вівторок, 02 жовтня 2007 17:44

Партія регіонів протягує у парламент соціалістів

Автор: фото: УНІАН
  Голова Верховної Ради Олександр Мороз (праворуч) та прем’єр-міністр Віктор Янукович під час відкритого громадського слухання ”Врегулювання політичної кризи: як і коли?” в Києві 7 травня 2007 року. За три дні до цього Янукович погодився на дострокові вибор
Голова Верховної Ради Олександр Мороз (праворуч) та прем’єр-міністр Віктор Янукович під час відкритого громадського слухання ”Врегулювання політичної кризи: як і коли?” в Києві 7 травня 2007 року. За три дні до цього Янукович погодився на дострокові вибор

Вже другу добу Центральна виборча комісія чекає на підрахунок проміжних результатів голосування. За цей час Соціалістична партія дотягла майже до трьох відсотків, що дозволяє їй сподіватися на проходження до Верховної Ради. Хоча у ніч виборів Олександр Мороз визнав, що СПУ фактично програла.

Але в понеділок-вівторок у східних і південних областях здачу дільничних протоколів з результатами голосування затримали. Коли ж почали здавати, то виявилося, що в кількох округах на Донеччині за соціалістів нібито проголосувало більше половини населення.

Блок Юлії Тимошенко заявив, що Партія регіонів намагається сфальсифікувати вибори і протягнути соціалістів у парламент.

50-річний "бютівець" Михайло Волинець каже, що "Регіони" підтягують соціалістів, бо у наступній Верховній Раді усе вирішуватимуть усього кілька голосів. Якщо соціалісти не пройдуть , то БЮТ і НУ-НС самостійно сформують парламентську більшість і, найімовірніше, до них приєднається Блок Литвина. Якщо ж соціалісти будуть у Верховній Раді, то сформувати коаліцію отримає можливість  Партія регіонів.

— Тоді "Регіони" отримають союзника з трьома відсотками і 1,6–1,7 відсотка не відійде Юлі і Ющенку, — пояснює Волинець.

За його словами, БЮТ і "Наша Україна-Народна самооборона" разом набирають 44–45%. Також вони отримають додаткові відсотки від тих партій, які не пройшли до Верховної Ради. Якщо СПУ не пройде, це буде близько 7%. Тоді БЮТ і НУ-НС матимуть більш як 50%

"Бютівці" і "нашоукраїнці" намагаються перешкодити "Регіонам" протягнути СПУ у парламент.

— У нас є акти з мокрими печатями у Донецькій області — там, де найбільші зловживання, — каже Волинець. — Ми зараз будемо їх звіряти з тим, що відбувається. Чому йде затягування підрахунків? Тому що заставляють переробляти протоколи, а в комісіях навіть від БЮТу, комуністів, соціалістів, "Нашої України" в Донецькій області майже всі люди Партії регіонів.

Торік обирали депутатів Верховної Ради, місцевих рад і міських голів. Результати оголосили за чотири доби.

— Зараз рахують один бюлетень, а тоді сім рахували, — говорить тодішній голова ЦВК Ярослав Давидович, 59 років. — Та ще й 2006 року було 45 партій, а зараз удвічі менше. О десятій-одинадцятій ранку в понеділок мали бути попередні результати. Те, що їх досі немає, я не можу нічим пояснити.

За його словами, усе залежить від місцевих комісій. Правоохоронні органи не можуть на це вплинути.

— Якби ж у законі було вказано, за скільки часу мають здати. А там: "оперативно підводять підсумки та негайно передають". Дуже хитро. Таке "негайно" знаєте коли може бути? Тому строки поступлення не є порушенням. Ні цивільної відповідальності, ні адміністративної, ні кримінальної немає, — каже Давидович.

На минулих виборах Блок Вітренко теж ледь не дотягнув до трьох відсотків. 55-річна Наталія Вітренко каже, що тоді у них голоси вкрали Партія регіонів і комуністи. А зараз усе навпаки.

— Партія регіонів робить усе, щоб витягти соціалістів, — вважає Вітренко. — Але "Регіони" програють! На жаль. Тому що помаранчеві візьмуть більшість, зроблять коаліцію.

Литвин буде з Заходом. А Захід уособлюють Тимошенко і Ющенко

Наталія Вітренко запевняє, що навіть якщо Партія регіонів протягне СПУ до Верховної Ради, то їм не вистачить голосів для формування коаліції. Бо Блок Литвина до них не приєднається.

— Литвин буде з Заходом. А Захід уособлюють Тимошенко і Ющенко. Це позиція Литвина. І він це неодноразово демонстрував, коли був головою Верховної Ради.

50-річний нардеп-"регіонал" Василь Хара сміється, коли чує запитання про те, чому на Донеччині в деяких округах Партія регіонів програла соціалістам. Потім пояснює, що у Маріуполі знаходиться металургійний комбінат імені Ілліча. Він належить соціалісту Володимирові Бойку, який сильно підняв рівень життя у регіоні. На його підприємствах висока зарплатня і соціальні стандарти.

— По большому счету, это голосуют не за социалистов, а за Бойко. Был бы он в Партии регионов или в объединении "Свобода", они бы отдавали голоса туда, — переконаний Хара.

Він запевняє, що Партія регіонів не підкидає голоси соціалістам.

— Я думаю, что там особой какой-то работы наших нет. А вообще наша политическая сила никогда своих партнеров в беде не оставляла, — підсумовує Хара.

Він припускає, що для створення більшості у парламенті "Регіонам" доведеться взяти у коаліцію Блок Литвина.

— Я глубоко убежден, что Литвин не будет выставлять претензии на спикера. Хотя бы ради того, чтобы его, как Мороза, не обвинили в том, что он — предатель, — каже Хара. — Я думаю, его претензии значительно ниже уровня, чем спикер парламента. Литвин не до такой степени бестолковый человек, чтобы не понимать: если он себя скомпрометирует, то вообще уйдет из политической сцены.

Політолог Андрій Єрмолаєв, 37 років, на виборах працював із Партією регіонів. Він не бачить сенсації у тому, що соціалісти пройдуть у парламент. І передбачає, що в такому разі Володимир Литвин обере сторону Партії регіонів:

— Для Литвина повернення у Верховну Раду — це шанс виступити на президентських перегонах. Для нього посада керівника парламенту — хороший майданчик. Тут вони знайдуть компроміс. Лідери "регіоналів" натякали, що вони готові йти на це.

Водночас Єрмолаєв вважає, що Мороз більше не буде головою Верховної Ради.

Хоча Соцпартія — на межі проходження у парламент, її представники говорять спокійно. Зокрема, нардеп Василь Богачук, 45 років, запевняє:

— Ми самі набираємо голоси. Нас просто обкрадали, а зараз ми повинні все це встановити. Зараз в суди подаємо, де фальсифікація була. Нас обкрадали і"Наша Україна", і БЮТ, і Партія регіонів.

Політолог Вадим Карасьов, 49 років, вважає, що "Регіонам" не вдасться натягнути голоси Соцпартії.

—  Це вже пройдений варіант. Планку соціалісти не взяли. В Україні закінчилися часи для нахабних, відкритих фальсифікацій. Той, хто наважиться на це, ризикує отримати не просто політичну відсіч, а гарний строк.

Зараз ви читаєте новину «Партія регіонів протягує у парламент соціалістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути