пʼятниця, 14 січня 2011 11:18

Генпрокуратура переслідує письменницю Марію Матіос

Автор: фото: PHL
  Психологічний тиск із боку правоохоронних органів письменниця Марія Матіос  називає ”політичним цькуванням і наступом на свободи українців, які мислять по-українському”
Психологічний тиск із боку правоохоронних органів письменниця Марія Матіос називає ”політичним цькуванням і наступом на свободи українців, які мислять по-українському”

12 січня письменниця 51-річна Марія Матіос заявила про політичне переслідування. Опублікувала відкритого листа до генерального прокурора та міністра внутрішніх справ.

Пише, що 17 грудня торік міліціонери за дорученням Генпрокуратури розшукували "громадянку Марію Матіос" у львівському видавництві "Піраміда". Хотіли вилучити її книжку "Вирвані сторінки з автобіографії". Працівники видавництва попросили надати документи для пояснення причини. Та міліціонери лише звіддаля показали якесь доручення і ксерокопії сторінок книжки.

— Наприкінці листопада до Генпрокуратури звернувся народний депутат комуніст Петро Цибенко з вимогою дати правову оцінку висловлювань, які допускає Марія Матіос у своєму романі "Вирвані сторінки з автобіографії", — розповідає директор "Піраміди" Василь Гутковський. — Написав, що деякі фрагменти роману можуть образити ветеранів Великої вітчизняної війни. У романі Марія Матіос називає стелу на столичній площі Перемоги "фалічним символом". Кажуть, це могло стати однією з причин звернення. Коли про це дізнався письменник Андрій Кокотюха, він подзвонив і сказав: "Скільки живу, цю стелу тільки так і називали. Так її не раз іменували журналісти та письменники у своїх публікаціях".

Гутковський запевняє: книжку не вилучатимуть. Для цього потрібне рішення суду. Роман видали 5-тисячним накладом.

— Боюся, нападки на Матіос пов'язані з політикою. Щоб лауреата Шевченківської премії, відому письменницю, людину з бездоганною репутацією тягали, як восьмикласницю, що дозволила собі якийсь нездоровий інтерес...  Тільки у нас таке може бути, — каже директор Інституту філософії Мирослав Попович, 80 років.

— В Україні заборонено порно, але дозволена еротика. Якщо в міліції, прокуратури виникають якісь запитання, вони звертаються до комісії. Та приймає рішення, і за ним силові структури вилучають книжки. Як член Національної комісії з питань захисту суспільної моралі можу запевнити: жодного рішення по творчості Марії Матіос ми не приймали і взагалі не розглядали її творів.

У Києві дільничні опитували мешканців будинків, де свого часу жила родина Матіос:

"11 січня цього року працівник міліції Печерського району у м. Києві робив обхід 9-поверхового будинку, в якому наша родина наймала квартиру ще за "царя гороха", і розшукував "громадянку М. Матіос", як розшукують злочинців, та демонструючи розпорядження Генерального прокурора і ксерокопії сторінок моєї книжки. Такі дії працівників правоохоронних органів мають всі ознаки шантажу та безпідставного психологічного тиску. Якщо Генеральна прокуратура України чи Міністерство внутрішніх справ мають бажання чи потребу обговорити зі мною літературні чи будь-які інші теми, думаю, немає необхідності збурювати сторонніх людей, вдаючись до мого "всеукраїнського" розшуку", — пише Матіос у листі.

П'ять років тому Марія Василівна з родиною винаймала житло в Печерському районі столиці, поблизу Лаври.

— Вранці до нас у двері подзвонив дільничний , — розповідає 86-річна Євдокія Несторівна, дружина письменника Анатолія Дімарова. Вони мешкають у цій багатоповерхівці. — Сказав, що має доручення від прокуратури перевірити, чи жила у цьому будинку громадянка М. Матіос. Ми з чоловіком почали сміятися: "Що за доручення? Краще займалися б тими, хто обдурює простих людей". Але розповіли, що Марія Матіос справді жила в цьому будинку. Винаймала тут квартиру. Всі наші слова записав у протокол. Поводився чемно, ввічливо. Ми питали, чим їм допекла письменниця. Він нічого не відповів. Подякував і пішов. Бачили, що розмовляв з іншими мешканцями будинку.

Марія Матіос — лауреат Шевченківської премії, відома як автор книжок "Солодка Даруся", "Нація", "Життя коротке" та інших.

— Я нині зранку в новинах почула, що Марію переслідують, — розповідає Василина Петрощук, 51 рік, двоюрідна сестра Марії Матіос.

Вона живе в селі Розтоки Путильського району на Буковині, де народилася письменниця. Працює у сільській раді.

— Прийшла на роботу, розпитую, хто що чув про це. Ніхто нічого не знає, всі лиш переживають дуже за Марію. Тут батьки її живуть — Павліна Власіївна і Василь Онуфрійович. Вони в Києві зараз, поїхали до дітей на свята. У столиці й Марія, і два її рідні брати живуть. Може, Марія знала, що будуть проблеми, і забрала батьків до себе. Але в селі спокійно все, ніяких міліціонерів, перевірок не чути. В Розтоках Матіосів усі дуже поважають. Павліна Власіївна вчителькою у школі все життя проробила, історії вчила. Тато в колгоспі гарував. Скромно живуть, у звичайній хаті. Знаю, що батьки не раз Марію просили, щоб не писала про ту мафію на верхах. Та вона така, як щось замислить — уже не відступить.

Протягом останнього тижня правоохоронці заарештували 12 членів організації "Тризуб" ім. Бандери на Івано-Франківщині. Кілька разів затримували "свободівця" із Запоріжжя Юрія Гудименка. Після підриву пам'ятника Сталіну в Запоріжжі їх підозрюють у тероризмі.

12 січня столичні міліціонери обшукали квартиру журналістки Олени Білозерської. Вилучили оргтехніку, фото-, відео-, аудіоапаратуру, мобільні телефони.

Зараз ви читаєте новину «Генпрокуратура переслідує письменницю Марію Матіос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути