістів. Тож з'їзд проходив також і на вулиці, та й тривав він лише годину — депутати від опозиції поспішали на позачергову сесію парламенту, яку скликала провладна більшість.

Об'єднана опозиція оголосила передвиборну програму. Її стрижнем є усунення від влади Віктора Януковича. Обіцяють повернути резиденцію "Межигір'я" у державну власність та скасувати всі пільги чиновників. Також хочуть запровадити кримінальну відповідальність для депутатів за голосування чужими картками.

— Наш план передбачає прийняття в першому пакеті 80 законів, які ми вже підготували, — розповідає 38-річний Арсеній Яценюк, голова Ради Об'єднаної опозиції "Батьківщина". — 80 законів, які радикально змінять українську політику, економіку. 80 законів, що змінять життя українців на краще.

Опозиція пропонує радикально поміняти податкову систему, залишивши тільки сім основних податків.

— Наше завдання в економіці — створити робочі місця, запровадити спрощену податкову систему, дати можливість людині заробляти, не забути про соціальний блок, — перелічує Арсеній Яценюк. — Підняття мінімальної зарплати, відвищення соціальних стандартів. Наш обов'язок перед учителями і лікарями, малозабезпеченими і неповносправними,  яких держава має забезпечувати, буде виконано.

Окремо в програмі є пункт щодо захисту української мови, статус котрої як єдиної державної Об'єднана опозиція планує наповнити конкретним змістом. Це буде зроблено через повноцінне застосування її в усіх сферах життя, засобах масової інформації, зокрема на телебаченні й радіо, а також у книговиданні, кінематографі та шоу-бізнесі.

З'їзд підвів риску під об'єднанням різних опозиційних сил, яке почалося із союзу "Батьківщини" та "Фронту змін". До цього об'єднання сьогодні входять сім партій, серед яких Народний рух, "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка. "Європейська партія" приєдналася до опозиції на з'їзді: її лідер Микола Катеринчук висунутий в окрузі на Вінниччині.

Незважаючи на ув'язнення, лідером опозиційного руху залишається Юлія Тимошенко. Її адвокат і народний депутат-"бютівець" 45-річний Сергій Власенко, відповідаючи на запитання журналістів, так описав настрій екс-прем'єра:

— Психологічний стан Тимошенко називається "не дочекаєтеся".

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко очолила список Об'єднаної опозиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути