неділя, 12 серпня 2007 16:24

Луценко не претендуватиме на посаду спікера

Минулого тижня президент Віктор Ющенко звільнив з посади свого радника 43-річного Тараса Стецьківа. Той пішов кандидатом у народні депутати за списками блоку "Наша Україна—Народна самооборона". Водночас за квотою "Самооборони" Юрія Луценка  до списку потрапив і колишній мер Києва Олександр Омельченко.

— Із ним вів переговори особисто Юрій Луценко, — розповідає "ГПУ" Тарас Стецьків. — На думку нашого лідера, присутність у списку Омельченка суттєво додасть блоку "Наша Україна—Народна самооборона" голосів у Києві. Я також не виключаю, що розмови велися з більш далеким прицілом: у разі перемоги помаранчевих сил і формування більшості у Верховній Раді може відкритися перспектива дострокових виборів у Києві. Тоді авторитет Омельченка дозволить підтримати кандидата, якого висуне НУ-НС. Але не факт, що це буде саме Омельченко.

Юрій Луценко обіцяв, що приведе у Верховну Раду нових людей. А залишилися майже всі старі обличчя...

— Щонайменше сімнадцять із двадцяти осіб — нові обличчя, — запевняє Стецьків. —  Це регіональні лідери "Самооборони", які приєдналися до нас під час зимових та весняних акцій по Україні. У першій десятці — троє наших , а починаючи з одинадцятого місця через кожних чотири — наші люди. У списках багато тих, кого ще кілька років тому не було в політиці.

Чи правда, що у "Нашій Україні—Народній самообороні" суворо заборонено говорити про будь-яку можливу співпрацю або коаліцію з Партією регіонів?

— Звісно. Бо саме ми послідовно виступали проти уряду Януковича та антикризової коаліції. Коаліція з "регіоналами" для нас неприпустима, й це ми не обговорюватимемо. Той, хто це робить, — не в нашому списку.

Закарпатське обласне відділення "Народної самооборони" саморозпустилося, бо не згодне з об"єднанням із "Нашою Україною", а також зі включенням до виборчого списку Омельченка...

— У нас було сильне радикальне крило, що виступало за самостійну участь у виборах. Однак воно опинилося в меншості. І найбільш безкомпромісні представники цього крила, зокрема в Закарпатській області, так висловили незгоду. А щодо Омельченка, то їхні сумніви, мабуть, були набагато гостріші, ніж мої.

Після виборів ви залишитеся депутатом чи хочете працювати деінде?

— Якщо буде сформована демократична більшість, не виключаю для себе роботу у виконавчій владі. Я підкорюся рішенню команди.

Луценко очолив список НУ-НС. Тож у разі формування "демократичної" більшості він претендуватиме на місце прем"єра або спікера?

— Я не думаю, що посада спікера, в силу темпераменту Юрія Віталійовича, йому до вподоби. А щодо виконавчої влади, то там є варіанти. Усе залежить від того, хто скільки голосів набере. Це може бути посада й поверхом нижче — віце-прем"єр чи міністр. Та про це говорити ще зарано. Адже, згідно з опитуваннями, коаліція Партії регіонів і комуністів зараз виграє.

Зараз ви читаєте новину «Луценко не претендуватиме на посаду спікера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути