Ексклюзиви
вівторок, 20 листопада 2018 07:56

"Проблема наростає, і наступного року буде ще гірше"

Автор: www.httpsmila-ua.com
  Жителі Сміли Черкаської області розкладають намети на узбіччі дороги Черкаси — Умань, що проходить через місто. Сюди підвезли шини та буржуйку. Також перекрили ще дві дороги в напрямку Черкас. Люди вимагають, щоб державна компанія ”Нафтогаз” уклала з містом справедливий договір на постачання газу. Торік містяни теж перекривали шляхи для вирішення проблем із теплом
Жителі Сміли Черкаської області розкладають намети на узбіччі дороги Черкаси — Умань, що проходить через місто. Сюди підвезли шини та буржуйку. Також перекрили ще дві дороги в напрямку Черкас. Люди вимагають, щоб державна компанія ”Нафтогаз” уклала з містом справедливий договір на постачання газу. Торік містяни теж перекривали шляхи для вирішення проблем із теплом

— Якщо хтось у Смілі чи Києві не може прийняти рішення або боїться зірвати пломбу, я приймаю це рішення. Негайно дайте людям газ і тепло. Під мою відповідальність, — говорить президент 53-річний Петро Порошенко на засіданні комісії щодо ситуації з теплопостачанням 15 листопада.

За три дні до того в місті Сміла Черкаської області запровадили надзвичайний стан через відсутність опалення. Майже 80 тис. жителів не отримали тепла з початком холодів. Закрили 11 шкіл і 12 садків. Вісім років теп­лом городян забезпечувало приватне підприємство. Воно заборгувало Нафтогазу майже 85 млн грн. Після цього Кабінет міністрів заборонив відключати підприємства від газу й енергопостачання в опалювальний період. 17 листопада всі 19 котелень у Смілі запрацювали в повному обсязі.

Люди виходили на протести, пікетували міську раду, перекривали дороги.

16 листопада до Сміли приїхала колишня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Звинуватила у проблемах із теплопостачанням теперішню владу. Натомість у Блоці Петра Порошенка сказали, що Тимошенко і мер Сміли Олексій Цибко мають тісні зв'язки.

— Для населення і підприємств теплокомуненерго досі немає справедливої вартості газу, — говорить економіст Олексій Кущ, 44 роки. — Ціну штучно прив'язують до імпортної. Вона не відповідає платоспроможності більшості населення. Тому подібні ситуації можуть повторитися.

Потрібно на державному рівні розробити модель визначення справедливої вартості блакитного палива власного видобутку. Такий собі "газовий хаб" (вузол мережі. — ГПУ). Коли за рахунок ринкового балансування ціни на імпортний і власний газ можна отримати меншу ціну — не більш як 5–6 тисяч гривень за тисячу кубометрів. А не 8500, як зараз, чи 12–13 тисяч — як буде згодом. У Норвегії, наприклад, є спеціальний резервний фонд, який накопичує прибутки від продажу енергоносіїв. Не може прибуток від продажу власного газу розчинятися в системі Нафтогазу, Укргазвидобування і морі різноманітних непрозорих витрат. Кошти мають іти на програми енергозбереження, модернізації, а не так, як зараз — десятки мільярдів на субсидії.

"Проблема наростає, і наступного року буде ще гірше. Різке підвищення цін на газ негативно позначилося на всіх підприємствах теплокомуненерго, — пише у "Фейсбуку" колишній член Національної комісії з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 36-річний Андрій Герус.

— Гроші за газ зі спецрахунків автоматично списують на Нафтогаз, решта фінансують за залишком. Результат — зношені мережі, великі втрати тепла. Із підвищеними тарифами кількість неплатежів зростає. Мінфін із затримками платить субсидії, а теплокомуненерго невчасно розраховується за газ. На борги їм нараховують штрафи та пені. Сукупні борги тепловиків перед Нафтогазом сягають 24 мільярди гривень. Із новими цінами на газ вони ще виростуть. Щоб вибити ці кошти, Нафтогаз перекриває постачання. У підсумку гарячої води й тепла немає в кінцевих споживачів.

Нафтогаз став прибутковим, теплокомуненерго — збитковими. Відповідальність в уряді перекладають на місцеву владу й погрожують звільняти міських голів. А громадяни мало того, що платять підвищені тарифи, ще й залишаються без тепла і гарячої води.

Махлюють люди Фірташа

"В Україні виникли проблеми з опаленням. Рік тому у Смілі на Черкащині й Шепетівці Хмельницької області було те саме. І позаторік — теж, — пише журналіст 34-річний Денис Казанський у "Фейсбуку".

— Про Смілу можна знімати серіал. Щороку стається одна й та ж проблема. Люди погрожують перекрити дороги. Місцева влада звинувачує у всьому компанію-постачальника. Київ обіцяє втрутитися, розібратися та покарати винних. У підсумку закінчується тим, що опалення включають — і ситуація вщухає рівно на рік.

Люди розходяться по домівках, борги ніхто не погашає, політики-популісти забувають про Смілу до наступного опалювального сезону. А потім усе починається спочатку.

Насправді суть проблеми в Шепетівці та Смілі одна. До недавнього часу поставками газу туди кілька років займалися компанії "Смілаенергоінвест" і "Шепетівкаенергоінвест". Люди справно платили їм, але вони з Нафтогазом не розраховувалися. Гроші осіли десь на рахунках у посередника.

Торік власника компаній "Смілаенергоінвест" і "Шепетівкаенергоінвест" Андрія Карпенка звинуватили в привласненні коштів споживачів і заарештували. Але незабаром народний депутат Іван Фурсін, бізнес-партнер Льовочкіна і Фірташа, взяв Карпенка на поруки і витяг із СІЗО.

Минув рік. Опалення знову немає. І тепер, скоріше за все, борги Сміли покриватимуть із бюджету, щоб люди не замерзли в квартирах. Тобто, за злодійські схеми команди Фірташа знову заплатять громадяни".

Зараз ви читаєте новину «"Проблема наростає, і наступного року буде ще гірше"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути