вівторок, 19 червня 2007 17:52

Герман їздить на машині за півмільйона

Автор: фото: Сергій БУРКОВСЬКИЙ
  Народні депутатки від Партії регіонів Тетяна Засуха (ліворуч) і Ганна Герман прогулюються коридором Верховної Ради після засідання, яке вчора провела коаліція
Народні депутатки від Партії регіонів Тетяна Засуха (ліворуч) і Ганна Герман прогулюються коридором Верховної Ради після засідання, яке вчора провела коаліція

Учора зранку спортивний двомісний чорний "мерседес" SLK-класу повільно під"їхав вулицею Грушевського до Верховної Ради. Такий коштує від 300 до 580 тис. грн. Із нього вийшла колишній прес-секретар Віктора Януковича, а тепер народний депутат Ганна Герман, 48 років. Середня зарплата нардепа — близько 20 тис. грн на місяць.

Герман чекає, поки помічник вийде, відчинить багажник і подасть їй маленьку дамську сумочку такого ж фіолетового відтінку, як і її туфлі. Тоді йде до Верховної Ради.

На вході в охоронців — списки вибулих депутатів. Однак чи це для того, аби не пускати їх всередину, охоронці казати відмовляються.

У сесійній залі голова Верховної Ради Олександр Мороз, 63 роки, оголошує засідання відкритим. Каже, що зареєструвалися 269 народних депутатів. Однак насправді в залі їх не більше 120.

Мороз почергово надає слово депутатам. Із семи перших виступаючих — п"ятеро соціалісти. Вони лають президента і його рішення. Кожен з них говорить, що звертається до радіослухачів, інші нардепи їх практично не слухають. Зрештою, Мороз бере слово й собі.

— Все те, що робить у своїх стінах Верховна Рада відносно виходу із фракцій депутатів, повністю відповідає Конституції і регламенту, — каже.

Додає, що вступає в дію пряма норма Конституції про неправочинність Ради.

— Мова йде про те, що Центральна виборча комісія зобов"язана підтвердити неможливість заміщення депутатів відповідно до закону про вибори. Це повинно засвідчити, що у ЦВК немає у списках тих людей, які можуть прийти до Верховної Ради.

Мороз нагадує, що голова ЦВК Володимир Шаповал вже надіслав два листи із поясненням, що ЦВК не має ким замістити вибулих депутатів. Однак спікера це не задовольняє.

— Вони не дають відповіді по суті цих запитань, — переконує він.

Береться пояснити, у чому ця суть полягає. Згадує про якесь подання президента до Конституційного суду на початку цього року. Тоді Віктор Ющенко нібито й сам хотів, щоб КС пояснив процедуру обнулення списків партій.

— Але перед тим, як Конституційний суд мав прийняти відповідне рішення, до нього були вчинені відповідні заходи, які ми сьогодні теж спостерігаємо, — туманно говорить Мороз. — Парламент повністю правочинний до тих пір, поки не реалізована норма, передбачена Конституцією України, про заміщення народних депутатів. Або до тих пір, поки ЦВК не дасть гарантію, що в неї немає ким замістити тих, хто не хоче працювати в парламенті України.

Ви їдете на цвинтар, а вам: "Привези довідку!"

Далі Мороз зачитує чергову порцію заяв опозиціонерів про складення мандатів. Цього разу це — "бютівці" Олександр Абдулін, Сергій Буряк, Таріел Васадзе, Людмила Денисова та Андрій Сенченко. Також "нашоукраїнці" — Віктор Тополов і Руслана Лижичко.

Кількість складених мандатів сягає уже 158, але засідання продовжується. Щоби дізнатися чому, "ГПУ" звертається до колишнього міністра юстиції Сергія Головатого, 53 роки. На запитання, як може діяти Верховна Рада, яка має менше 300 народних депутатів, Головатий каже:

— Ще не має! Ще ніхто не встановив факт. Юридично це має зробити ЦВК, що вони втратили мандати.

Щоб пояснити чіткіше, Головатий береться навести приклад:

— Якщо померла людина, ви її не поховаєте, поки не візьмете довідку. Хоча вона вже не жива, але вам ніколи не дадуть її поховати, поки не отримаєте довідку про смерть. Ви їдете на цвинтар, а вам: "Привези довідку!". Так само, якщо довідка про народження депутата — це реєстрація в ЦВК, то на підставі заяви про складення мандата, ЦВК має прийняти рішення про втрату статусу депутата.

Головатий заходить до сесійної зали. Там повз нього проходить Тарас Чорновіл, який іде до Ганни Герман. Вітається з нею, перехиляється над її депутатським місцем і цілує руку її сусідки Юлії Ковалевської. Ненароком Чорновіл скидає ікону, яку Герман тримає над своїм робочим місцем. "Регіоналка" хапає її, цілує і знову чіпляє над столом.

Зараз ви читаєте новину «Герман їздить на машині за півмільйона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути