вівторок, 15 лютого 2011 01:45

На похорон Петра Олійника приїхали Порошенко, Жванія і Червоненко

"Ану не мерзнути! Мені не холодно, то і вам не має бути холодно", — наказує наставник курсантам ліцею ім. Героїв Крут. Ті у чорних бушлатах у суботу зранку тупцюють на подвір'ї собору святого Юра у Львові. Надворі мороз і дме сильний вітер.

— Та шо ви дітей морозите ні про що, — каже жінка середніх літ. — Накажіть їм хоч комірці підняти. Мете ж не по-людськи.

У соборі зранку триває панахида за колишнім губернатором Львівщини Петром Олійником. Він помер у ніч на 10 лютого на 54-му році життя у віденській клініці "Рудольфінерхаус". Хворів на рак черевної порожнини.

До храму натовпом ідуть люди. Несуть великі букети троянд і гвоздик. Біля колони із "лексусів", "мерседесів" із затемненими вікнами чергує "швидка". Збираються близько 2 тис. людей.

Домовина накрита цинковою кришкою, з малим скляним вікном навпроти обличчя небіжчика. Поруч стоїть почесна варта із солдатів Академії сухопутних військ та чоловіки у козацьких одностроях.

Після родичів прощатися з покійним ідуть нардепи із блоку НУ-НС Давид Жванія, Оксана Білозір, голова Наглядової ради Нацбанку Петро Порошенко, колишній губернатор Запоріжжя Євген Червоненко, екс-віце-прем'єр Іван Васюник, нардеп-"регіонал" Петро Писарчук, губернатор Львівщини Михайло Цимбалюк.

— Ганю, ти Ющенка виділа? Казали, шо він десь тут є, — запитує жінка подругу.

— Шойно Миросі (дружині Олійника. — "ГПУ") якийсь депутат казав, шо не приїхав він. Шкода, моя свекруха заради нього прийшла, — відповідає та.

Прощання триває майже годину. Депутати гуртуються надворі.

— Він був нормальна, добра і чемна людина, — розповідає Євген Червоненко, 51 рік. — Плюс мужній. Чотири роки боровся із такою важкою хворобою. Якось ми літаком із президентом Ющенком поверталися з Луганська до Києва. П'ять аеропортів не давали нам дозволу на посадку, і ми сідали у Львові майже без пального. Я зателефонував тоді з борту Петрові. Той за лічені хвилини нагнав в аеропорт багато таксі. Прийняв нас як годиться. У машині я дуже хвилювався, що таксист відволікається від дороги. Весь час дивився на Ющенка.

— Восени ми гуляли у Будинку вчених у Львові на весіллі його дочки Марти, — розказує нардеп від НУ-НС Володимир В'язівський, 48 років. — Воно таке шляхетне було. Із галицькими і класичними музиками. Петро так радів, що дочекався весілля. Останній раз з ним розмовляв тиждень тому про ситуацію в Україні, в який спосіб патріотичні сили мали б об'єднатися. Нам із два десятки таких людей, як Олійник, то ми жили б у зовсім іншій державі.

Труну виносять із собору й ставлять у темно-синій ритуальний бус "форд". Лунає постріл козацької гармати. Похоронна процесія їде через усе місто. Олійнику знайшли місце на південній частині Личаківського цвинтаря. Там останнім часом ховають місцевих знаменитостей. Серед недавніх — лідер гурту "Брати Гадюкіни" Сергій Кузьмінський, художник Зеновій Кецало.

— Такий чоловік був чудовий, Олійник, — каже львів'янка Маргарита Волощук, 75 років. — А йому дали якийсь во клаптик. Тут навіть пам'ятник не можна буде поставити.

Домовину опускають в яму.

— Тату, ти для мене завжди був і залишишся героєм, — каже його донька Марта Олійник, 22 роки. — Ти казав: "Одягай шлем і вперед!" І саме так робив сам. Цього навчив і мене. Дякую тобі.

Зараз ви читаєте новину «На похорон Петра Олійника приїхали Порошенко, Жванія і Червоненко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути