четвер, 03 березня 2011 09:23

"Через хабарництво на митниці зростають ціни на імпортні товари"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Олександр Данилюк: ”Стає більше людей, які готові підтримати масові акції”
Олександр Данилюк: ”Стає більше людей, які готові підтримати масові акції”

Із грудня у слідчому ізоляторі Києва тримають трьох активістів підприємницького Майдану — Ігоря Гаркавенка, Олександра Мандича та громадянина Заплаткіна, ім'я якого невідоме. Ще чотирьох зобов'язали не виїжджати зі столиці на час слідства. Усіх цих людей звинувачують у псуванні гранітних плит під час встановлення наметового містечка на майдані Незалежності. Збитки держава оцінила в 212 тис. грн.

— Ми весь цей час оскаржували постанову про порушення кримінальної справи, — розповідає один з організаторів торішньої акції протесту 29-річний Олександр Данилюк. — У суді першої інстанції отримали відмову. Зараз розглядають апеляцію.

Як допомагаєте затриманим?

— На адвокатів щомісяця витрачаємо тисячі доларів. Допомагаємо не тільки цим хлопцям, а й "тризубівцям", які сидять нібито за пошкодження пам'ятника Сталіну в Запоріжжі. Насправді ж їх посадили за те, що були нашими партнерами під час акцій протесту.

Тиск на підприємців продовжується?

— Так. Людей опитує міліція. Членів родин підприємців викликають за надуманими справами, тривають незаконні перевірки. Є кілька випадків, коли під час таких перевірок псували майно. Правда, останні два тижні тиск послабшав. Мабуть, через те, що влада злякалася повторення в Україні революцій, які сталися в Єгипті, Тунісі, Лівії.

Наскільки владі вдалося залякати ваших активістів?

— Деякі лідери зараз намагаються уникати публічних виступів, але при цьому міцніше стискають дулю в кишені. Стає більше людей, які готові підтримати масові акції.

Як змінилися суми хабарів із запровадженням Податкового кодексу?

— Коли перевіряли первісну документацію на київських ринках, збирали по 1,5 тисячі гривень з одного торгового місця. До введення Податкового кодексу такої перевірки не було. На митниці під час розмитнення контейнера вперше за останні шість років вимагають хабар у 10–20 відсотків від вартості товару. Через хабарництво на митниці зростають ціни на імпортні товари. У першу чергу на сільськогосподарську продукцію та квіти. Це швидко псується, тому власники не мають часу торгуватися.

Коли може початися наступна хвиля протестів?

— Після 1 квітня набудуть чинності окремі положення Податкового кодексу. Після того ми зрозуміємо, як нам діяти далі. Поки що бачимо, що влада тихцем запроваджує мито на імпорт нафтопродуктів. Це підніме ціну на пальне до 13–15 гривень. От тоді буде не просто Майдан, а страйк. Масштаби його зараз важко оцінити.

Як захищатимете своїх людей надалі?

— У понеділок відкриємо всеукраїнську телефонну гарячу лінію. Туди можна буде подзвонити, якщо тиснуть на бізнес. Допомагатимуть народні депутати, які зможуть виїхати на місце.

Зараз ви читаєте новину «"Через хабарництво на митниці зростають ціни на імпортні товари"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути