пʼятниця, 14 липня 2017 07:40

Із трьох народних депутатів зняли недоторканність
2

13 липня під Верховною Радою у Києві мітингувальники кинули на проїжджу частину димові шашки. На акцію протесту зібралися три сотні людей. Вимагають скасувати депутатську недоторканність, прийняти зміни до виборчого законодавства та провести дострокові парламентські вибори
Фото: www.facebook.com/Oleksiy Matsuka
Лідер Радикальної партії Олег Ляшко (ліворуч) та його однопартієць Андрій Лозовий під час засідання парламенту 11 липня. Верховна Рада не зняла депутатську недоторканність із Лозового. Його підозрюють в ухиленні від сплати податків на суму 1,7 мільйона гривень

— Шановні народні депутати, з нашої країни люди виїжджають не лише тому, що мала зарплата й немає роботи. Вони їдуть, бо втрачають віру у фундаментальні цінності нашої держави: закон — для всіх і справедливість — для кожного, — говорить генеральний прокурор 52-річний Юрій Луценко на вечірньому засіданні Верховної Ради у вівторок, 11 липня.

Прийшов у сесійну залу разом із керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назаром Холодницьким, 32 роки.

Парламент розглядає подання Генпрокуратури про скасування недоторканності з п'яти депутатів — Євгена Дейдея і Максима Полякова з "Народного фронту", Олеся Довгого з групи "Воля народу", Андрія Лозового з Радикальної партії та виключеного з фракції "Блок Петра Порошенка" Борислава Розенблата. Усі не вважають себе винними й не погоджуються з доказами правоохоронців.

Дейдея звинувачують у незаконному збагаченні. Він нібито приховав покупку двох авто і квартири. Довгого — у зловживанні владою на посаді секретаря Київської міської ради. 2007 року майже 100 га землі заповідника "Жуків острів" вивели із власності громади. Лозового підозрюють в ухилення від сплати податків на суму 1,7 млн грн. Полякова й Розенблата — в отриманні хабарів $7,5 тис. і $280 тис. за сприяння у видобутку бурштину. Подання розглядають понад 4,5 год.

Депутати голосують за зняття недоторканності з Довгого, Полякова й Розенблата. Для затримання й арешту двох останніх не вистачає голосів.

Як і на притягнення до кримінальної відповідальності Дейдея та Лозового.

— Якщо парламент не прийняв рішення цього разу, то з вересня розглядатиме це питання знову, — каже Юрій Луценко.

— Системної боротьби з корупцією немає, показало голосування у Верховній Раді, — говорить політолог 61-річний Олександр Кочетков.

— Президент Петро Порошенко хоче виглядати перед виборами реформатором. З іншого боку, йому потрібно показати себе борцем із корупцією — перед новою адміністрацією Сполучених Штатів. Депутати це чудово розуміють. Вони не хочуть бути жертовними вівцями. Під тиском Адміністрації президента і Генпрокуратури з Полякова й Розенблата недоторканність зняли. Але ­арештувати нікого не дозволили, бо не хочуть створювати прецеденту. Це свого роду парламентський бунт.

Уся наша вища політика базується на "договорняках". Зверху — між олігархами, нижче — між депутатами й керівниками фракцій, Адміністрацією президента і Кабінетом міністрів. Цю систему може переламати лише президент. Для цього сам має звільнитися від кругової поруки найближчого оточення, віддати його під розслідування. Але Порошенко психологічно не здатний на таке.

— Депутати не хочуть шкодити своїм міжфракційним, товариським відносинам. Тому приймають дипломатичні рішення, — каже журналіст Юрій Бутусов, 41 рік.

— Ситуацію повинні змінювати виборці. Розуміти, за кого голосують. З іншого боку, п'ять років повноважень народних депутатів — це забагато. Термін їх перебування на посаді потрібно скорочувати до двох-трьох років. Політична еліта має швидше оновлюватися природним шляхом. Вибори треба проводити частіше. Тоді система буде динамічніша і гнучкіша, а значить — і більш ефективна.

На черзі ще четверо

Спеціалізована антикорупційна прокуратура внесла на погодження генпрокурора подання про зняття недоторканності з члена фракції "Народний фронт" 38-річного Дениса Дзензерського. Його підозрюють у внесенні недостовірних даних у декларацію. Нібито не показав фінансові зобов'язання на суму майже 2 млрд грн.

Уродженець Дніпра Денис Дзензерський потрапив у парламент за партійним списком. У Верховній Раді попереднього скликання представляв ВО "Батьківщина". До цього займав одну з керівних посад у компанії "Веста", що виробляє акумуляторні батареї. Майстер карате.

Раніше правоохоронці повідомили про подання на зняття недоторканності з трьох представників "Опозиційного блоку" — Михайла Добкіна, Олександра Вілкула і Євгена Бакуліна.

Зараз ви читаєте новину «Із трьох народних депутатів зняли недоторканність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути