пʼятниця, 22 червня 2018 07:40

Тимошенко почала виборчу кампанію

— Більшість успішних країн — парламентські. Це ефективна система. Тому хочу запропонувати для обговорення парламентську форму правління канцлерського типу. Вона буде сильніша за будь-яку президентську, — каже голова партії "Батьківщина", народний депутат 57-річна Юлія Тимошенко на форумі "Новий курс України". Пройшов 15 червня у столичному Виставковому центрі "Київекспоплаза". На захід зібралися майже 2 тис. людей.

Тимошенко представила програму розвитку держави. Говорила понад 2 год.

— На чолі партійного списку стає кандидат на посаду канцлера (керівник уряду. — ГПУ), — розповідає вона. — Люди голосують одночасно за нього і за список. Коли партія перемагає, ніхто не витягне з-під столу невідомого кандидата, якого узгодили в кулуарах з олігархами.

Пропонує також створити Національну асамблею самоврядності, що подаватиме законопроекти, призначатиме керівників контролюючих органів. Обирати суддів на дебатах, а Центральну виборчу комісію — на всеукраїнському вічі. Прохідний бар'єр для партій знизити до 1,5–2% (зараз 5%. — ГПУ). Звільняти окупований Росією Крим і частини Донбасу переговорами на базі Будапештського меморандуму — 1994 року США, Велика Британія і РФ гарантували Україні безпеку в обмін на без'ядерний статус.

Напередодні форуму в областях з'явилися бігборди із зображенням Юлії Тимошенко, а в мережах — відеоролики.

У "Фейсбуку" лідер "Батьківщини" заявила: "Я буду балотуватися на посаду президента". У разі перемоги обіцяє провести референдум із прийняття нової Конституції.

Тимошенко має найвищий рейтинг серед потенційних кандидатів у президенти. За неї готові проголосувати 13,3% виборців. Не довіряють їй 68% українців.

— Команда екс-прем'єрки пробує зняти напругу навколо її персони. Перевести дискусію у площину програми. Кампанію почали рано, щоб залучити в коло прихильників активних громадян, — говорить політолог Володимир Фесенко, 59 років.

— Проблема Юлії Володимирівни — пов'язати популістські гасла про скасування високих тарифів чи відмову від фінансової підтримки з-за кордону з новаторськими ідеями. Однак це може викликати протиріччя. І серед виборців, і всередині партії — між популістами і прибічниками модернізації.

Тимошенко націлена на другий тур. Щоб там за неї проголосували як за менше зло. Зараз хоче подолати суспільну недовіру.

Після виборів може виникнути ситуація, з якою Україна ще не стикалася. Коли новий президент матиме підтримку меншості. Це стосується всіх кандидатів, про яких зараз чути в опитуваннях.

— Це останній похід Юлії Тимошенко за посадою президента, — каже політолог 41-річний Михайло Басараб.

— Поспіх із початком виборчої кампанії пов'язаний із бажанням закріпити статус фаворита. Щоб конкуренти зрозуміли: Юля набирає обертів, її буде складно наздогнати.

Хоче зміцнити і своє електоральне ядро. Дати однозначний сигнал: іду. Мовляв, усі, хто думає голосувати за опозиційного кандидата, мали б орієнтуватися на Тимошенко.

На форумі не прозвучало чогось проривного. Були й неординарні пропозиції, і багато сумнівного. Наприклад, теза про перехід до парламентської республіки з канц­лером. Виникає запитання: навіщо йдеш у президенти, якщо хочеш скасувати цю посаду? Форум виглядав, скоріше, як піар-шоу. Увага приділялася не змісту промов, а декораціям.

Лідер "Батьківщини" завжди була політиком із високим антирейтингом. Мабуть, із цим житиме до своєї політичної пенсії. У неї є електоральне ядро — прихильники, які підуть за нею "у вогонь і воду". Але цей ресурс обмежений. Її максимум у першому турі — 20–25 відсотків голосів.

Високий рівень недовіри мають усі політики. Якщо нічого серйозно не поміняється, 2019 року українці обиратимуть менше зло.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко почала виборчу кампанію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути