Ексклюзиви
понеділок, 15 грудня 2008 16:06

Нова коаліція пішла "у забій"

9 грудня у Верховній Раді було створено "коаліцію трьох", до якої ввійшли Блок Юлії Тимошенко, "Наша Україна — Народна самооборона" та Блок Литвина. І вже першого дня роботи вона була змушена доводити свою спроможність.

Парламентарі показали, що попри застереження деяких недоброзичливців (що, мовляв, і цей формат депутатського об"єднання не працюватиме) вони можуть нарешті взятися за вирішення економічної кризи законодавчими методами. Увесь день народні обранці обговорювали найнеобхідніші законопроекти та постанови й голосували за них. Склалося враження, що справді "парламентська політична криза завершена", як сказала напередодні прем"єр Юлія Тимошенко.

Але Верховна Рада лише стала на стежину війни із кризою. Попереду багато роботи. Однак в уряді дякують і за зроблене. Адже останні рішення парламенту розв"язують руки команді Тимошенко для стабілізації економічної ситуації.

Нагадаємо, що народні депутати ухвалили в першому читанні проект закону щодо заходів із соціального захисту населення від наслідків світової фінансової кризи. За прийняття цього антикризового законопроекту проголосували 266 нардепів із 443, зареєстрованих у сесійній залі. Таке голосування довело, що новообраний голова Верховної Ради Володимир Литвин разом із політичними партнерами вміє консолідувати більшість у будинку під куполом.

Головне — не допустити зниження чинних соціальних стандартів

Прийнятий законопроект передбачає, зокрема, на період до 31 грудня 2009 року заборонити збільшення штату працівників органів державної влади та місцевого самоврядування, а також підприємств, установ та організацій державної і комунальної власності. Це положення змусить владу економити кошти на собі.

Законопроектом також визначено: під час затвердження державного та місцевих бюджетів на 2009 рік, а також бюджетів фондів загальнообов"язкового державного соціального страхування заборонити збільшення порівняно з нинішнім роком видатків на утримання органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Це ж стосується фондів загальнообов"язкового державного соціального страхування — за винятком видатків на заробітну плату, нарахування на фонд оплати праці та оплату комунальних послуг.

Законопроект накладає мораторій на здійснення за кошти державного та місцевих бюджетів і за кошти загальнообов"язкового державного соціального страхування видатків на капітальне будівництво та капітальний ремонт будівель і споруд органів державної влади та місцевого самоврядування, органів загальнообов"язкового державного соціального страхування за винятком невідкладного ремонту будівель, що перебувають в аварійному стані, а також завершення будівництва або капітального ремонту, розпочатого до набуття чинності цим законом. Така ж заборона вводиться на закупівлю автомобілів за винятком придбання авто для потреб транспортних організацій, закладів охорони здоров"я, освіти, Збройних сил України та Міністерства з питань надзвичайних ситуацій.

Також нардепи запропонували внести зміни до Закону України "Про оплату праці" щодо тарифної системи оплати праці. Основною метою документу є не допустити зниження чинних соціальних стандартів і, відповідно, рівня життя найменш захищених верств населення, захистити соціальні права громадян у період подолання негативних наслідків світової фінансової кризи.

— Тепер наші пріоритетні кроки в парламенті після здолання політичної кризи будуть присвячені подоланню всіх негараздів, нормалізації життя кожного з вас, — пообіцяла співгромадянам прем"єр-міністр Юлія Тимошенко перед першим днем роботи Верховної Ради.

Поки що їй вдається виконувати обіцянку.

Зараз ви читаєте новину «Нова коаліція пішла "у забій"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути