пʼятниця, 24 листопада 2017 07:55

Революція була недаремна

Автор: REUTERS
  Учасники мітингу підпалили шину на майдані Незалежності в Києві, в день четвертої річниці Революції гідності — 21 листопада. Палаюча шина стала символом народного протесту 2014-го
Учасники мітингу підпалили шину на майдані Незалежності в Києві, в день четвертої річниці Революції гідності — 21 листопада. Палаюча шина стала символом народного протесту 2014-го

Чотири роки тому я вийшов на Майдан і пов'язав на куртку акуратну новеньку "єврострічечку". А день у день рівно три місяці потому зняв її — пропахлу димом, із плямами "коктейлю", що мішав на Грушевського, та крові поранених, яких виносив на Кріпосному.

Хто вважає, що все було даремно — погляньте на дві сусідні слов'янські республіки, на сході та півночі від нас. Порівняйте проблеми, що стоять перед нами й перед нечисленними нормальними людьми у цих двох країнах. І зробіть висновки.

Хто вважає, що все вже закінчилося — порівняйте, чого ми хотіли тоді і що маємо зараз. І також зробіть висновки.

Революція гідності ще не довершена. Ми просто взяли паузу на війну з Імперією зла та освоюємо нові методи. Адже далеко не для всіх проблем адекватним інструментом є палені шини. Значно складніше працювати із законами, виборами, партіями, судами. Але як тоді зуміли освоїти "коктейлі", так само тепер освоїмо політику з юриспруденцією. Куди ж ми дінемось.

Чотири роки тому я написав у "Фейсбуку", що не вірю в успіх Євромайданчику. Що все це не має шансу на перемогу. Але не піти туди — це жити потім із соромом і ганьбою, у незлагоді із своїм сумлінням. Виявилося, що таких само, хто не вірив у перемогу, але не міг не прийти, набралась критична маса — і все зрушилося з місця. Гадаю, так повториться ще не раз.

Історію рухає не розрахунок на перемогу, а страх ганьби за ухилення від боротьби. І скоро ми зробимо наступні кроки вперед. Як і тоді, у нас просто не буде вибору.

Зараз ви читаєте новину «Революція була недаремна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути