понеділок, 07 травня 2007 18:08

"Правиця" може піти на вибори самостійно

Минулого тижня відбулися переговори восьми опозиційних партій щодо створення виборчого блоку. Назвати його можуть або "Наша Україна", або "Народна самооборона "Наша Україна".

Увійдуть до нього партії, які сформували блок "Народна самооборона" Юрія Луценка" — "Вперед, Україно" та "Християнсько-демократичний союз". Також три партії, які утворили "Українську правицю" — Українська народна партія, Народний рух України та Українська республіканська партія "Собор". Окрім того — "Пора" та Конгрес українських націоналістів і, зрештою, сама "Наша Україна".

Основні протиріччя виникли під час поділу місць у виборчому списку. "Народна самооборона" й "Українська правиця" почали вимагати собі по 30 відсотків списку. Решту 40 відсотків пропонували "Нашій Україні". З огляду на свій рейтинг "нашоукраїнців" такі пропозиції обурюють. За вихідні сторони збиралися знайти вихід із ситуації. Учора ввечері переговори мали продовжитися.

Про те, чому "Правиця" вимагає собі третину місць у виборчому списку, "ГПУ" запитала в голови Української народної партії Юрія Костенка, 55 років.

— Багато дечого кажуть. Є переговорний процес, і говорити про те, скільки кому має бути, ще рано, — пояснює він.

Тобто ви заперечуєте, що вимагаєте для свого блоку 30 відсотків місць?

— Я не заперечую. Я й 50 відсотків можу назвати.

Як, на вашу думку, справедливо буде поділити квоти в списку?

— Я підходжу до цього не механічно: давайте тому 10 відсотків, тому — 20, а тому — 50, а з точки зору інтересів держави. Повинна бути чистота списків, про яку так багато говорить президент. У нас є патріотичні сили, які показали відданість інтересам держави, а не інтересам кишені. Треба дивитися на політику, яку буде цей мегаблок проводити. От виходячи з цих міркувань можна говорити про квоти. А не навпаки: і те мені, і те мені, як Попандопало з "Весілля в Малинівці".

Партія "Наша Україна" виключила лідера Конгресу українських націоналістів Олексія Івченка зі свого виборчого списку, але зараз КУН бере участь у переговорах про створення блоку. Кажуть, завдяки тому, що Івченко фінансує "Правицю"...

— Е-е-е... За Олексія Івченка я не можу сказати. Я точно так же є сьогодні "Нашою Україною", за якою ходить Івченко. То це, мабуть, питання до Кириленка, — плутано відповідає Костенко. — А щодо Української народної партії, то Івченко ніколи не матиме до неї жодного відношення. Тим більше, в таких питаннях, як фінансування.

На які поступки готова піти "Правиця" задля формування цього блоку?

— "Українська правиця" впродовж своєї історії йшла на поступки. Вона називалася Народний рух, потім ще по-іншому. Але завжди йшла на поступки. Саме тому вона зараз і відсутня в українському парламенті.

За яких умов "Правиця" піде на вибори самостійно?

— Ми підемо самостійно, коли наша участь у мегаблоці перетвориться на фіговий листочок, яким прикриваються інтереси і недержавні, і ненаціональні.

Зараз ви читаєте новину «"Правиця" може піти на вибори самостійно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути