середа, 07 вересня 2011 05:15

Опозиція бойкотувала виступ президента

У залі Верховної Ради "бютівці" розгортають полотно із зображенням Юлії Тимошенко на тлі ґрат "Україні — волю! Ні політичним репресіям" — написано на ньому. Поруч "нунсівці" на свій сектор стелять полотнище із Юрієм Луценком.

— Наші фракції не беруть участь в урочистому засідання Ради, — каже журналістам у лоджії преси лідер фракції "Наша Україна — Народна самооборона" 50-річний Микола Мартиненко. — Ми протестуємо проти згортання в країні демократії, свободи слова та політичних переслідувань.

Усі депутати-"бютівці" прийшли в парламент у чорних футболках із портретом Тимошенко й написом "Україні — волю!". На спині — "Батьківщина понад усе".

— Я казав їм: зніміть ці майки й не ганьбіться! — говорить у кулуарах "нунсівець" Ярослав Кендзьор, 70 років. — Для початку треба, щоб ця особа (Тимошенко. — "ГПУ") навчила свою доньку Євгенію і чоловіка Олександра бути українцями.

Відкриття нової сесії парламенту починається з урочистого засідання з нагоди 20-й річниці Незалежності України. До зали Ради заходять члени уряду, спікер Володимир Литвин, депутати всіх фракцій. Тут же сидять колишні президенти Леонід Кравчук і Леонід Кучма. Віктора Ющенка немає.

Через окремі двері з'являється глава держави Віктор Янукович. Прямує до спеціального президентського місця.

— Ганьба! — кричать йому опозиційні депутати. Вони підводяться та прямують до виходу. У кулуарах "бютівці" оточують лідера своєї фракції 54-річного Івана Кириленка.

— Зараз у нас вільна година. Усе ясно? — питає він. — Тільки не підведіть.

— Мертвий час, — додає "бютівець" Андрій Павловський, 46 років. — До речі, я в якій групі — з красивими чи розумними?

"Бютівці" розділилися на дві групи. Вони почергово будуть присутні в парламенті та в Печерському райсуді на слуханні справи екс-прем'єра Тимошенко.

— Ми йдемо пити чай, — каже "бютівець" 58-річний Володимир Бондаренко. Спускається у парламентський буфет. Замовляє порцію гречки, дві котлети, вінегрет, салат із буряка, три сливи, печене яблуко, чай. Платить 52 грн.

Багато депутатів замовляють свіжий сік, але буфетниці відмовляють.

— Фрукти не завозили, — пояснюють. — Не знали чи вони нового врожаю чи старого. Можуть бути не сочні. Беріть виноград, сливи, яблука. Усе свіже, кримське.

До сесійної зали учні ліцею ім. Івана Богуна заносять державний прапор. Присутні аплодують. Президент виходить на трибуну.

— На нас із вами лежить велика відповідальність, яку державу ми передамо молодому поколінню, — читає Янукович. — У нас одна мета — ефективна політика, модернізація України  та створення умов, щоб український народ жив спільно під єдиним дахом сильною європейською країною. Нами зроблені серйозні кроки на шляху реформ. Будемо відверті, попереду чекають ризики та загрози — світова криза не завершилася. Кабінет Міністрів разом із президентом повинні посилити взаємодію.

Глава держави виступає 20 хв. Далі слово бере спікер Володимир Литвин, 55 років:

— На Верховну Раду покладається відповідальність за всі роки незалежності. Доки є Рада, буде Україна, навіть така розхристана та нелюба.

Виступом спікера урочисте засідання завершується. Депутати виходять на перерву.

— Янукович не сказав нічого нового, — усміхається "нунсівець" 43-річний В'ячеслав Кириленко.

Журналісти щільно обступають нардепа-"регіонала" 52-річного Юрія Іванющенка. Він буває в парламенті двічі-тричі на рік. Про нього говорять, як про людину, яка має вплив на тіньову економіку.

— Як це ви тут? Часто бачитеся з Януковичем? — сиплються питання. Іванющенко відповідає тільки на останнє:

— По работе. Общего бизнеса у нас никакого нет.

— Кто голосует за вас, когда вас нет в парламенте?

— А что вы меня так обступили? Это перебор, — відповідає Іванющенко.

— Совсем задергали Юрия Владимировича, — каже екс-прокурор Святослав Піскун, який весь час стоїть поруч. — Как это его нет? Он все время в Раде. Пойдемте, Юрий Владимирович, у меня к вам есть вопросы.

 

Голосуватимуть за Житловий і Трудовий кодекси

На дев'ятій сесії парламенту планують розглянути понад 800 законопроектів. Найголовнішим має стати "Закон про вибори народних депутатів", зауважує заступник голови Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький, 34 роки:

—Тривають суперечки: чи буде мажоритарна система виборів, який відсотковий бар'єр встановлять? Логіка людей, які впливають на зміну закону, дивна. За нинішнього стану влади краще запроваджувати мажоритарну систему, але вони хочуть залишити закриті партійні списки. Відсотковий бар'єр можуть підняти аж до 8 відсотків. Тоді в парламент на наступних виборах, окрім Партії регіонів, проходять "Батьківщина", "Фронт змін" — і нічого не мінятиметься. Зменшення відсоткового бар'єру дасть владі поле для гри з меншими політичними силами.

Депутатам доведеться голосувати за Житловий і Трудовий кодекси. Це викличе в суспільстві жваві дискусії. Також треба дещо відкоригувати пенсійну реформу. Без цих законів неможливо продовжувати подальше реформування економіки.

Дев'ята сесія — це остання можливість для депутатів цього скликання внести зміни в Конституцію. Якщо влада захоче резонансних змін, наприклад, запровадження російської мови як другої державної, то робитиме це зараз.

 

Зараз ви читаєте новину «Опозиція бойкотувала виступ президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути