четвер, 07 травня 2020 07:45

"Мери не хочуть іти на поклон до великих партій"

Автор: facebook.Vitaliy.Klychko
  Міський голова Києва Віталій Кличко відтискається від підлоги в своєму кабінеті. Відео тренувань опублікував у фейсбуку. Під час карантину для підтримання форми використовує підручні засоби. Замість скакалки брав подовжувач
Міський голова Києва Віталій Кличко відтискається від підлоги в своєму кабінеті. Відео тренувань опублікував у фейсбуку. Під час карантину для підтримання форми використовує підручні засоби. Замість скакалки брав подовжувач

— Окремий "полум'яний" привіт від президента, Міністерства внутрішніх справ і Служби безпеки хочу передати меру Черкас. Який разом із міською радою загубили календар і збиралися пом'якшувати карантинні заходи раніше 11 травня. На майбутнє. Це стосується всіх представників місцевої влади, які плутають слова "децентралізація" та "автономія". Не треба самодіяльності, що ставить під загрозу безпеку людей, — говорить президент 42-річний Володимир Зеленський у відео­зверненні 1 травня.

За день до того влада Черкас пом'якшила карантин для частини підприємців. Таке рішення ­ухвалив виконавчий комітет міської ради. Його озвучив мер 45-річний Анатолій Бондаренко. Поліція відкрила кримінальну справу за цим фактом.

— Хочу передати президенту — закон повинен бути один для всіх, — говорить Бондаренко на одному з каналів.

У квітні в Харкові й Одесі не заборонили роботу продовольчих ринків у карантин.

— Піднімемо це питання серйозніше з президентом і міністром внутрішніх справ, — говорив керівник Офіса 48-річний Андрій Єрмак. Після цього базари закрили. Мери обох міст були проти.

— Мені подзвонив президент і запитав, чому в Одесі працюють ринки, — розповів міський голова Одеси 55-річний Геннадій Труханов. — Я сказав, що не розумію, чим ринок гірший за супермаркет.

Голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко анонсував зміни Виборчого кодексу. Взяти участь у місцевих перегонах зможе партія, що має представництва в 2/3 областей. Для проходження до місцевих рад треба подолати 5-відсотковий національний бар'єр. Балотуватися в мери зможе лише кандидат від партії. Ці зміни ще не вносили на розгляд Верховної Ради.

Міський голова столиці Віталій Кличко ініціює створення партії мерів, яка, ймовірно, піде на місцеві вибори восени. Планують проєкт загальнодержавного рівня.

— Якщо будуть зміни до Виборчого кодексу — буде партія мерів. Я в неї піду. Тривають переговори. Всі мери думають — здаватися в полон чи разом іти в атаку, — каже міський голова Дніпра 48-річний Борис Філатов.

— Якщо центральна влада піде в наступ і офіційно хоча б презентує зміни Виборчого кодексу, що вбивають шанси місцевих партій, це спровокує швидке об'єднання міських голів, — розповідає політолог 48-річний Ігор Попов.

Що означає такий демарш у регіонах — як у Черкасах?

— Це бунт проти несправедливості і подвійних стандартів. Він не про скасування карантину. Люди бояться вірусу і вважають, що обмеження потрібні. Але вони питають — чому великі мережі можуть працювати, а малі магазини — ні. Влада не змогла дати відповіді. Скандали, як із "Велюром" (ресторан нардепа від "Слуги народу" Миколи Тищенка працював попри карантин. Його закрила поліція після сюжету журналістів. — ГПУ), перегріли суспільство. Громадська думка — на боці мерів.

Привід для бунту — наближення місцевих виборів. Влада хоче, щоб популярні міські голови балотувалися з прапором "Слуги народу". А ті не бачать у цьому вигоди.

У партії влади обговорювали, як обмежити політичні можливості міських голів. І мери почали вести перемовини між собою. Якщо центральна влада і всеукраїнські партії посягають на їхню незалежність, то в них є відповідь. Можуть створити політсилу, опозиційну до парламентських. І яка, можливо, переможе на місцевих виборах. У перспективі висуватиме кандидата в президенти зі свого середовища й отримає фракцію у Верховній Раді.

Це вихід на новий політичний рівень. Від цієї партії зможуть балотуватися не лише керівники обласних центрів, а й районних. Їм не треба йти на поклон до всеукраїнських політсил.

Процес запустився. Не вистачає харизматичного лідера. Кличко визначається між синицею на Банковій і журавлем у вигляді перспектив президентської посади від партії мерів. Це затягує створення політсили.

Як партія мерів змінить українську політику?

— Багато в чому перекидає її. У нас ніколи не було стосунків влада-опозиція, які збігалися б із поняттями центр-регіони.

З цього політичного протистояння випадає ставлення до Росії. А це завжди було головним політичним маркером — ти боїшся Москви чи любиш. А в політсилі мерів можуть об'єднатися і ті, хто закликає святкувати 9 травня на балконах, і мери, які валили радянські пам'ятники.

Ця виведе на сцену нових лідерів?

— Мер Черкас був популярний три дні. А потім з його боку не було жодних проривних ідей.

Значну роль у цій партії зіграє Володимир Гройсман, який був мером Вінниці, добре знає місцеве самоврядування, просував децентралізацію. У суспільства немає запитів на нових лідерів. Саме визначення "нові обличчя" стало не дуже позитивним після того, як набрані з вулиці нардепи провалили свою роботу.

Маятник хитнеться у бік надії на повернення технократів-професіоналів, які врятують країну від недосвідчених діячів.

За яких обставин партія мерів буде успішна?

— Якщо вони знайдуть теми, що їх об'єднають і відрізнятимуть від інших. Мери сходу і заходу в питаннях культури й історії цілком різні. Якщо не зіштовхнуться на цьому, все вдасться.

Який сенс іти в цю партію, умовно, Борису Філатову?

— Борис Філатов і Геннадій Корбан (був заступником голови, керівником апарату Дніпропетровської облдержадміністрації, коли нею керував мільярдер Ігор Коломойський. Очолює громадську раду при міськраді Дніпра. — ГПУ) є серед ініціаторів цих переговорів. У них постійні проблеми з центральною владою. Починаючи від суперечки з президентом про міст, яку Філатов виграв (у липні торік Зеленський сказав, що Філатов повинен завершити ремонт Нового мосту в Дніпрі до 14 вересня, інакше має піти у відставку. Роботи закінчили 7 вересня. — ГПУ). І закінчуючи обшуками, наїздом на мера Покрова на Дніпропетровщині Олександра Шаповала (Філатов заступився, коли тому оголосили підозру у при­власненні 1,3 млн грн бюджетних коштів. — ГПУ). Вони бачать, що бути просто успішним міським головою недостатньо. Ти не захищений від того, що Верховна Рада змінить тобі бюджет, правоохоронці створюватимуть проблеми.

Що означають правки до Виборчого кодексу, які ініціює "Слуга народу"?

— Президентська партія побачила, що на місцях лідери думок і політеліти об'єднуються не з ними, а між собою. Щоб розвалити цей план, хочуть ухвалити правки, які суперечать здоровому глузду, європейським правилам і Конституції. Логіка — прибити всі маленькі партії. Тоді місцеві еліти приповзуть до п'яти загальнонаціональних.

Вибори відбудуться восени?

— Ще місяць тому, коли почалася паніка щодо карантину, була ймовірність перенесення. Але зараз бачимо: в країнах Європи карантин знімають, призначають вибори. Через пандемію скасувати їх не вийде. А інших причин немає.

Зараз ви читаєте новину «"Мери не хочуть іти на поклон до великих партій"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути