вівторок, 24 квітня 2018 07:30

"Порошенко повинен чесно виступити щодо записів Онищенка"

— Це страшний удар по іміджу президента. Він буде одним із головних факторів, які не дозволять Порошенку вдруге очолити державу, — говорить політолог Віктор Небоженко, 65 років.

Нардеп-утікач Олександр Онищенко опублікував запис розмови — як запевняє, із президентом Петром Порошенком у його службовому кабінеті. Скільки має записів, не каже.

— Починається кампанія, що нагадує історію з плівками майора Миколи Мельниченка (співробітник Служби охорони президента записував через "жучок" і диктофони кабінетні розмови Леоніда Кучми. Їх оприлюднили в листопаді 2000 року. На них Кучма, голова його адміністрації Володимир Литвин, міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко та керівник СБУ Леонід Деркач обговорюють діяльність журналіста Георгія Ґонґадзе і вирішують, як із ним бути. — ГПУ).

Казали: Порошенко — слабкий президент, але талановитий бізнесмен. Мовляв, заробив мільярд доларів у злиденній країні. Виявляється, цей бізнес — дуже простий. Чим ближче до виборів, тим активніше від Петра Олексійовича дистанціюватимуться перспективні політики, сильні фігури.

— Коли історія із записами починалася, в Адміністрації президента була паніка. Навіть мене туди запрошували, просили не коментувати. Тому не думаю, що це фейк, — каже народний депутат, колишній член фракції "Блок Петра Порошенка" 59-річний Віктор Чумак.

— Президент обрав тактику замовчування всіх гострих питань. Подібні записи все одно мають політичний ефект. Воно накопичується і "вистрелить" на виборах. Суспільство відштовхне Порошенка. У правовому плані записи навряд чи застосують. Хоча, якщо Петро Олексійович не стане президентом 2019 року, його наступник дасть хід справі. Причому кримінальний.

— Онищенко міг оприлюднити цю розмову з легкої руки Юлії Тимошенко, — вважає політолог Андрій Золотарьов, 52 роки. — Вона — майстерний маніпулятор. Уміє вести гру чужими руками.

Оприлюднення розмови з Онищенком може стимулювати Захід розірвати зв'язки з українським президентом. Це вдарить і по країні. Ця історія вкотре доводить, що особисті інтереси Порошенко ставить вище за державні.

"Що було б у США, якби оприлюднили аудіозаписи, де конгресмен обговорює з президентом дачу хабара в мільйони доларів і спільний бізнес в обмін на закриття кримінальної справи? — запитує журналіст 41-річний Юрій Бутусов у "Фейсбуку".

— Розслідування проти глави держави почав би генеральний прокурор. Президент заявив би, що готовий відповісти на всі питання і всіляко сприятиме розслідуванню. Всі політичні лідери прокоментували б цей випадок. Особливо ті, хто згадується на записах.

Онищенко — безпринципний тип, який кого завгодно й що завгодно продасть і зрадить. Клейма на ньому ніде ставити. Однак це не означає, що негативне сприйняття цього персонажа дозволяє ігнорувати його аудіозаписи. Навпаки, якщо це неправда — то справа честі держави спростувати записи. Якщо ж не зроблять цього, то буде пляма і на державі, і на президентові.

Порошенко повинен чесно виступити з цього приводу".

Зараз ви читаєте новину «"Порошенко повинен чесно виступити щодо записів Онищенка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути