пʼятниця, 23 червня 2017 06:00

Підприємства перевірятимуть мовні інспектори

В Україні працюватимуть мовні інспектори. Це передбачає законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який зареєстрували у парламенті. Його авторами є 76 народних депутатів.

Документ передбачає, що в Україні створять Центр української мови. Там працюватимуть 27 мовних інспекторів. Стежитимуть за дотриманням стандартів мови в усіх сферах життя. Відвідуватимуть засідання органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємства й організації незалежно від форм власності. Інспектуватимуть за власною ініціативою або на підставі скарги.

Для отримання громадянства потрібно буде складати іспит.

Законопроект підтримали голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, акторка Ірма Вітовська, письменники Юрій Винничук, Олександр Ірванець, Василь Шкляр, Іван Драч, Дмитро Павличко, Іван Малкович та багато інших. Відповідне звернення голові Верховної Ради 19 червня передав представник фракції "Народний фронт" Микола Княжицький, голова комітету з питань культури і духовності.

— Українська мова — не лише засіб спілкування чи надбання культури. Це важливий елемент конституційного ладу, фактор державної єдності, національної безпеки. Прийняти закон про статус української мови — нагальний обов'язок парламенту, — пояснив Микола Княжицький.

Зараз ви читаєте новину «Підприємства перевірятимуть мовні інспектори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути