четвер, 29 жовтня 2020 07:00

"Не всі пам'ятають, що він обіцяв і що з того виконав"

Автор: oporaua.org
  У Житомирі на виборчій дільниці №181 341 замість кабінки для голосування поставили стіл. На ньому — стілець, обтягнутий тканиною. Фото опублікувала громадянська мережа ”Опора”. За повідомленням спостерігачів, на деяких дільницях в області були конструкції зі спортивного інвентарю, бюлетені заповнювали на підвіконні, лавках. За Виборчим кодексом, голосування має бути таємним
У Житомирі на виборчій дільниці №181 341 замість кабінки для голосування поставили стіл. На ньому — стілець, обтягнутий тканиною. Фото опублікувала громадянська мережа ”Опора”. За повідомленням спостерігачів, на деяких дільницях в області були конструкції зі спортивного інвентарю, бюлетені заповнювали на підвіконні, лавках. За Виборчим кодексом, голосування має бути таємним

— Ви чому без маски? — членкиня дільничної виборчої комісії з безконтактним термометром питає дружину міського голови Львова Катерину Кіт-Садову при вході на подвір'я середньої школи "Лідер".

Та в картатому пальті стоїть під руку з чоловіком-мером Андрієм Садовим. Із ними теща Марія Михайлівна та молодший син 8-річний Антоній. 25 жовтня о 13:30 стають у чергу, яка тягнеться на вулицю.

Садовий балотується вчетверте. Очолює місто з квітня 2006 року. Його конкуренти — Олег Синютка з "Європейської солідарності", Руслан Кошулинський від "Свободи", Ярослав Рущишин із "Голосу", самовисуванець Ігор Васюник, Ігор Зінкевич від партії "Варта", Юлія Гвоздович від "Української галицької партії", Оксана Юринець з "Удару" і Тарас Кльофа від "Слуги народу".

На мера чекають зо 20 журналістів. Садовий говорить по телефону. Черга пришвидшується. У виборчій комісії жінка у вишиванці каже Садовому, що проголосувати він не зможе, бо замість паспорта громадянина України дав закордонний. Мер пояснює, що не зміг знайти.

— Хочу подякувати дівчатам за пильність. Повернуся додому — буду шукати. П'ятеро малих, не знаю, де ми його поділи, — каже журналістам, коли виходить надвір.

"Із самого ранку вдома рейвах — не можемо знайти мій паспорт. Тож ходив на дільницю з Катериною за компанію. І назад додому — шукати документ", — публікує за мить у фейсбуку.

Під статуєю Божої Матері в холі школи з дружиною чекає, поки проголосує теща. Під спалахи фотокамер дають синові Антонію вкинути бюлетені.

За 2 год. Садовий приходить на дільницю вдруге.

— Мабуть, мер якісь чари має, 15 років ними городян зачаровує, — каже айтішник 34-річний Максим Шевченко. У черзі на дільницю тримає за руку свою дівчину. — У мене немає пояснення, чому його обирають. Не всі пам'ятають, що він обіцяв і що виконав. Люди керуються інтуїцією.

— За Садового голосують за принципом "аби не гірше", — говорить інженер-будівельник 50-річний Юрій Скиба. — Якісь маленькі подвижки є, але великих інфраструктурних проєктів бракує. Порівняно з іншими містами, не помічаю змін. Я хочу прогресу. Депутатів обираю тих, кого знаю особисто. Списки до міськ­ради ще не вивчав. Думаю, там мінімум нових облич.

— Голосувала за Садового, — каже 80-річна Марія Романюк. Раніше працювала медиком. — Він найбільше для Львова зробив. Місто до нього було запущеним. Тепер відкрите для світу. Мер пустив трамвай на Сихів, труби на вулицях поміняв. Стільки працює, що здоров'я свого не жаліє. Й у спілкуванні приємний, людяний.

50-річний Олег Синютка голосує на дільниці в Поліграфічному коледжі Української академії друкарства на центральній площі Митній. Приходить із дружиною Наталією та двома дітьми.

— Але то цирк, село! А як же соціальна дистанція? — роздратовано каже старший чоловік до натовпу журналістів, які біжать за Синюткою. У вузькому коридорі стає важко розминутися. Деякі виборці змушені чекати, доки фотографи й оператори зроблять свою роботу і вийдуть.

— Сьогодні Господь подарував погожий день, який дає шанс для нашого міста. Переконаний, що львів'яни проголосують за європейський Львів, в якому буде комфортно жити і будувати плани для себе та родин, — говорить Синютка.

На дільниці у Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Степана Ґжицького 35-річна Дарія Коваль знімає на телефон, як її сестра та баба отримують бюлетені.

— Обирала депутатів за принципом — хто на ­слуху, але не надто розрекламований, — каже. — Інакше, у них багато грошей вбухано, аби тільки до кормушки дорватися. На мера — тільки не Садового. Достатньо накрався. Хай уже хтось інший.

Біля входу на виборчу дільницю у гуртожитку №4 Львівського національного медуніверситуту ім. Данила Галицького стоїть студент Євген Петрусенко. Працює інтерв'юером всеукраїнського опитування президента Володимира Зеленського. Просить його не фотографувати. Скільки отримує за роботу, не каже.

— Мене і колег сьогодні ображали, штовхали, середні пальці тикали, намагалися забрати коробку з анкетами, викликали поліцію. Хоча я нічого не порушував і не агітую за президента. Маю анкету, на якій написали погане слово. В урну її не вкинув — вважається зіпсована. Багато людей підтримують скорочення кількості нардепів і легалізацію канабісу в медичних цілях. Навіть літні жінки писали "за".

Явка у Львові становила 38,6%, за попередніми даними. Мера обиратимуть у другому турі між Андрієм Садовим і Олегом Синюткою.

Зараз ви читаєте новину «"Не всі пам'ятають, що він обіцяв і що з того виконав"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути