четвер, 06 серпня 2009 08:01

Однопартійці Мельниченка ходитимуть зі зброєю

Колишній охоронець екс-президента Леоніда Кучми 42-річний Микола Мельниченко хоче взяти участь у президентських виборах. Його планує висунути партія Громадянський рух України, яку він очолив у суботу.

Зареєстрували цю політичну силу в жовтні 2008 року. Юридична адреса: Рівне, вул. Романа Шухевича. Раніше її очолював Олександр Тарасюк.

— Кістяк партії — офіцери, — розповідає Мельниченко. — Деякі з них уже мають зброю. Не виключаю, що озброюватиму й інших членів. Усі не можуть її мати, але такий процес буде йти. У дозвільну систему подамо документи на придбання автоматів Калашникова. Можемо купити й мисливські рушниці. Є зброя, яка не потребує багато коштів. Більш-менш пристойну можна придбати за 2 тисячі гривень. На це вистачить грошей членів партії.

Скільки людей у Громадянському русі України, не каже.

— Зброя нам необхідна як інструмент стримання влади. Та коли буде потрібно, партійці зі зброєю в руках відстоюватимуть інтереси простих людей, щоб радикально очистити владу. Ті, хто зараз у ній і в опозиції, — однакові. Ворон ворону око не виклює.

Згадує вибори міського голови в Одесі 1998 року. На голосуванні переміг чинний мер Едуард Гурвіц. Мельниченко каже, що тоді команда Гурвіца була в бронежилетах, касках, озброєна. Вони захищалися від міліції, якій нібито дали наказ стріляти. Запевняє: тільки завдяки тому, що вони мали рушниці, все скінчилося добре.

Я виїхав з України, щоб мене не вбиди

За Конституцією, в президенти може балотуватися людина, яка останні 10 років до виборів жила в Україні. А Мельниченко 2000-го виїжджав за кордон. Отримав політичний притулок у США після скандалу із оприлюдненням плівок із записами розмов у кабінеті Кучми.

— Я не жив там, — стверджує.

— І добровільно не залишав Україну. Мене звідси вигнали. Ще це була вимушена міра захисту життя. Виїхав, щоби мене не вбили.

Каже, що з 2000-го до 2005-го пробув у Америці трохи більше року. А з 2005-го постійно живе в Україні. Ніколи не змінював громадянство.

— 2002 року мене саме з цієї причини відмовлялися реєструвати як кандидата в депутати, — згадує екс-майор. — Я подав позов до Європейського суду. Він вирішив, що українська влада порушила права громадянина Мельниченка. Тому на виборах позаторік я балотувався за списками Партії вільних демократів.

Зараз правових підстав не реєструвати його кандидатом у президенти немає, запевняє Микола Мельниченко.

Зараз ви читаєте новину «Однопартійці Мельниченка ходитимуть зі зброєю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути