пʼятниця, 05 липня 2019 07:51

Клюєву і Шарію не дозволили йти в Раду

Центральна виборча комісія 3 липня скасувала реєстрацію на вибори колишнього глави Адміністрації Януковича Андрія Клюєва та блогера Анатолія Шарія. Зробили це після того, як Служба безпеки надала висновки, що обоє не були на території України останні п'ять років. Цього вимагає закон від кандидатів у народні депутати.

23 червня ЦВК відмовила Клюєву в реєстрації — не встановила, що він проживає в Україні. Адвокати оскаржили відмову. Справа дійшла до Верховного суду, що зобов'язав повторно розглянути документи Андрія Клюєва. Комісія послалася на виконання цього рішення і зареєструвала його кандидатом. Це викликало суспільне обурення.

Наступного дня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у листі до ЦВК повідомив, що Клюєв із Януковичем виїхали з України після розстрілів на Майдані 2014‑го.

"Клюєв відтоді не перетинав кордон України. Інакше його затримали б правоохоронні органи. Він перебуває в розшуку як особа, яка ухиляється від слідства", — йдеться в листі.

На виконання рішення Верховного суду ЦВК того ж дня зареєструвала кандидатом у нардепи і прокремлівського блогера Анатолія Шарія. Називав жителів Західної України "наполовину хз-что", "внуками помощников батраков". Перебуває в розшуку МВС із 2012 року за завідомо неправдиве повідомлення про злочин. Отримав притулок у Литві.

— Непокаране зло завжди повертається. Цим нехтували попередні п'ять років, — говорить колишній командир роти батальйону "Айдар" 45-річний Євген Дикий.

— Не покарали злочинців режиму Януковича. Юридично не сказали: хто ж вони ці злочинці? Судову систему не реформували — її повністю зберегли. Тільки вона виконувала накази не Януковича, а з Банкової. А коли під Порошенком захиталося крісло, готова була переорієнтуватися і на інший номер. Після Революції гідності народ повівся, що реформа правосуддя буде поступова. А її саботували.

Незасуджені злочинці, які трошки налякані, радо відвойовують позиції, повертаються. Вони мститимуться — щоб їх більше ніколи не змогли налякати. Інше питання: чи допустить це українське суспільство. Є надія, що спроба реваншу зустріне жорсткий спротив. Клюєв, Портнов (19 травня Андрій Портнов — колишній заступник глава Адміністрації Януковича, повернувся в Україну. Після Революції гідності виїжджав у Австрію. — ГПУ), Шарій і оці судді — частина єдиної системи. Одним довелося тимчасово жити за кордоном, а інші сиділи тихенько і робили вигляд, що їх "реформували".

— Усі знають, що Клюєв живе у Росії, а не в Донецьку. Ситуація абсурдна, — говорить політолог Володимир Фесенко, 60 років.

— Суд, можливо, побоювався оскарження в Євросуді з прав людини.

Інша версія — могли вплинути люди Портнова. Або судді з антимайданними настроями із задоволенням ухвалюють подібні рішення, бо влада міняється і не відчувають ніякого контролю.

Навряд чи Клюєв або Шарій могли б з'явитися на території України. Їх зустріли б або правоохоронні органи, або активісти.

— Судову реформу не довели до кінця. Тому не дивно, що система мало відрізняється від тої, що була 2014-го. І ми маємо такі сумнівні судові рішення, — каже публіцист 35-річний Павло Казарін.

— В Україні багато державних інституцій продовжують працювати від стусана. А коли бачать жорстку суспільну реакцію — бо рішення йдуть у розріз з елементарною логікою — тоді готові його змінювати.

Адміністрація президента Зеленського відмовчується з більшості резонансних подій. Не висловлює свою політичну позицію, не дає оцінок. Що недопустимо. Адже позиція президента і його оточення важлива в системі стримувань і противаг. Коли обрана влада тотально мовчить, єдина надія — на акції громадського протесту.

Багато одіозних рішень влади, зокрема судові, сприймаються швидше як спадок Порошенка. Але швидко вони можуть почати сприйматися, як спадок Зеленського. І позначаться на рейтингу нинішнього глави держави.

Зараз ви читаєте новину «Клюєву і Шарію не дозволили йти в Раду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути