середа, 08 травня 2019 06:45

Коломойський подав п'ять позовів

Олігарх 56-річний Ігор Коломойський подав п'ять позовів проти Національного банку України та Приватбанку. Оскаржує кредитні договори між Нацбанком і Приватбанком, поруку олігарха за ними. Слухання відбудуться 10, 16, 22 і 23 травня.

18 квітня Окружний адміністративний суд Києва визнав націоналізацію Приватбанку незаконною. Матеріали вивчали майже два роки. У НБУ та Мінфіні готують апеляцію. Нацбанк також подав позов у Женевський суд, вимагаючи повернути борги.

— Рішення Окружного адміністративного суду міста Києва не буде мати істотного впливу ні на стан економіки України, ні на роботу банківської системи, — говорить економіст Богдан Данилишин, 54 роки. — Приватбанк працює стабільно, без перешкод виконує платежі. Чистий прибуток за 2018 рік склав 11,7 млрд грн. У січні–лютому поточного року чистого заробітку — 5,2 млрд грн. Надалі банк має працювати в стабільному режимі. Апеляційний розгляд може розтягнутися на роки. Спір не стосується вкладників банку, а тільки теперішніх власників та колишніх акціонерів.

Ситуація щодо Приватбанку залишиться стабільною завдяки швидкій реакції НБУ та підтримці Кабміну і РНБО. За подіями навколо установи спостерігає Міжнародний валютний фонд.

Раніше Коломойський заявив, що не планує повертати банк. Однак хоче отримати вкладені в нього $2 млрд — 54 млрд грн.

Рішення про націоналізацію ухвалили у грудні 2016 року. Приватбанк не мав достатнього рівня капіталу, набрав боргів у Нацбанку. Його дофінансували.

Зараз ви читаєте новину «Коломойський подав п'ять позовів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути