Ексклюзиви
четвер, 26 листопада 2020 06:50

"Краще пити витримане вино. Від нього голова не болить"

Автор: Валерій ШМАКОВ
  Мер Львова Андрій Садовий попід руку з дружиною Катериною та тещею Марією Михайлівною йдуть голосувати в день другого туру виборів міського голови 22 листопада. Їхня виборча дільниця облаштована у школі ”Лідер”. Садовий переміг і вчетверте очолив місто, за попередніми результатами
Мер Львова Андрій Садовий попід руку з дружиною Катериною та тещею Марією Михайлівною йдуть голосувати в день другого туру виборів міського голови 22 листопада. Їхня виборча дільниця облаштована у школі ”Лідер”. Садовий переміг і вчетверте очолив місто, за попередніми результатами

— Паспорт на місці, — здалеку гукає до журналістів і показує документ мер Львова 52-річний Андрій Садовий. 22 листопада йде на виборчу дільницю у школі "Лідер" неподалік центру. Поряд — дружина Катерина і теща Марія Михайлівна.

Львів'яни у другому турі обирають міського голову між Садовим і кандидатом від "Європейської солідарності" 50-річним Олегом Синюткою. У першому турі їх підтримали 39,96% і 31,03% відповідно.

За кілька хвилин родина мера виходить на вулицю. Від Андрія Івановича чути запах солодких парфумів. На дільниці в цей час п'ятеро виборців. Усі — старшого віку. Журналісти просять мера зняти маску.

— Є тривожні сигнали з Личаківського району, особливо у Винниках, громадяни знаходять невідомих, прописаних у своїх домівках, — каже Садовий. — А на деяких дільницях виявили вже підписані головою та секретарем протоколи. Треба мати повагу до рішення львів'ян. Нікому не рекомендував би щось мутити. Знаєте, можна за ті самі гроші купити молоде вино й хороше витримане. Краще пити витримане, від нього голова на ранок не болить.

— Ця кампанія була непроста і найдовша. Хотіли в Моршин на пару днів поїхати, не вийшло, — додає Катерина Кіт-Садова.

— Може, сьогодні вам снилися віщі сни про перемогу? — запитую.

— Маю таку радість — міцно спати. Але нині, як прийшли рано з церкви, побачив цвіт у нас на сливовому дереві. Катя показує, а я такий радий, — Садовий дякує, поспішає до сріблястого "Фольксваґена".

Із дільниці виходить вагітна львів'янка Христина, 35 років. На сходах поправляє шапки й застібає куртки синам-дошкільнятам Іллі й Хомі.

— Помічаємо тільки негатив. Але позитивного більше, — говорить. — Я голосувала за Садового. Але був би третій кандидат, то обрала б його.

У Синютки була агресивна агітація, як напористо себе на дебатах вів. Садовий ­поводиться і розмовляє більш по-європейськи. ­Наступний мер найперше мав би владнати з транспортом, щоб заторів не було. Я мало ним користуюся в ­декреті. Але як знову вийду на роботу редактором у видавництві, хочеться швидко добиратися.

25-річний Олег Колодницький розмовляє на подвір'ї школи по кнопковому телефону. В цей час йому безперервно дзвонять на айфон.

— Голосував за Синютку. Він пропонує, як підтримати підприємців. Садовий оголосив вихідні робочими. Ресторани в центрі гудуть, до них із міськради юристи виїжджають на підтримку, як приходить поліція. А я працюю на критому ринку. Продаю запчастини на телефони. Нас власник закрив. Сказав, інакше штраф платитимуть підприємці. Що ж то за робочі дні тільки для обраних? Я не зможу заробити, щоб сім'ю повести в той ресторан.

Дільницю в центрі в Поліграфічному коледжі на площі Митній облаштували у довгому й вузькому вестибюлі.

— Від стола до кабінки має бути не менше півтора метра. Тут більше. І окремо є кабінка для людей з ознаками вірусних захворювань, — пояснює голова дільничної виборчої комісії 43-річна Галина Барда. — Явка низька. З 1670 виборців на 14-ту годину прийшли 342.

— Тут порушили моє право на вибори. 20 сантиметрів до іншої людини за шторкою, — вигукує 50-річний чоловік на виході з дільниці. Але уточнює, що таки проголосував.

— А що, тут має голосувати один із кандидатів? Не знав, — поліцейський із дільниці закурює біля входу. — Цікаво спостерігати. Он бачите, чувак у капюшоні ходить, — показує на чоловіка позаду фонтану на площі. — То зі "Старгорода" (двоповерховий ресторан-пивоварня на 400 осіб, що працює в режимі нічного клубу. — ГПУ) на шухері стоїть. У них там двіж-паріж. Пильнують, чи поліція не наближається.

О 15:00 до дільниці підходять Олег Синютка з дружиною Наталією. Вона в масці з написом "Save Фоп" (збережемо дрібний бізнес. — ГПУ). Він дістає з кишені звичайну медичну маску у дверях.

— У нас одна на двох, — жартує. З чоловіком, який міряє температуру, та поліцейськими вітається кулаком. Прямує по бюлетень у натовпі журналістів.

— Шо за шолох? Де карантинні норми? Шо вони всі поставали? Я не маю чекати, — кричить на всю дільницю старша жінка у в'язаній шапці й кросівках. Їй пояснюють ситуацію члени дільниці. Та замовкає, лише коли кандидат виходить на вулицю.

— Обіцяв, що першим моїм розпорядженням буде про створення генерального плану розвитку міста, — каже Олег Синютка. — Вестимемо свій рахунок, щоб волевиявлення не було сфальшованим. Найбільша моя підтримка — від родини, діток, — відповідає на наступне питання. Дружина Наталія показує пальцем на себе.

— А як саме підтримували чоловіка? — цікавимося.

— Я не розказуватиму, — усміхається та. Потирає руки, щоб зігрітися.

— Чому так пізно зібралися голосувати?

— Були в церкві. Мали запрошення на десятиліття храму від отців, разом молилися за Львів.

— Голосував за "Європейську солідарність". Вважаю, ця партія має завойовувати ­владу по цілій Україні, — говорить підприємець Василь Василів, 54 роки. Працює за кордоном. — Та й Садовий — не Лукашенко. Треба змінювати час від часу.

Завдання для нового мера — паркінги. Можна кілька підземних — на місці автобази, на одній із площ. Театр Заньковецької стоїть смердючий і обдертий у центрі міста, а базар "Добробут" біля нього — то гадючник, знести треба.

— Перші роки Садовий справді багато зробив, а останні — хотілося б більшого. В наступній каденції мав би вирішити з новобудами, що псують вигляд міста, — говорить 42-річна Олена Плукар, працює лікарем ультразвукової діагностики в обласній лікарні швидкої допомоги. — Але в лікарні відчувається підтримка влади — роблять ремонти, купують обладнання, ліки.

— Садовий як Садовий. Хай би був, якби не Грибовичі (у травні 2016 року на Грибовецькому сміттєзвалищі сталася масштабна пожежа. Під час зсуву сміття під завалами загинули троє рятувальників і працівник комунального підприємства. — ГПУ). У мене там друг загинув. Ніхто не покараний. Сміттєпереробний завод так і не побудували, — каже 40-річний чоловік, який чує розмову з лікаркою. Іде. Не називається.

Явка на виборах у Львові становила 38,9%. За даними екзитполів, переміг Андрій Садовий із результатом 61,5%. Олег Синютка набрав 36,1% голосів.

Зараз ви читаєте новину «"Краще пити витримане вино. Від нього голова не болить"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути