пʼятниця, 22 листопада 2019 06:25

Прокуратура не розслідуватиме справ

Із 20 листопада прокуратура не веде розслідувань. Не буде збирати, досліджувати, оцінювати й перевіряти докази. Всі незавершені справи передасть до Державного бюро розслідувань, Національного антикорупційного бюро та Служби безпеки України. Має на це три місяці.

Серед проваджень, які має передати прокуратура, "справи Майдану". Їх перебере окремий підрозділ ДБР.

"Ми відібрали найкращих професійних слідчих, які працюватимуть над "справами Майдану", — написав у Телеграм-каналі керівник органу 45-річний Роман Труба.

Генпрокуратура продовжить організовувати й координувати розслідування злочинів. У рамках реформи її перейменують на Офіс генерального прокурора. Регіональні й місцеві відділення стануть обласними й окружними. Військову прокуратуру ліквідують. Кількість працівників зменшать з 15 до 10 тисяч. Охочі перейти з ГПУ до Офісу генпрокурора мають пройти атестацію. Завершити зміни планують за два роки.

— Прокуратура з радянських часів вела розслідування. Та коли в одних руках і слідство, і нагляд за слідством — це не­ефективно, — каже 54-річний Ігор Коліушко, голова правління Центру політико-правових реформ.

— Конституція передбачає, що цього не повинно бути. Але в перехідних положеннях зазначено: прокуратура займатиметься досудовими розслідуваннями до ухвалення закону. На цьому спекулювали всі генеральні прокурори. Мовляв, немає такого закону. Це породжує зловживання.

Не виключаю, що для якоїсь справи було б краще зачекати завершення розслідування (йдеться про "справи Майдану", такий варіант озвучував Сергій Горбатюк, який очолював управління спецрозслідувань. — ГПУ). Але ці пояснення ми чули всі 20 років. Колись це треба було зробити.

Зараз ви читаєте новину «Прокуратура не розслідуватиме справ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути