пʼятниця, 14 грудня 2007 17:09

Тарасюка звільнили торік законно

Для звільнення Верховною Радою міністрів оборони та закордонних справ подання президента України не потрібне. Таке рішення ухвалив учора Конституційний суд.

КС розглядав звернення 46 народних депутатів, причиною якого стало звільнення торік у грудні міністра закордонних справ Бориса Тарасюка. Він тоді сверджував, що для цього треба було подання президента — таке саме, як і для призначення глав МЗС та Міноборони.

За півгодини до засідання до зали заходить охоронець. Перевіряє крісло, в якому сидітиме суддя Конституційного суду Андрій Стрижак, 60 років. Дивиться, чи ніхто не відкривав його пляшки з водою. Нагинається під стіл і дістає зі смітника кілька папірців. Жмакає їх і виносить.

Заходить представник президента в Конституційному суді Ростислав Смачний.

— А хіба Марини Іванівни не буде? — запитує працівниця  суду про іншу представницю глави держави Марину Ставнійчук.

Смачний відповідає, що вона у відпустці. За 10 хв. до зали заходять 12 із 18 суддів. Стрижак 15 хв. зачитує рішення. Присутні слухають стоячи.

— Верховна Рада може звільнити з посад прем"єр-міністра, міністрів оборони та закордонних справ без подання президента, — оголошує Стрижак. Додає, що за це рішення проголосували 12 із 13 суддів, що розглядали справу.

— Специфіка цього подання в тому, що з п"яти запитань ми розтлумачили два, — розповідає згодом журналістам суддя-доповідач В"ячеслав Джунь, 54 роки. — Відповіді на три інші містяться у Законі про Кабмін, який ухвалили пізніше.

Джунь пояснює, що звільнення з посад членів Кабміну треба розуміти як звільнення всіх міністрів, голів Антимонопольного комітету, Держкомтелерадіо та Фонду держмайна. І парламент може зробити це без подання глави держави.

Його запитують, хто проголосував проти такого рішення.

— Без коментарів. У неї своя окрема думка. Якщо скажу, то порушу таємницю дорадчої кімнати, — відповідає суддя.

Зараз ви читаєте новину «Тарасюка звільнили торік законно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути