Ексклюзиви
понеділок, 01 жовтня 2007 18:22

"Сынок, за какой блок голосовать?"

Автор: фото: REUTERS/Костянтин ЧЕРНІЧКІН
  Жінка допомагає своєму чоловікові заповнити бюлетень на парламентських виборах у селі Личанка, що на Київщині, 30 вересня 2007 року
Жінка допомагає своєму чоловікові заповнити бюлетень на парламентських виборах у селі Личанка, що на Київщині, 30 вересня 2007 року

30 вересня зранку в Києві голосували мляво. Спостерігач на 21-й та 22-й дільницях 223-го територіального виборчого округу столиці від БЮТу Юрій Базілюк, 26 років, каже:

— Чомусь бачу забагато злості. Пропоную людям елементарну допомогу — підвести до столика реєстрації конкретного будинку. А у відповідь чую: "Отцепись!", "Я сам разберусь!". Раніше такого не було.

— Сынок, за какой блок голосовать? — несподівано втручається в розмову висока сива жінка.

— Я не маю права рекомендувати голосувати за будь-кого, — відповідає Юрій.

— Сынок, ты не понял. Я имею в виду, какой по порядку Юлин блок? — жінка смикає спостерігача за рукав.

— Извините, не знаю.

— Сынок — ты очень вредный! — каже жінка й відходить.

На дільницю заходить чоловік, років 45-ти, у м"ятих джинсах і старих кросівках. Дістає з-за пазухи паспорт. Бере бюлетень і одразу ж, біля столу реєстрації, хоче поставити в ньому "плюсик". Члени комісії не дають йому цього зробити. Направляють до кабінки. Він чомусь нервується, складає бюлетень і вкидає до урни пустим.

У кутку шкільного коридору 72-річна пенсіонерка Галина Дмитрівна скаржиться знайомій:

— Поставила две отметины. Сказали, испортила бюллетень. Никто ведь не рассказывал, как голосовать. Ну, ничего. Там и так все уже продано и куплено.

У містечку Судова Вишня Мостиського району Львівської області найбільше людей проголосувало на 175-й виборчій дільниці — у приміщенні Народного дому.

— Владиславу нещодавно два роки виповнилося, а він уже два рази голосував, — жартує 27-річний Василь Тиндик, який тримає на руках сина.— Для наших жителів вибори щороку перетворюються на масові гуляння. Після голосування всі збираються на центральному сквері, п"ють пиво, спілкуються. Таке ще буває на День незалежності, Спаса або коли на стадіоні місцева команда грає.

Цього року жителі Судової Вишні не так активно ішли на вибори, як торік.

— Наші люди завжди відзначалися патріотизмом, — дивується 51-річна Люба Янковська. — Ще до розпаду Союзу чи не на кожному будинку висіли синьо-жовті прапори, а на помаранчеву революцію до Києва вся молодь їздила.

О 21.55 до Народного дому приходить останній виборець — 77-річний Євген Загурський. Його ведуть попід руки доньки Ірина та Люба.

— Жінка Марія проголосувала ще по обіді після церкви, а я вже не годен сам іти. Чекав, доки зять машиною привезе, — показує ціпком на білу "волгу".

Усього на дільниці проголосувало 76% виборців. Торік явка становила 97%.

— На цих виборах вперше було так, що виборці отримували запрошення, але не знаходили себе у списках, — говорить голова обласної філії Комітету виборців України Владислав Телень, 38 років. — Такі проблеми є приблизно на 20 відсотках дільниць Вінниччини.

Мешканці шести будинків селища Стрижавка Вінницького району отримали запрошення, але в списках їх не було. В одному з цих будинків — 106 квартир. Два гуртожитки по вул.Чехова у Вінниці, де проживає по 450 осіб, також не змогли проголосувати. Перед виборами їх мешканці уточнювали свої прізвища в списках.

— У комісії мене ошарашили питанням, чи прийде моя дружина. Я кажу, з того світу не вертаються, — розповідає пенсіонер Олексій Тихонов, який голосував на 114-й дільниці Вінниці.

Зараз ви читаєте новину «"Сынок, за какой блок голосовать?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути