вівторок, 02 вересня 2008 18:33

"Регіони" і БЮТ голосували разом

У вівторок вранці біля Верховної Ради були затори. Народні депутати з"їжджалися на відкриття третьої сесії.

О 9.30 в залі гамірно. Збираються засмаглі нардепи. До урядової ложі заходять міністри. Останньою в білій сукні з рукавами в сіточку — прем"єр Юлія Тимошенко.

Із грузинським прапором на плечах заходить "нашоукраїнець" Володимир В"язівський. Його колега Юрій Кармазін фотографується зі стягом. Запрошує до цього "регіонала" Василя Грицака. Він крутить пальцем біля скроні.

О 10.00 голова Верховної Ради 34-річний Арсеній Яценюк оголошує засідання відкритим. Реєструються 446 нардепів. Спікер просить вшанувати хвилиною мовчання загиблого минулого тижня народного депутата Михайла Сироту.

— Нині демократія в Україні під загрозою і лише ми можемо спинити диктатуру особи чи певних кланів, — каже потім він.— У парламенті можуть бути різні позиції щодо Грузії, Абхазії чи Осетії, але не можуть бути різні позиції щодо України.

Надає слово голові фракції блоку "Наша Україна — Народна самооборона" В"ячеславу Кириленку, 40 років.

— Грузинський конфлікт потребує оцінки українського парламенту, — зазначає депутат.— Нас прикро вразила позиція керівника Партії регіонів. Не личить підтанцьовувати Кремлю найбільшій українській фракції в українському парламенті!

"Регіонали" свистять і кричать. Лідер фракції Блоку Юлії Тимошенко Іван Кириленко говорить, що спочатку необхідно проголосувати за їхні законопроекти, обрати віце-спікерів. До трибуни виходить голова Партії регіонів Віктор Янукович, 58 років.  "Регіонали" підводяться і аплодують.

— Чинна влада втягнула Україну у боротьбу за чужі інтереси, — зачитує він свій виступ.— Конфлікт із Росією вплине на темпи нашого економічного зростання— вони знизяться. Ми закликаємо до нейтралітету України.

На трибуну виходить лідер блоку свого імені Володимир Литвин, 52 роки. Каже, що президент Віктор Ющенко збирався виступити у Раді з нагоди початку її роботи— але   потім відмовився.

— Втретє на моїй пам"яті соратники президента не допустили його до сесійної зали, щоб він виступив зі зверненням до українського народу, до Верховної Ради! — Литвин натякає на БЮТ. Той ніби мав намір заблокувати виступ  президента, оскільки Секретаріат президента звинуватив Юлію Тимошенко у державній зраді.

Годину народні депутати вирішують, з чого почати роботу.  "Наша Україна" вимагає засудити дії Росії у Грузії. В"ячеслав Кириленко просить перерву на 30 хв, щоб провести нараду із БЮТ. "Бютівці" відмовляються.

Яценюк пропонує голосувати по змінах у порядку денному. Нардепи мають вирішити, чи вносити проекти законів "Про Кабінет Міністрів", "Про Службу безпеки України", "Про Конституційний суд", "Про підвищення престижу шахтарської праці" і "Про тимчасові слідчі комісії", який має спростити процедуру імпічменту президента.

У залі тиша. Яценюк кладе на чоло долоню, оголошує назви законопроектів. "Бютівець" Андрій Кожемякін встає і махає партійцям, щоб голосували "за". На табло висвічується 373 голоси. Одноголосно підтримали Партія регіонів, БЮТ, Блок Литвина і Комуністична партія. Тимошенко всміхається і тре лоба. "Нашоукраїнці" здивовано дивляться на табло з результатами.

— Немає ніякої коаліції між нами і Партією регіонів, — переконує у кулуарах "бютівець" Анатолій Семинога, 48 років.

"ГПУ" запитує, чому не пустили президента у парламент.

— Президент переступив допустиму грань, — відповідає.

"Щоб тримати президента на гачку. Він сьогодні безкарний", — кажуть про спрощення процедури імпічменту  "регіонали". Комуністи говорять, що БЮТ і Партія регіонів хочуть послабити главу держави перед наступними виборами.

У кутку біля сесійної зали стоїть нардеп від блоку Литвина Олег Зарубінський, 44 роки. Говорить, що Тимошенко за підтримку у боротьбі проти Ющенка роздасть "регіоналам" міністерські портфелі "нашоукраїнців".

— Буде переформатування коаліції, — додає він. — Президента звинувачуватимуть в усіх гріхах. Вони скоро розпочнуть процедуру імпічменту. Але фіналу вона не матиме до президентських виборів. Це для того, щоб обмазати президента зліва-направо і зверху-вниз.

Запевняє, що сам факт розслідування в рамках процедури імпічменту значно підірве довіру до Ющенка і в країні, і в світі. Хіба що президент першим розпустить Раду.

НУ-НС готується вийти з коаліції

Народні депутати з фракції "Наша Україна — Народна самооборона" учора були здивовані спільним голосуванням їхніх колег по коаліції з опозицією за порядок денний.
Кілька разів "нашоукраїнці" закликали БЮТ на раду коаліції, однак ті відмовлялися. Перед початком вечірнього засідання народний депутат 54-річний Роман Зварич сказав, що блок Тимошенко "фактично вийшов з коаліції".
— Більшість нашої фракції проголосує за вихід із коаліції, якщо відбудуться спільні ухвалення запланованих Партією регіонів та БЮТ законів, — додає він.
На умовах анонімності "нашоукраїнці" зазначають: якщо коаліція таки розпадеться, то через 30 днів президент може оголосити дострокові вибори.

Зараз ви читаєте новину «"Регіони" і БЮТ голосували разом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути