вівторок, 18 грудня 2018 07:40

Порошенко відповів на 36 запитань

Автор: REUTERS
  Президент Петро Порошенко спілкується з журналістами на прес-конференції 16 грудня. За день до цього відвідав об’єднавчий собор, який обрав предстоятеля Православної церкви України Епіфанія. Попередню велику прес-конференцію президент проводив 28 лютого
Президент Петро Порошенко спілкується з журналістами на прес-конференції 16 грудня. За день до цього відвідав об’єднавчий собор, який обрав предстоятеля Православної церкви України Епіфанія. Попередню велику прес-конференцію президент проводив 28 лютого

— Я довіряю українському народу. Впевнений у його виборі. Якщо я вирішу балотуватися і так станеться, що буде хтось достойніший — я йому допомагатиму, — каже президент 53-річний Петро Порошенко. У "Мистецькому Арсеналі" 16 грудня відбувається його прес-конференція.

Зустріч із журналістами тривала 2 год. Президентові поставили 36 запитань.

– 2018 рік посяде особливе місце в українській історії, — говорить Порошенко. — Кілька хвилин тому говорив ­телефоном із його Всесвятістю ­патріархом Варфоломієм. Він вважає, що наш Собор став поворотним моментом в ­історії православ'я. Томос вручатимуть на наш Святвечір. І це буде найпримітніше Різдво. Видно істеричну реакцію Кремля і РПЦ на отримання українською церквою автокефалії. Аж зірки на кремлівських шпилях почорніли.

Про закріплення курсу України в ЄС і НАТО:

— Наполягатиму, щоб у лютому Верховна Рада підтримала зміни до Конституції у другому читанні.

Про воєнний стан:

— Якщо не буде вторгнення військ Російської Федерації на територію України, ­воєнний стан не продовжуватиму. І розпочнеться ­підготовка до виборів президента України 31 березня 2019 року.

Про Путіна:

— Під час агресії в Азовському морі (25 листопада російські силовики атакували три українські кораблі. Захопили в полон 24 моряків. — ГПУ) я набрав його, щоб поспілкуватися. Він відмовився. Бо йому немає, що сказати. Вся правда на стороні України. Він не очікував, що нам удасться так швидко зібрати докази. Починаючи від супутникових знімків і закінчуючи даними наших партнерів.

Про Об'єднавчий собор:

— У нас було щонайменше п'ять випад­ків, коли переговори про підготовку та проведення собору заходили в глухий кут. І вихід знаходили за моєї участі. В останній тиждень спав не більш як 3 години на добу.

Про "опоблоківця" Вадима Новин­ського:

— Я спілкувався з Новинським напередодні 14 жовтня. Бо знав, що вони планують привезти "тітушок". Попередив: ми реагуватимемо, якщо хоч один автобус "тітушок" з'явиться біля Лаври. І як бачите, 14 жовтня і 15 грудня ці повідомлення від президента були почуті.

Про поновлення Романа Насірова на ­посаді голови Державної фіскальної служби:

— Уряд не поновлюватиме Насірова. Я цю позицію взяв до уваги. Наскільки мені відомо, суддя, яка приймала це рішення, не пройшла тестування і відповідне оцінювання до реформованого суду.

Президент переграє на публіці

— Президенту було важливо підкреслити свою роль у становленні церкви. Тому одразу по гарячих слідах вирішив провести прес-конференцію (у попередні роки її проводили наприкінці лютого. — ГПУ). Щоб після успішного собору отримати політичні бонуси, — говорить політолог Микола Давидюк, 30 років.

— Усе, що відбувається за три місяці до виборів, так чи інакше з ними пов'язане. Політики використовуватимуть, зокрема, і церковну тему.

Суботнє рішення справді історичне. До якого доклали руку і попередники — від Леоніда Кравчука до Віктора Ющенка. Фактично Петро Олексійович реалізував те, що не зробив Віктор Андрійович.

Порошенку вдається впевнено говорити перед телекамерами. Не допускати провалів. Бути переконливим. Та іноді він переграє. Коли використовує емоції, намагається пробити сльозу. Вважає, що це круто. Але якраз тоді йому найменше віриться.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко відповів на 36 запитань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути