вівторок, 24 липня 2012 05:15

Під судом у Харкові побили п'ятьох "бютівців"

У понеділок до Київського райсуду Харкова під'їжджає мікроавтобус. 10 активістів "Батьківщини" розвантажують сцену та апаратуру. Їм допомагають п'ятеро нардепів-"бютівців" — Юрій Прокопчук, Андрій Павловський, Андрій Сенченко, Юрій Одарченко та Олександр Абдуллін. За годину, о 10.00, у суді мають розглядати кримінальну справу з несплати податків компанії "Єдині енергетичні системи України", якою в середині 1990-х керувала Юлія Тимошенко.

Неподалік на площі стоять кілька сотень противників Тимошенко. Більшість із них у футболках із написами: "Вона — злодій" та "Злодій повинен сидіти у в'язниці", де у літері "о" в першому слові зображений портрет екс-прем'єра.

О 9.15 до мікроавтобуса підходять 30 чоловіків із поголеними головами і татуюваннями. Починають рвати дроти, хапати й ламати частини сцени. Депутати відштовхують їх. Один із противників б'є кулаком в обличчя Андрія Павловського. Інший — у лівий бік Юрія Прокопчука. Депутатів лупцюють по ребрах та ногах.

За бійкою спостерігають четверо міліцейських керівників. Відвертаються. До місця сутички біжить сержант міліції. Намагається розійняти бійку. Його теж штовхають. Із парку вибігають близько сотні прихильників екс-прем'єра. Теж штовхаються. За кілька хвилин стають колом біля сцени. Опоненти відходять убік.

— Я підійшов до полковника міліції, — каже Юрій Прокопчук, 48 років. — Повідомив, що скоєно злочин із застосуванням сили до групи народних депутатів, попросив установити осіб. Той був у легкому ступорі. Він бачив, що відбувається. Але розумів, що це робили представники сьогоднішньої влади. Не знав, як реагувати. Зрозуміло, що група молодчиків коригувала свої дії з харківською міліцією.

До будівлі суду заходять колишній президент Європарламенту Пет Кокс і екс-президент Польщі Олександр Квасневський. За ними йдуть депутати з "БЮТ-Батьківщина".

У залі Тимошенко немає. Головуючий суддя Костянтин Садовський переносить засідання через її відсутність на 31 липня. Дає час захисту ознайомитися із 3-томним висновком судмедекспертизи про стан здоров'я екс-прем'єра. Там йдеться, що вона може брати участь у судовому процесі. Засідання триває 12 хв.

У коридор до журналістів виходять захисники Тимошенко, "бютівці" Андрій Кожем'якін та Сергій Власенко.

— Суддя невипадково призначив наступне засідання в день, коли має відбутися з'їзд партії "Батьківщина", — каже 46-річний Андрій Кожем'якін. — Усе це робиться для того, щоб перешкодити перебуванню народних депутатів на наступному судовому засіданні. Пропонуватиму нашій політичній силі провести з'їзд у Харкові.

— Влада робить усе, щоб отримати вирок у цій сфабрикованій справі, — додає Сергій Власенко, 45 років. — Хоче убезпечити себе, і до засідання Європейського суду з прав людини 28 серпня вже мати другий вирок.

Також 31 липня має відбутися позачергова сесія парламенту.

Зараз ви читаєте новину «Під судом у Харкові побили п'ятьох "бютівців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути